בתום שנתיים של פעילות הומניטרית מורכבת, מגוונת ורחבת-היקף שסייעה לרבבות אזרחים סורים, הסתיימה פעילות מנהלת ‘שכנות טובה’ של צה”ל.
המנהלת עסקה במתן סיוע הומניטרי ורפואי לאזרחי סוריה, מתוך חשיבות לחיי אדם וכמחווה של רצון טוב, והינה חלק מסיוע הומניטרי נרחב שהוענק על ידי צה”ל בחמש השנים האחרונות.
במסגרת הפעילות נפתחו מרפאת יום ‘מזור לדך’, שפעלה במשך כשנה, ובה טופלו כ-7,000 ילדים סוריים, בית החולים בברייקא, בית החולים ליולדות ומרפאה בג’בתא ויושמו מבצעי ‘ביקור רופא’ – בהם טופלו למעלה מ-1,300 ילדים ועשרות נותחו בבתי חולים בישראל.
במסגרת מאמצי הסיוע הנרחבים שהוביל צה”ל, הועברו מזון, ציוד רפואי, ציוד לוגיסטי, ביגוד ועוד.
אזרים סורים שלחו הודעות למפקד מנהלת ‘שכנות טובה’ – בהן אמרו: “אני מאחל לך כל טוב ואני מודה לך מאוד על העזרה ועל כך שעמדתם לצידנו. בעזרת השם הדבר הזה לא יישכח ונספר לבנינו על מה שעשיתם”. “ערב טוב יקר, יקירי אנחנו סיימנו ויוצאים. יישר כוח. שאלוהים ירבה לכם את הטוב ואנחנו מודים מאוד מאוד”.
בהודעת דובר צה”ל נאמר: ”פעילות הסיוע הנרחבת שהוביל צה”ל ברמת הגולן הסורית היא ביטוי נוסף לערכים המנחים את עשייתו ובהם הושטת יד תומכת בעת צרה לאזרחים הנזקקים לסיוע, גם מחוץ לגבולות הארץ”.
העשייה ההומניטרית הנרחבת וארוכת השנים הגיעה לסיומה עם חזרת המשטר הסורי לאזור דרום סוריה.
סגן אלוף א’, מפקד המנהלת: מנהלת שכנות טובה הוקמה ביוני 2016 כחלק מתפיסת ההגנה של אוגדה 210 לאבטחת גבול ישראל סוריה. בעקבות מלחמת האזרחים שפרצה ב-2011 ניצבו בפני מדינת ישראל וצה”ל מספר אתגרים בגבול ישראל-סוריה שהיה שקט עשרות שנים.
בשנתיים האחרונות פעלה המנהלת כל לילה ולפעמים אף כמה פעמים בלילה.
קרוב ל-700 מבצעי סיוע הומניטרי שבוצעו מעבר לגבול אפשרו לאוכלוסייה הסורית שחיה צמוד לגבול לשפר ולו במעט את איכות חייהם, נתנה להם קצת תקווה. אנחנו מבינים שהצלחנו לייצר ביטחון לגבול הצפון ובמקביל אולי לשנות את התודעה של אנשים ששנאו אותנו והיום קצת פחות.
רופא המנהלת לשעבר, רב סרן ד”ר סרגיי קוטיקוב: “מדי שבוע הבאנו כעשרים ילדים לבתי החולים בארץ שם ערכו להם את הבדיקות הנדרשות על מנת להבין את הבעיות הדורשות טיפול, וחלקם הוזמנו מאוחר יותר לקבלת טיפול ולביצוע ניתוחים. אני חושב שבצורה כזאת לפחות לחלק מהאוכלוסייה אנחנו מצליחים לתת מענה הוגן ומיטבי”.
הנתונים:
בחמש השנים האחרונות טופלו כ-4,900 פצועים, מתוכם 1,300 ילדים טופלו ב”ביקור רופא”.
״מזור לדך״: טופלו כ-7,000 מטופלים
הועברו כ-630 אוהלים
הועברו 40 כלי רכב
הועברו כ-20 גנרטורים
הועברו כ-20 יבילים פריקים
דלק: הועבר כ-1,100,000 ליטר
טיטולים: הועברו כ-8,200 חבילות
מזון: הועבר כ-1,700 טון
ציוד רפואי: הועברו כ-26,000 ארגזים
ציוד הגינה: הועברו כ-14,000 אריזות
מזון לתינוקות: הועברו כ-49,000 חבילות
ביגוד: הועברו כ-350 טון ביגוד