מחקר, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת המדעי ‘סיינס אדוונסס’, מעלה כי 60% מתוך 124 זני הקפה שצומחים ביערות ברחבי העולם, מתוכם שניים שמשמשים לתעשיית הקפה, נמצאים בסכנת הכחדה – ואיתם גם המשקה האהוב על מיליארדים.
מהמחקר עלה, כי 75 מינים של קפה בר, הצומח ביערות ברחבי העולם, עשויים להיעלם, 35 מינים אינם בסכנה כלל, ובנוגע ל-14 זנים נוספים לא ניתן היה לגבש קביעה ברורה. עוד נמצא, כי 28% של מיני קפה בר גדלים מחוץ לאזורים מוגנים, ורק כמחציתם נשמרים בכספות לשימור זרעים.
“לולא הזנים שמגיעים מהטבע, לא יהיה לנו כל כך הרבה קפה לשתות”, הסביר ד”ר ארון דיוויס, מהגנים הבוטניים המלכותיים בקיו שבלונדון. “אם בוחנים את היסטוריית העיבוד החקלאי של הקפה, עולה שהשתמשנו פעמים רבות במיני הבר כדי להפוך את יבול הקפה לבר קיימא”.
המחקר – שהוצג ‘ב’כאן’ – טוען כי אחד מחמישה צמחים שמהם מופק משקה הקפה נמצא בסכנה של הכחדה – סיכון שאותו מכנים המדענים “גבוה מאוד ומדאיג”.
מחקר נוסף, שפורסם באותו היום בכתב העת Global Change Biology, מעלה אף הוא חששות דומים.