יממה לאחר שהותר לפרסום מבצע ‘מגן צפוני’: קצין בכיר בפיקוד הצפון סיפר אחר הצהריים (רביעי) כי ארגון הטרור חיזבאללה הופתע מהמבצע להשמדת מנהרות הטרור, גילה מה הוביל את ישראל לפתוח במבצע, וחושף מה התרחש מאחורי הקלעים בשנים האחרונות – ומה הייתה תוכנית ההתקפה הכוללת של חיזבאללה, שהמנהרות הן רק חלק ממנה.
הגורם הבכיר העריך שישראל הגיעה לשליטה כמעט מוחלטת בפרויקט המנהור של חיזבאללה ויודעת ברמה טובה את היקפו ואת המרחבים הרלוונטיים. לדבריו, השמירה על סודיות המבצע ואפקט ההפתעה היו אבן דרך משמעותית בהצלחת המבצע, שיארך לפי ההערכות מספר שבועות.
הקצין ציין, כי המנהרה שנחשפה אתמול מטופלת יחד עם שני אתרים נוספים, ולדבריו “בקרוב יהיו עוד”.
“הרמטכ”ל רצה כבר לפני חודשיים לצאת למבצע אבל אנחנו בפיקוד הצפון ביקשנו עוד זמן להתארגן ולהניח את כל היסודות להכנת המבצע”, סיפר הקצין.
הוא הדגיש כי בשום שלב לא היתה אף מנהרה מוכנה לשימוש, וכי פרק זמן של חודשים מפריד בין השמשת המנהרות למציאות כיום.
לפי המידע שנאסף בצבא, מטרת המנהרות היתה לאפשר לכח קדמי ומהיר של החיזבאללה בסדר גודל של פלוגה, לפרוץ החוצה מהמנהרות, להשתלט על שטחים וצירים מרכזיים כדוגמת ציר 90, לבתר את המושבה מטולה או מקומות נוספים – ואז לאפשר לכוחות נוספים לעבור דרך הגדר פנימה לשטח ישראל עם כוחות גדולים”.
יצוין כי רק עשרות מטרים מפרידים בין המנהרה שנחשפה לבין מטעי הקיווי של מטולה ומאות מטרים מבתיה של המושבה.
על העובדה שהמנהרות מושמדות רק בשטח ישראל ולא בלבנון, אמר הגורם הבכיר כי לדעתו עדיף בשלב זה לשמור על ביטחון האזור, שכן השמדת תוואים בשטח לבנון הייתה גוררת כמה ימי קרב, ויכלה גם להגיע לכדי מלחמה: “הערכתי היא שניתן להשמיד את המנהרות כולן משטח ישראל בדוגמא לאיך שפעלנו ברצועת עזה ולא להיכנס לעימות בשלב זה עם החיזבאללה, שמצא עצמו כאמור מופתע ביותר ואף השיג את כוחותיו לאחור בשל הממצאים החדשים”.
כבר בשנת 2015 הבינו בצבא שיש סבירות לכך שהחיזבאללה בנה תוכנית מתקפה שמנהרות הטרור הן חלק ממרכיביה. לשם כך בנה הארגון מבנים ומפעלים תמימים לכאורה כמו מפעל לייצור בלוקים בשולי הכפר קילא בדרום לבנון.
ההסוואה מבחינת חיזבאללה היתה מושלמת: מקום נמוך שאי אפשר להבחין בו, פינוי עפר וחול למרחק של כעשרה ק”מ ממקום ה’מפעל’, עבודה בשעות היום בלבד, כדי למנוע רעשים, צוות מצומצם ומספר שותפים.
צילום: דוצ
“לאתר מנהרה או מנהרות כאלו בתוואי של 130 ק”מ היתה משימה קשה”, אומר הקצין ומסביר שפריצת הדרך היתה בשנה האחרונה לאחר מיפוי ססמי של כל השטח. “כבר מהקיץ היינו מוכנים לפעולה אבל דחינו אותה כדי ללמוד על כל ההיקף”.
כעת, כאשר הכוחות פועלים בשטח להשמדת המנהרה, “החיזבאללה אמנם הוריד פרופיל אבל אנחנו לא לוקחים סיכונים ולכן נפרסה בשטח כל חטיבת הקומנדו המיומנת כדי לתת מענה מבצעי מהיר בעת הצורך ולצידה לוחמים מיחידות סדירות של הצבא. אם החיזבאללה יגיב, חיל האוויר מוכן בהיקף גדול של כוחות, כך גם חיל הים וכשתכננו כולם את המבצע הגדול, נלקח הכל בחשבון”.