ועדת השרים אישרה: סיוע לעגונות בעולם, גם אם אינן אזרחיות ישראל

אריה ריבקינד
|
ה' שבט התשע"ח / 21.01.2018 16:25
נשים ללא אזרחות ישראלית מסורבות גט נותרו ללא מענה, משום שלא ניתן להפעיל נגד הבעל סנקציות – גם לא במקרים בהם הוא היה מגיע לישראל • מנהל בתי הדין הרבניים: “צעד משמעותי והכרחי לנשים רבות בעולם, אשר ייתן מענה למצקותיהם”

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (ראשון) הצעת חוק של השר לשירותי דת דוד אזולאי, לפיה לראשונה מדינת ישראל תיתן מענה לנשים עגונות בכל תפוצות העולם היהודי, כמו גם  לגברים הנמצאים במצב דומה – גם אם אינם אזרחי ישראל.

עד היום הייתה המדינה מוסמכת לטפל, באמצעות בתי הדין הרבניים, רק במקרי עגינות שבהם יש לשני בני הזוג או לפחות לאחד מהם אזרחות ישראלית או תושבות בארץ.

לכן, ברחבי העולם, נשים ללא אזרחות ישראלית מסורבות גט, נותרו ללא מענה משום שלא ניתן להפעיל נגד הבעל סנקציות, גם לא במקרים בהם הוא היה מגיע לישראל.

בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב, כי עלה “הקושי הקיים במצבים בהם בני זוג שנישאו לפי דין תורה ברחבי העולם, נמנעים מלהתיר את נשותיהן ומשאירים אותן עגונות ללא אפשרות להינשא מחדש, תוך שבחלק מהמקרים הם אף מתעלמים מפסיקתו של בית הדין המקומי, בהעדר סמכות שיפוט לבית הדין המקומי לחייב את הבעל בגט ולהטיל עליו סנקציות על מנת שייתן גט לאשתו”.

כמו כן נכתב: “מרכזיותה של מדינת ישראל כמדינת הלאום היהודי וחשיבותה בחיי היהודים בעולם, אל מול חוסר היכולת של נשים יהודיות ברחבי העולם למצוא פתרון לבעיות של סרבנות גט ועגינות – מצדיקים מתן סמכות זו לבית הדין הרבני בישראל”.

השר לשירותי דת הרב דוד אזולאי, שדחף וקידם את הצעת החוק ממיטת חוליו – אמר: “אני מברך את בתי הדין הרבניים בנשיאות הראשון לציון הגאון רבי יצחק יוסף ובניהולו של המנכ”ל הרב שמעון יעקבי, שפועלים באופן נמרץ וללא פשרות למציאת מזור למצוקת הנשים העגונות, על ידי הרחבת סמכות בתי הדין ליהדות התפוצות גם אם אינם אזרחי המדינה. מדינת ישראל היא מדינת העם היהודי וככזו עליה לספק סעד לכל יהודי באשר הוא בכל מקום בעולם”.

מנהל בתי הדין הרבניים, הרב שמעון יעקבי: “מהלך זה  הוא צעד משמעותי והכרחי לנשים רבות בעולם, אשר ייתן מענה למצקותיהם ועגינותן. התיקון המוצע יאפשר לנשים וגברים אלו לסיים מערכת נישואין כושלת, להתיר את עגינותם ולפתוח דף חדש בחייהם.

“אני רוצה להודות לכל הגורמים שנטלו חלק ובתוכם משרד המשפטים, משרד החוץ וכן לחברי הכנסת עליזה לביא מיש עתיד ואברהם מיכאלי מש”ס שקידמו את הצעת החוק הפרטית. לאחר בחינת הערות של משרד החוץ והמחלקה הבין לאומית ומחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים הוחלט כי התיקון ייעשה באמצעות הצעת חוק ממשלתית – שתפתור קשיים מסוימים שעורר הנוסח של הצעת החוק הפרטית”.