מיוחד ל’זמן אלול’: כך התייחס הגרמ”מ שולזינגר זצ”ל לגדולים

אליעזר היון
|
ג' אלול התשע"ט / 02.09.2019 22:08
ספריו ושיחותיו של בעל ‘משמר הלוי’ הגאון רבי משה מרדכי זצ”ל מוכרים לכל צורבא מדרבנן שטעם משהו מהמוסד האין סופי שנקרא ‘אהבת תורה’ • עם פתיחת ‘זמן אלול’ בישיבות הקדושות, לקט קצר מהתייחסויותיו המתוקות של הגאון המופלא לגאוני הדורות

מה כבר לא נכתב על ‘אהבת תורה’ הנדירה, המתוקה והמרטיטה של הגאון המופלא, שזה לא מכבר מלאו 9 שנים לפטירתו – רבי משה מרדכי שולזינגר זצ”ל.

ברשימות קודמות שפורסמו כאן, ניסיתי לשרטט בשורות ספורות את עולמו המתוחם של האיש הבלתי רגיל הזה – עולם שגבולותיו הורכבו מקושיות של החתם סופר, מיישובים על החזון יחזקאל, ו’מפשטים’ של הרב מבריסק. הגבולות הבלתי דיפוזיים הללו, לא איפשרו אפילו לאבק, שאינו עשוי מ’אור החיים’ נדיר, או צל”ח בלתי ידוע להיכנס. מי שבכל זאת הצליח לחדור לעולמו של רבי משה מרדכי, היה ניצב נפעם נוכח ממלכה עשירה ובעיקר מאושרת של אדם שמסוגל לצחוק באושר אמיתי כשהוא רק מגלה שמישהו פרך את סברתו המחודשת בעניין ‘אכילת רוטב הקדשים’, או בדין ‘שירת הלויים’.

בשורות אלו, אנסה ללקט מעט מלשונותיו של הרב זצ”ל, המובאות בספריו בהתייחסותו לגאוני הדורות הקודמים. הרשימה לא כוללת את תיאוריו המפורסמים בשיחות ו’בפנינים’, שלמשמעם ‘תיאות נפש’ (מונח שהיה שגור בפיו). על כך ניתן להאזין לקלטות שנותרו, לעיין בספרי ‘הפנינים’ הרבים, או לקרא את הרשמים וההנהגות הרבות שנכתבו בעיתונות ובספרים שחוברו אחרי מיטתו של האיש הגדול הזה.

כאן ביקשתי להביא מעט (עם פתיחת מקצת מראשי התיבות), מההתייחסויות הקצרות בלבד, שנכתבו מתוך התרפקותו על התורה והערצתו הבלתי מובחנת לכלל חכמיה – בדרך הלימוד ובמכתבי תורה, או בלשונו: ‘בהערצת עולם לגדולי עולם’.