מסקר של מכון סמית, שנערך עבור ‘מעריב’, ובוצע לאחר פרסום המלצות המשטרה להעמיד לדין את נתניהו בחשד לקבלת שוחד עולה כי אם הבחירות היו נערכות כיום, הליכוד הייתה ממשיכה להיות המפלגה הגדולה ביותר עם 28 מנדטים – ירידה של 2 מנדטים לעומת כוחה בכנסת ה־20.
יש עתיד בראשות יאיר לפיד הופכת על פי הסקר למפלגה השנייה בגודלה עם 22 מנדטים. המחנה הציוני בראשות אבי גבאי מקבלת 15 מנדטים.
שאר המפלגות: הרשימה המשותפת (12), הבית היהודי (11), כולנו, ישראל ביתנו ויהדות התורה (7 כל אחת), מרצ (6) וסוגרת את הרשימה ש”ס עם 5 מנדטים בלבד.
הנתונים מצביעים על כך שהקואליציה הנוכחית בראשות נתניהו שומרת על יציבות ומקבלת 65 מנדטים, קצת פחות ממה שקיבלה בבחירות האחרונות – 67.
אלא שבניגוד לתמונת המנדטים, הסקר מצביע על נסיגה גדולה במעמדו של נתניהו בעיני הציבור, בעקבות המלצות המשטרה.
בתשובה לשאלה מה צריך נתניהו לעשות בעקבות המלצות המשטרה: 47% מהציבור סבורים כי עליו לצאת לנבצרות (25%) או להתפטר (22%), לעומת 43% הסבורים כי עליו להישאר בתפקידו.
הסקר מלמד כי נתניהו ממשיך ליהנות מתמיכה מסיבית בקרב מצביעי הליכוד, כש-79% מהם סבורים כי עליו להישאר בתפקיד, לעומת 11% בלבד בקרב בוחרי המחנה הציוני.
בקרב מצביעי יש עתיד 25% ציינו שנתניהו צריך להישאר בתפקיד, לעומת 34% הסבורים כי עליו להתפטר ו־37% שסבורים כי עליו לצאת לנבצרות.
רוב בציבור – 43% – סבור כי מסקנות המשטרה מחלישות את נתניהו מבחינה פוליטית ומשפיעות לרעה על מעמדו, וזאת לעומת 24% הסבורים כי ההמלצות לא משפיעות על מעמדו ו־13% הסבורים כי מעמדו של ראש הממשלה דווקא התחזק.
נתניהו יתקשה לשאוב עידוד גם מהנתון הבא: לדעת רוב גדול בציבור – 59%, מעורבותו בחקירות פוגעת ביכולתו להנהיג את המדינה ולטפל במשברים חיוניים.
אם נתניהו אכן ייאלץ או יבחר לצאת לנבצרות – המועמד המועדף להחליפו מבין שרי הממשלה הוא נפתלי בנט – 13%, שמקדים את משה כחלון ואביגדור ליברמן (10% כל אחד). אחריהם בסדר יורד השרים ישראל כץ, גלעד ארדן ויו”ר הכנסת יולי אדלשטיין.
כחלון לא צריך להתפטר
כבר חודשים מסומן כחלון כאיש המפתח, ונשאלת השאלה מה עליו לעשות לאחר פרסום ההמלצות. כעת, לאחר הפרסום, רוב גדול בציבור, 43%, סבור ששר האוצר לא צריך להתפטר או לפרוש מהקואליציה.
בעקבות פרסום המלצות המשטרה ספג המפכ”ל רוני אלשיך ביקורת נוקבת מצד ראש הממשלה נתניהו ותומכיו. אולם, על פי הסקר, 41% מהציבור סבורים שהתנהלותו של המפכ”ל בנושא הייתה עניינית, לעומת 32% הסבורים כי התנהלותו הייתה פוליטית.
הסקר בוצע ב־14 בפברואר 2018, יום למחרת פרסום המלצות המשטרה בתיקי נתניהו, בקרב 556 איש כמדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל.