בית המשפט העליון, בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים, דחה היום (שני) ערעור של ‘חברת קריית ספר’ על תביעה ייצוגית בגינה נדרשה לפצות תושבים מקריית ספר שמכרו דירות על נטילת כספים בניגוד לחוק.
משמעות ההחלטה: תושבי קרית ספר שקנו או מכרו דירה במהלך 15 השנים האחרונות זכאים להחזר כספי בממוצע של כ-3,000 עד 6,000 שקלים, ומעתה התשלום יהיה 300 שקלים בלבד.
תחילתה של הפרשה בתביעה ייצוגית שהגיש עורך הדין יעקב אלחרר, בשם תושב העיר אלחנן ארלבוים, כנגד ‘חברת קרית ספר’ בשנת 2011.
על פי החוק, העברת זכויות בנכס בין מוכר וקונה, מאפשרת לחברה המשכנת גבייה בסך של כ-300 שקלים פלוס מע”מ – ובמילים: שלש מאות חמישים וארבע שקלים.
‘חברת קרית ספר’, כך נאמר בכתב התביעה הייצוגית, גבתה למרבה ההפתעה 0.3-0.45 אחוז מכלל כל עסקה – ובמילים: דירה שנמכרה בסכום של מיליון שקלים, גררה עמלה של כ-3,500 שקלים – פי 10 מהמותר על פי החוק.
עורך הדין אלחרר אמר אז בשיחה עם חרדים 10: “הייתי בהלם כשגיליתי את זה. כולם משלמים כי אין להם ברירה. אנשים אומרים: ‘מה אני יכול לעשות? אני צריך את הטאבו על שמי, תופסים אותי מהגרון’. צריך לזכור לחברה יש מונופול והם עושים אתו שימוש לא חוקי”.
בקרית ספר החברה המשכנת היא ‘חברת קרית ספר’, והיא זו האחראית על הרישום של הזכויות. כך שמי שרוצה לרשום את דירתו ואת זכויותיו – מוכרח לעבור דרך החברה. לא ניתן לעקוף אותה. רק לאחר האישור של החברה המשכנת ניתן לפנות עמו למינהל האזרחי ביהודה ושומרון.
אלחרר הגיש את התביעה, ובית המשפט סרב לקבל את טענת ‘חברת קרית ספר’, כי החוק לא חל לגביהם – ואישר את הבקשה לדון בתביעה כתביעה ייצוגית.
בשנת 2015 פסק בית משפט המחוזי כי התביעה שהגיש עו”ד אלחרר אכן צודקת, וכי על ‘חברת קרית ספר’ להשיב את הסכום שבין המותר לגבות לבין מה שגבו בפועל.
‘חברת קרית ספר’ הגישה ערעור לעליון על ההחלטה של בית המשפט המחוזי – והיום, כאמור, החליטו שופטי העליון לדחות את הערעור.