אתם חוגגים בחגים, אבל מומלץ שתקראו את הטיפים הבאים ותשמרו על בריאותכם.
האכילה החברתית וריבוי המנות גורמת לאנשים רבים לאכול עם “העיניים”, בכמויות גדולות מעבר למה שרגילים לאכול – אז צריך להיזהר.
עינת מזור- בקר, דיאטנית קלינית במרכז DMC עם הטיפים:
- מומלץ לתכנן ולהתכונן לכל מצב (ארוחת חג, טיול וכדומה) באופן מיטיבי (למשל להתארגן מראש לטיולים עם תזונה נכונה, מים בכמות מספקת, נעליים בריאות, ציוד למצב היפוגליקמיה וכד’).
- מספר שעות טרם ארוחת החג מומלץ לעשות פעילות גופנית, הפעילות מביאה לרמות סוכר נמוכות יותר מספר רב של שעות לאחריה בדרך כלל. לחילופין, ניתן לצעוד לאחר הארוחות (אך לא מיד לאחריה, מאותה סיבה גם כן). באופן כללי, מומלץ לשמור על שגרת הספורט במהלך החגים, ובמידת האפשר, לנצל את החופש ואף לעשות יותר ספורט מהרגיל.
- היצמדו לתכנית הטיפול התרופתית שלכם ואף התייעצו עם הרופא טרם החג כיצד להתנהל אחרת מבחינת התרופות, במקרה בו אתם יודעים שתאכלו יותר.
- שאלו את המארחים מהו התפריט המתוכנן לארוחת החג, בדרך זו תוכלו לתכנן מראש אילו מנות לבחור או שתוכלו לבדוק מהי תכולת הפחמימות במאכל זה או אחר (למשל כמה פחמימות יש בקציצת גפילטע פיש).
- הכינו אתם מאכל אחד או תבשיל שאתם יודעים בוודאות את הרכבו התזונתי. עדיף כמובן שהמאכל יהיה דל פחמימות ועל טהרת הירקות או החלבונים.
- במידה ואכלתם את הצלחת אותה מילאתם לעצמכם (כולל מנות ראשונות לפני כן), קומו מהשולחן, עזרו לפנות או התיישבו ליד אדם אחר שסיים לאכול. המטרה היא שלא תמשיכו לאכול רק כיוון שהאוכל מצוי על השולחן.
- הגבילו את כמות הפחמימות שתאכלו בארוחה כיוון שלהן ההשפעה העיקרית על רמות הסוכר. דוגמאות לפחמימות: אורז, תפ”א, פסטה, בורגול, אטריות או קניידלך במרק, חלה וכדומה.
- התמקדו במשפחה, בחברים ובפעילויות ולא רק בארוחות כגורם האושר וההנאה העיקריים.
- במידה ואתם בוחרים לשתות אלכוהול, הגבילו את הכמות וזכרו כי אלכוהול “נקי” נוטה להוריד את רמות הסוכר. מסיבה זו נטרו את הסוכר גם מספר שעות לאחר הארוחה. בחרו בשתייה לא ממותקת כמו מים, סודה, משקה דיאטטי תוסס וכדומה.
הנה מספר דוגמאות של מאכלי החג ולאופן בו ניתן לשפרם מבחינה תזונתית על מנת שיכילו פחות סוכר או שיכילו סוכר בעל אינדקס גליקמי נמוך יותר או שיכילו פחות שומן.
המאכל |
הגרסה הרגילה |
הגרסה המשופרת |
גפילטע פיש |
עם פירורי לחם |
עם קוואקר או קמח שקדים |
צימעס |
גזר עם סוכר לבן או חום וצימוקים |
|
תפוח עץ בדבש |
תפוח עץ בדבש |
|
סלט עם חתיכות פרי |
חסה, עלי בייבי, רוטב עם סוכר או סילאן, חתיכות פרי (רימון / תמר / תאנה / תפ”ע / אגס) |
|
תבשיל עם בשר ראש או כבש |
בשר ראש או כבש |
בשר הראש והכבש מכילים אחוז גבוה של שומן רווי אשר בצריכה גבוהה מקושר להתפתחות מחלות לב וכלי דם. מומלץ להעדיף נתחי בקר רזים כמו כתף, פילה, פילה מדומה או סינטה. |