הכנסת אישרה הערב בקריאה שניה ושלישית (ברוב של 56-14) את הצעת החוק של ח”כ דב חנין מחד”ש, ח”כ יפעת קריב מיש עתיד, ח”כ חנין זועבי מבל”ד וח”כ עליזה לביא מיש עתיד, אשר תעניק תוספת מימון בחירות של 15% לכל רשימה שייצוג הנשים בה יהיה לפחות שליש מהסיעה בפועל ברשויות המקומיות.
במפלגות החרדיות רואים בחוק עוד חוק מסדרת החוקים המנסה לפגוע בציבור החרדי, שכן במפלגות החרדיות, כידוע, לא מוצבות נשים.
ח”כ דב חנין אמר: “היום הזה עבורי הוא יום חשוב. הוא מסיים מהלך ארוך מסובך וקשה של קידום הצעת החוק הזו בכנסת. ההצעה באה להתמודד עם בעיה קשה וחמורה – כמעט אין נשים במועצות המקומיות ובמוסדות השלטון המקומי.
זה לא נובע מכך שנשים לא מתעניינות בסוגיות של חינוך, רווחה, של היום-יום של החיים בעיר או ביישוב, אלא ממנגנונים וחסמים חברתיים ופוליטיים שאיתם הגיע הזמן להתמודד, אם אנחנו רוצים לחיות בחברה צודקת יותר ושוויונית יותר”.
במהלך הדיון בהצעת החוק, תקף בחריפות ח”כ משה גפני את אחת ממקדמות החוק, ח”כ עליזה לביא וטען כי החוק לוקה בצביעות.
“אני רוצה לדעת מדוע אתם לוקים בצביעות. לפני שאתם באים לתקן עוולות אצל החרדים תתקנו בבית – כיצד ייתכן שמתוך חמשת השרים של יש עתיד ישנה רק שרה אחת? יעקב פרי יותר מוכשר ממך? השר מאיר כהן יותר מוכשר מעדי קול רק מפני שהוא גבר?” שאל גפני.
גפני הוסיף כי אם מדברים על הצגת שוויון, למה שלא יינתנו תוספות תקציב לרשימות המשלבות עולים מאתיופיה או נכים? “זו בושה, כך נראית הדמוקרטיה במדינת ישראל”, סיים את דבריו.
ח”כ אורי מקלב תקף בדבריו את הצעת החוק: “בל נשכח שמציעי החוק ביקשו להטיל באופן בוטה סנקציות על סיעות אשר לא תצגנה נשים ברשימותיהם.
“זהו מדרון חלקלק. בתחילה מנסים לתמרץ כספית, עד שבסופו של עניין הכנסת תמנע באופן מוחלט מרשימות ללא נשים להתמודד בבחירות, זוהי דמוקרטיה שבה אתם מתהדרים בה חדשות לבקרים? על סמך איזה בסיס קבעתם שתקציב נוסף הוא שיביא יותר נשים להתמודדות בבחירות?
“יש בהצעת החוק אמירה נלוזה שבשביל עניינים ממוניים יהיה כדאי להציב נשים ברשימות מוניציפליות זוהי אחיזת עיניים. מדוע לא פעלתם לקדם ציבורים שלמים אשר אינם מיוצגים דיו במסגרות המוניציפליות? מדוע לא הצעת בהצעת החוק תמרוץ כספי על ייצוג הולם בעלי מוגבלויות? או נציגי עולים חדשים אשר אמורים לייצג את ציבור תושבי העיר?
ברור מעל לכל ספק, הכוונה שלכם היא ברורה וממוקדת היא במהותה אינה מתמקדת בשילובם של נשים במסגרות מוניציפליות היא חדורת מטרה אחת ברורה, לפגוע במפלגות החרדיות ולמנוע ככל הניתן את הצלחתן נציגיהן ברשויות המוניציפליות שעד כה הביאו תוצאות מרשימות מעל לכל קנה מידה”.
תוספת המימון תינתן במועד פרסום דו”ח מבקר המדינה, כ-8 חודשים לאחר הבחירות. החוק ייכנס לתוקף בבחירות הכלליות לרשויות המקומיות שייערכו לאחר פרסומו של החוק.
בתוך כך, היום (שני) אישרה מליאת הכנסת סופית את התיקון להצעת חוק הרשויות המקומיות ונקבע כי יוכרז יום שבתון בתחומי הרשויות שבהן נערכות בחירות.
הצעתו של שר הפנים גדעון סער עברה בקריאה שנייה ושלישית בכנסת בתמיכתם של 40 חברי כנסת וללא מתנגדים.