אתמול נחשפו תמונות לווין של התקיפה הישראלית נגד מטרות איראניות בסוריה. עמוס ידלין, ראש המכון למחקרי בטחון לאומי, שוחח עם ניסים משעל ב-103fm על הקשר העדין בין ישראל לרוסיה נוכח תקיפות צה”ל.
“ישראל תקפה – כמו שהיא אמרה שהיא תעשה, את ההתבססות של האיראנים בסוריה”, אומר ידלין. “האיראנים המשיכו להעביר תחמושת, נשק ואמצעי לחימה מתקדמים. אחרי הפלת המטוס הרוסי על ידי הסורים היה נדמה שהרוסים מדברים איתנו, אבל מדברים גם עם האיראנים ומבקשים מהם להפסיק. חוץ מזה, יש גם הסכם ישראל-רוסיה על 80 קילומטרים מגבול רמת הגולן מהם האיראנים מורחקים. האתרים שהותקפו הם בגבולות ההסכם.
“התקיפה הזאת חשובה בהיבט של שתי המעצמות”, המשיך ידלין וביקש לעצור את הפאניקה הישראלית על נסיגת הכוחות האמריקנים מסוריה – הם הרי לא באמת פעלו נגד האיראנים. “לכוח האמריקני הייתה הרשאה לפתוח באש רק על דאעש ולא על האיראנים. אם כן, כעת ישראל אומרת לארצות הברית ולרוסיה שהיא תמשיך להילחם באיראנים בסוריה. אם הם יהיו שם לא תהיה יציבות, לכן אני חושב שזו מדיניות נכונה, למרות שיש לה את הסיכונים שלה”.
ובכל זאת, אי אפשר להתעלם מהעובדה כי קיים מתח באוויר בין ישראל לרוסיה. ידלין הסכים עם העניין, אך טען כי כאשר מדובר בסוגיות ביטחון חשובות לישראל, אין ברירה אלא להכריע את הכף לטובת הגנה על המולדת. “כפי שאמר דוד בן גוריון – ‘לא חשוב מה אומרים הגויים, חשוב מה עושים היהודים’, אני חושב שהעשייה היא נכונה. יש פה דיאלוג מאוד עדין עם הרוסים”.
אתה בעד המשך התקיפות של ישראל על מטרות איראניות?
“אני חושב שבראייה הכוללת כן. בכל פעם שמתכנסים בקבינט או במטה הכללי של צה”ל לאשר כזאת תקיפה, בוחנים שלושה סיכונים: עצם הסיכון למטוסינו, הסלמה מול החיזבאללה וסכנת פגיעה ברוסים. עד היום לא פגענו בהם”, ואולי טוב שכך, כיוון שפגיעה כזו יכולה להוביל להסלמה חמורה אף יותר מזו שאנחנו עדים לה כעת, לדבריו.
ידלין לא דואג מחופש הפעולה של ישראל עקב המצב. “אנחנו רחוקים מהגבלת חופש הפעולה וודאי רחוקים מהתנגשות עם רוסיה. הרוסים אף פעם לא היו שמחים ממה שאנחנו עושים, ומי שהסביר שלרוסים ולאיראנים יש ניגודי אינטרסים בסוריה הגזים מאוד. שתי המדינות באותו צד ושתיהן רוצות שהאמריקאים יסתלקו מהמזרח התיכון בכלל ומסוריה בפרט ושאסד יישאר בשלטון.
“הרוסים משחקים פה משחק מאוד עדין שחלקו מופנה אל האמריקאים. הם חשבו שהדרך לוושינגטון עוברת בירושלים, והאינטרס העליון שלהם הוא להסיר את הסנקציות שהוטלו עליהם אחרי אוקראינה. את זה יכולים לעשות רק האמריקאים”.
בהמשך הוסיף ילדין ואמר כי כפי שזה נראה כרגע, קיים תסכול במערכת הצבאית הרוסית. “העובדה שמערכות הנשק שהם נתנו לסורים לא מצליחה לפגוע בחיל האוויר הישראלי מתסכלת אותם. חוץ מזה, הסורים – מי שהיו החניכים שלהם, אלה שהם לימדו והדריכו אותם, הפילו מטוס רוסי.
“לטעמי, התסכול הזה יוביל לצעדים יותר נוקשים כלפי ישראל”, הזהיר ידלין, “אם הרוסים ימשכו את ידם מאותו מנגנון שהקימו – מנגנון למניעת חיכוך שבו מדברים ישירות צבא ישראל ורוסיה, נצטרך להתחיל לדאוג”.
ההרגשה שנשארנו לבד במערכה נגד ההתבססות האיראנית בסוריה היא תחושה נכונה?
“היינו שם לבד מהרגע הראשון. כבר לפני שנה אמרתי שטועה כל מי ששוגה באשליות על כך שהרוסים או האמריקאים יוציאו את האיראנים מסוריה. המערכה הזאת היא על כתפי צה”ל ועל מדינת ישראל בלבד. ככה זה היה וככה זה יהיה, אבל לא צריך להיכנס לחרדות מיותרות”.
זה נכון שהאיראנים קרובים מאוד לגדר?
“זה לא מדויק, הם בסוריה. הדאגה הראשונה שלי זה הטילים המדוייקים, אבל האיראנים ספגו מכה מאוד קשה השנה. הם תכננו להיות במקום אחר לגמרי. האם עלינו להיות כל הזמן בדריכות? בהחלט כן, אבל צריך לזכור שישראל חזקה ואת המערכה של התבוססות איראן בסוריה היא ניצחה.
“אנחנו אומנם אוהבים להכריז בחדשות שהמערכה נגמרה, אבל היא לא. ישראל ניצחה גם בנושא הטילים המדוייקים וגם במנהרות. אלה הקלפים העיקריים שחיזבאללה הכין למלחמה הבאה וצה”ל סיכל אותם בלי להגיד את המילה ‘מלחמה’. זה הישג מאוד גדול ועם זאת – לא הסתיים”.