המוח היהודי המציא: עגבניה שיותר קטנה משקל I ומה זו עגבנית בון-בון

שלמה בן חיים
|
ט"ו טבת התשע"ח / 02.01.2018 14:16
חקלאים בערבה פיתחו זנים חדשים של עגבנייה: ”השגנו טעם מתוק וייחודי בעל ארומה שונה מהעגבנייה הסטנדרטית” • לצד גידול זה, בשטח של כ-5 דונם, הצליחו לגדל לראשונה עגבניות בוטיק בשם “טיפה” – העגבניות הקטנות ביותר בעולם

לאחר שנים של שגשוג ופריחה חקלאי, נאלצו בעשור האחרון תושבי הערבה לנווט מחדש, לחשוב ולייצר כיוונים חדשים על מנת להמשיך לקיים חקלאות ענפה לייצוא בלב המדבר.

שלושה חקלאים ממושב עידן – אריאל קיטרון שגידל פלפלים ואבטיחים, דובי דגאי שגידל בזיליקום ופלפלים, ודוד מזרחי שגידל עגבניות הבינו כי המציאות החדשה שנוצרה בענף החקלאות מחייבת פעילות בשטחים חקלאיים גדולים יותר, ידע מקצועי נרחב בכל שרשרת העשייה החקלאית, ואיגום משאבים בשותפות של כמה משקים.

יחדיו הקימו את ‘קדמה’, בה כל אחד מהשלושה עוסק בתחום ספציפי, בו יש לו את היכולות הטובות ביותר: קיטרון עוסק בגידול בשדה, דגאי מטפל בשיווק המוצרים, ואילו מזרחי בתחום האריזה.

במהלך שלוש השנים האחרונות, יחד עם חוקרי מחקר ופיתוח ערבה תיכונה וצפונית, פיתחה חברת ‘קדמה’ זן פטנט ייחודי של ‘עגבנית טעם’, בשם ‘בון בון’, המבטיח לצרכן עגבנייה איכותית וטעימה במיוחד.

מדובר בעגבנייה שמבחינה חיצונית אינה שונה, אך נחשבת לבעלת איכות גבוהה הן בטעם והן בחיי המדף שלה. “הלקוח שירכוש את העגבנייה מהזן החדש, לא קונה חתול בשק, הוא ידע בדיוק איזה טעם ואיכות הוא מקבל. השגנו טעם מתוק וייחודי בעל ארומה שונה מהעגבנייה הסטנדרטית, תוך שימוש בטכנולוגיה המובילה בעולם וטיפול ייחודי בגידול בחממות בעלות סניטציה גבוהה והשבוע התחלנו לשווק עגבניות בעלות הטעם המתוק ב-30% מכל עגבנייה אחרת בשוק”, מסביר דגאי.

ההתחייבות למתיקות ואחידות הטעם, הינה על בסיס המחקר שהתקיים במו”פ ערבה תיכונה וצפונית, לשם הענקת יתרון כלכלי ושיווקי למגדלים בערבה התיכונה וכן בדיקות מעבדה שעברו העגבניות, על מנת לאשרר, כי קיימת בעגבנייה רמת מתיקות גבוהה מספיק לשיווק.

עגבניות

עגבניות ה’טיפה’. צילום: קדמה

לצד גידול זה, בשטח של כ-5 דונם, הצליחו לגדל ב’קדמה’ לראשונה עגבניות בוטיק בעלות ייחוד עולמי הנקטפות ממש בימים אלו ובדרכם לשווקים – עגבניות ‘טיפה’, העגבניות הקטנות ביותר בעולם.

“ערכנו מיפוי לשוק בארץ ובעולם והבנו, כי קיים ביקוש לזן חדש וייחודי של עגבנייה קטנה במיוחד שתתאים למנות שף (‘פינגר פוד’) וכן לסלט איכותי, טעים וכקישוט ללא חיתוך העגבנייה”, מציין דגאי.

העגבנייה החדשה הינה עגבנית בוטיק, שגודלה קטן יותר ממטבע של שקל וזוכה כבר להתעניינות גבוהה משפים מובילים בעולם. “בשלב זה אנו מגדלים את עגבנית הטיפה הקטנה בצבעים אדום וצהוב, נשקול הרחבה לצבעים נוספים בהתאם לביקוש”.

עגבניות

העגבניות המתוקות. צילום:  קדמה