נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, נאם היום (חמישי) בוועידת ישראל לעסקים של ‘גלובס’ – וקרא.
“החברה הישראלית משנה את פניה. כך פתחתי את ‘נאום השבטים’ לפני כמה שנים. לא בישרתי שום בשורה ולא הגיתי שום רעיון. ביקשתי להציב ראי מול החברה הישראלית, להצביע על מעבר מחברה מורכבת מרוב ומיעוטים, מחברה מורכבת מ-4 מגזרים – חילוניים, דתיים-לאומיים, חרדים וערבים”.
הנשיא נאם במסגרת השתתפותו בפאנל בנושא ‘תקווה ישראלית: שותפות כמנוע לצמיחה’.
לדברי ריבלין, “נשיא ישראל לא התעורר בבוקרו של יום בשנת 2015 וגילה למערכת הציבורית משהו שהיא לא ידעה. אולי התעלמה, אבל היא ידעה. השינויים בהרכב האוכלוסייה היו ידועים די זמן. אני ביקשתי שנסתכל עליהם טוב ונפנים את האתגר. שילוב החברה הערבית והחרדית.
“50% מכיתות א’ היום בחברה ובמשק אינו אתגר טכני. הוא אפילו לא תלוי רק ביכולת של החברה הערבית והחרדית להשתלב ולהשתנות. הדבר תלוי בנו. עמידה באתגר מחייבת את כולנו להשתנות. זה לא רק אם יהיו להם ציונים טובים אלא מה אנחנו צריכים לעשות כדי שידעו ישראלית. כדי שהמעסיקים העתידיים שלהם כיום, ברובם חילוניים ודתיים, ידעו לזהות את הפוטנציאל הטמון בהם.
“האתגר הוא לא רק שיהיו בוגרי טכניון ערבים וחרדים, אלא שיתחילו להגיש קורות-חיים מתוך אמונה שהם יכולים להתקבל. שמישהו בצד השני באמת מחפש את הכישרון שלהם. למרות שעמדנו ביעדי ההנגשה של האקדמיה, לא יהיו לנו ערבים וחרדים בסגל האקדמי עוד 20 שנה, אם הסגל האקדמי כיום לא ידע לטפח את המצוינות שלהם”.
הנשיא הוסיף: “איך מבטיחים תקווה ישראלית לכולם? דרך האקדמיה ושוק העבודה. הם מהווים את כרטיס הכניסה לחלום הישראלי ולמוקדי ההשפעה. המערכת השלישית היא מערכת השותפות האזורית בין רשויות במגזרים שונים, ואנחנו רואים את הדבר מתהווה לנגד עינינו. בפרט האשכולות האזוריים שהשותפות הבין-מגזרי היא חלק מה-DNA שלהן.
“המערכת הרביעית היא מערכת החינוך. אותה מערכת שמטרתה יצירת ערכים ושפה משותפים, עם כל ההבדלים שכל מגזר רוצה לשמור לעצמו.
“היושבים כאן הם שותפי אמת להובלת השינוי המיוחל. אני מודה לכם על המאמצים הכבירים שאתם עושים לטובת ילדנו, להבטחת שגשוגה כמדינה יהודית ודמוקרטית, דמוקרטית ויהודית. “את עיקרון השוויון, ערך השוויון – גם 120 חברי כנסת לא יוכלו לשנות”.