מדוע הבחירות מעסיקות אותנו כל-כך? התשובה לא כל כך פשוטה

הרב מנחם ברוד
|
כ"ז טבת התשע"ט / 04.01.2019 11:12
האוּמנם מערכת הבחירות מצדיקה את השקעת האנרגייה הנפשית מצידנו, כציבור? האומנם זו הזירה שבה אפשר לחולל את השינויים הגדולים והחשובים?

בחודשים הקרובים תרחף מעל חיינו מערכת הבחירות שנפתחה בקול רעש גדול. קמפיינים ישטפו את מוחנו. ספינים ינסו לבלבל אותנו. אסטרטגים ינהלו את הפוליטיקאים ויקבעו בעבורם מה לומר ומה לעשות.

והתקשורת כמובן תחגוג.

מדוע הבחירות מעסיקות אותנו כל-כך? יש הפוליטיקאים והמעגלים הסובבים אותם, שבעבורם זו שאלה של להיות או לחדול. יש התקשורת, שהפוליטיקה הגועשת מפרנסת אותה בשפע של כותרות. וישנו הציבור, הנהנה לצפות בהתגוששות, כמו במשחקים או בקרבות גלדיאטורים בימי קדם.

חשוב, אבל לא עיקר

ויש גם מי שמביטים במערכת הבחירות בדאגה. הם אנשים אכפתיים, שטובת העם והארץ לנגד עיניהם. מאוד חשוב להם להשפיע. הם חרדים מהאפשרות שכוחות בעלי תפיסות אחרות יגברו. הם מייחלים בכל ליבם להתחזקות הנציגים המאמינים בערכיהם, והשואפים להטות את ההגה לכיוונים הנכונים בעיניהם.

אבל אם האכפתיות היא המניעה אותנו, האוּמנם מערכת הבחירות מצדיקה את השקעת האנרגייה הנפשית מצידנו, כציבור? האומנם זו הזירה שבה אפשר לחולל את השינויים הגדולים והחשובים?

התשובה אינה פשוטה. תוצאה לא טובה בבחירות עלולה להיות הרת אסון. מערכת בחירות אחת הביאה עלינו את טרגדיית אוסלו. מערכת בחירות אחרת הובילה לוועידת קמפ-דייוויד השנייה, ולמרחץ הדמים שנפתח בעקבותיה. עוד מערכת בחירות המיטה עלינו את חורבן יישובי חבל עזה וגירוש כעשרת-אלפים יהודים מבתיהם.

תוצאות הבחירות יכולות להיות רבות משמעות גם בסוגיות ערכיות, חינוכיות, ובעיצוב דמותה היהודית של המדינה.

לכן אין לזלזל בהן ואין לראות בהן פוליטיקה מאוסה. בהחלט חשוב שכל קול יופנה לאפיקים הנכונים ויביא את מירב ההשפעה.

ועם זה, טעות לחשוב שהבחירות הן הזירה העיקרית שבה כל אחד ואחת מאיתנו יכולים להשפיע. אין-ספור אזרחים מן השורה מצליחים להטביע חותם על מציאות החיים, על-ידי פעילות אישית. זה בעמותה שמוסיפה אור וחסד. חברו במתן צדקה לגופים התורמים תרומה חיובית. והשלישי בהתנדבות אישית.

שיקוף של העם

בחירות מתקיימות אחת לכמה שנים. כאמור, בהחלט חשוב מאוד להצביע ולהשפיע, אבל האכפתיות אינה מתחילה ונגמרת בהצבעה בבחירות. מי שאכפת לו מהמצב בארץ, משתדל לפעול כל ימות השנה.

מי שמקטר כל השנה על ‘המצב’, אבל מעדיף לשבת בכורסתו הנוחה, ורק פעם בכמה שנים הוא מואיל בטובו להטיל פתק בקלפי – אינו באמת אדם שאכפת לו. סביר יותר לומר שהוא אוהב את הפוזה של הקיטורים והמרמורים.

אם באמת כואב לך – קום ועשה גם בסתם יום של חול.

וככלות הכול, הבחירות אמורות לתת שיקוף של מצב העם. ככל שהעם יהיה ערכי יותר, מחובר יותר לשורשיו, בעל כוח עמידה רוחני – הוא יבחר נציגים המבטאים את העמדות האלה.

לכן חשוב כל-כך לפעול להנחלת ערכי היהדות והחיבור למורשת ישראל לאורך כל ימות השנה, והדבר בידו של כל אחד ואחת מאיתנו.