לקראת יום הכיפורים: צום מתוק – מה זה ואיך מתמודדים?
היכולת לצום מבלי לגרום לנזק בריאותי תלויה במספר גורמים, בניהם: סוג הסוכרת, הטיפול שהמטופל מקבל ומצבו הרפואי הכללי.
על מנת לשמור על איזון הסוכר בדם, טרם הצום חשוב להיוועץ עם הרופא המטפל ולוודא אם דרוש שינוי מסוים בטיפול התרופתי או במינון האינסולין לפני ואחרי הצום.
סוכרתיים מסוג 2 אשר מטופלים באמצעות דיאטה בלבד יכולים לצום ללא כל בעיה. סוכרתיים מסוג 2 הנוטלים תרופות או אשר מזריקים אינסולין, כמו כן סוכרתיים מסוג 1, מומלץ שיקבלו הדרכה אישית לגבי אופן השינוי בטיפולם. בכל מקרה חשוב במהלך הצום לנטר את רמות הסוכר בדם לעיתים קרובות ולהפסיק לצום באופן מידי כאשר מתרחש אירוע של היפוגליקמיה.
כיום, ישנם טכנולוגיות חדשות המאפשרות ניטור רציף ללא דקירות וכך גורמות למעקב אחר הסוכר להיות פשוט יותר.
למי אסור לצום?
לנשים עם סוכרת הריון, אנשים הלוקים באירועי היפוגליקמיה תכופים או כאלה שאינם חשים היפוגליקמיה, אנשים עם אי ספיקת כליות, אנשים שאין בסביבתם מי שיגיש עזרה במקרה של סיבוך רפואי, אנשים עם מחלת לב משמעותית, אנשים שהרופא לא מאשר להם לצום.
בנוסף, האיסור לצום חל גם על סוכרתיים בלתי מאוזנים אשר ממוצע רמות הסוכר שלהם הוא 250 מ”ג / ד”ל ומעלה ברוב שעות היום, כיוון שהם מצויים בסיכון מוגבר להתייבשות. גם סוכרתיים אשר חוו אירוע של חמצת מטבולית (קטואצידוזיס) או כאלה הסובלים מזיהום כלשהו או מחלה חריפה אין באפשרותם לצום.
במהלך הצום הגוף מאבד נוזלים כך שהירידה במשקל אינה ירידה ממסת השומן. כמו כן, לא מומלץ להשלים בסיום הצום את כל מה שלא נאכל במהלך הצום.
אז מהי הדרך הנכונה והמועילה ביותר להכין את הגוף לצום כך שהצום יעבור בקלות?
לפני הצום:
• מהבוקר להקפיד על שתייה מרובה – החל מהבוקר של יום הצום, כ-10-12 כוסות.
• מהבוקר לאכול ארוחות קטנות ותכופות – כל 3 שעות לערך.
• להפחית כמות קפאין ולהימנע משתיית אלכוהול.
ארוחה מפסקת
מומלץ להימנע ממאכלים בעלי תיבול חזק, חריף, חמוץ, מלוח.
מומלץ שהארוחה תכיל:
חלבון – עוף / הודו / דג / ביצים / טופו.
פחמימות – קינואה / כוסמת / בורגול / פסטה / קוסקוס מלא / בטטות (כל אחד יבחר בפחמימות שהוא יודע שאינן מעלות לו באופן משמעותי את רמת הסוכר בדם).
שומן – שמן זית, טחינה, אבוקדו, שקדים או אגוזים (על מנת להאריך את תחושת השובע ולמתן את העלייה בסוכר לאחר האוכל).
ירקות טריים או מבושלים: ארוחה לדוגמא: ¼ עוף + פסטה ברוטב שמן זית + ירקות טריים ומבושלים.
סיום צום
במידה ורמת הסוכר תקינה ואינה נוטה לנמוך חשוב לשתות נוזלים אך אין הכרח להוסיף סוכר או לאכול מתוק. במקרה זה ניתן לשתות מים או תה ולאכול פרוסת לחם עם מריחה.
במידה ורמת הסוכר בסיום הצום נמוכה על גבול ההיפוגליקמיה (סוכר הנמוך מ70 מ”ג/ד”ל) אז מומלץ לאכול או לשתות מאכל או משקה עם סוכר זמין – תה עם 1-2 כפיות סוכר / פרי / פרוסת לחם עם כפית ריבה וכדומה.
כשעה לאחר סיום הצום מומלץ לאכול ארוחה קלה כגון: מרק ירקות או ירקות חיים, פחמימה שמעלה לכם במתינות את רמת הסוכר בדם – לחם מלא מסוג מסוים / פסטה / קטניות, וחלבונים – ביצה / חביתה / טונה / גבינה, או לחילופין פשטידה המבוססת על ביצים, / גבינות / טופו, ירק כלשהו ומעט קמח.
במשך הערב לשתות מים בהדרגה, כל שעה כוס.
מספר עצות:
מי שחשוב לו לצום מוטב שישהה בבית לאורך רוב הצום. ההתאמצות וההזעה יכולים להגביר את הסיכון להתייבשות.
בכל מקרה של ספק פיקוח נפש – חובה לאכול ולשתות כרגיל.
עבור סוכרתיים שצום עלול לסכן אותם יש אפשרות של “אכילה ושתייה לשיעורים” בכדי להקטין את חומרת האיסור של פגיעה בצום.
זכרו כי בריאותכם חשובה מעל לכל ולכן התייחסו לכל הרגשה לא טובה בזמן הצום ופעלו בהתאם.
• המידע מאת עינת מזור בקר, דיאטנית קלינית במרכז DMC
תגובות
אין תגובות