כך פועל מערך גיוס המיליונים של ‘אור רשב”י’; 57% להנהלה, המנכ”ל גזר קופון שמן

העמותה של 'אור הרשב"י' גייסה ב-2014 כ-19 מיליון שקל, אלם בדו"ח שהזמין רשם העמותות התגלה: הוצאות הנהלה בהיקפים חריגים, המנכ"ל סיפק שירותים ללא מכרז, ותמיכות ל'נזקקים' מחולקים ללא קריטריונים • נחשף: כמה שיחות נכנסו למוקד, כמה אנשים תרמו, ומהי התרומה הממוצעת?
חיים טוויל
כ"ב אב התשע"ז / 13.08.2017 23:06

דו”ח שהוזמן על-ידי רשם העמותות במשרד המשפטים קובע כי קיימת עילה לפירוק עמותת ‘אור הזוהר הקדוש וישועות הרשב”י’, שהכנסותיה הגיעו בשנת 2014 לכ-19 מיליון שקלים. כך חשף העיתונאי איציק וולף באתר news1.

באותה שנה הסתכמו ההוצאות בכ-15.5 מיליון שקל – כשעיקר ההוצאות המוצהרות היו על שכר, מלגות, ו’אירועי מירון והפצת חומרי יהדות להפצת תורת הרשב”י’.

אלא שהדו”ח קובע כי  57% מההוצאות היו על ‘הנהלה וכלליות’ באופן המעלה חשש לשימוש בכספי העמותה בניגוד למטרותיה.

בבדיקה מדגמית שנערכה ל-10 עובדים – ובהם מנכ”ל העמותה, חיים זיוולד – עולה כי שלושה מתוכם, וזיוולד ביניהם, פעלו ללא הסכם העסקה ושניים נוספים פעלו מבלי שיש להם הסכם העסקה חתום בידי העמותה.

במחצית מן המקרים שילמה העמותה לעובדיה שכר עבור מספר שעות שונה ממספר השעות שצוין בדוח הנוכחות.

זיוולד עצמו סיפק בשנת 2013 לעמותה שבראשה הוא עומד, שירותים בעלות של 375 אלף שקל, מבלי שנערך עמו הסכם התקשרות ומבלי שמוסדות העמותה אישרו אותה. כל זאת, באופן המעלה חשש לחלוקת רווחים אסורה.

מדובר בשירותי תדמית ופרסום שהתקבלו מחברת ‘תדמית קול’ לפרסומים ב’ישראל היום’ ו’קול-חי’. באותה שנה עמד שכרו של זיוולד על סך 580 אלף שקל – 205 אלף שקל ברוטו על עבודתו בעמותה, וכ-375 אלף שקל שקיבל לחברה בבעלותו.

העמותה טענה בתגובתה כי לא שמרה את הסכמי ההתקשרות עם החברה בבעלות זיוולד ואת התיעוד של הדיונים לאישור ההתקשרות, והתעקשה שהתנהלו דיונים שכאלה.

טענה זו נדחתה.

ביקורת העומק חושפת כיצד פועל מערך התרומות של העמותה: רוב העובדים הם עובדי גיוס תרומות, המשתכרים שכר בסיס של בין 25 ל-35 שקלים לשעה, בתוספת בונוסים חודשיים של בין 1,000 ל-10,000 שקל.

לפי הדוח, ב-2012 נכנסו אל מוקד גיוס התרומות 303,934 שיחות וכמות כל התורמים עמדה על 24,363 בני אדם. התרומה הממוצעת עמדה על 80 שקלים.

העמותה טענה כי אם המוקד הטלפוני היה עוסק בגיוס תרומות – היו רוב השיחות בו שיחות יוצאות ולא שיחות נכנסות, בעוד שבפועל גדל נפח השיחות הנכנסות ששימשו, לטענת העמותה, לעידוד ולתמיכה ולמסירת שמות לתפילה.

עורכי הביקורת דחו טענה זו מכל וכל: “שיחות לתורמים פוטנציאליים הינה שיטה אחת לגיוס תרומות, אולם העמותה נוהגת בשיטת גיוס תרומות אחרת.. מבצעת פרסום ארצי בהיקף ענק..  יחד עם קריאה להתקשר לעמותה ולמסור שמות לתפילה. זו הסיבה לכמות השיחות הנכנסות לעומת השיחות היוצאות. כלומר, מודל גיוס התרומות שאימצה העמותה הינו שבמקום שהיא תפנה בטלפונים לציבור, הציבור הוא הפונה וכמובן שמאותו רגע, מדובר ב’לקוח במאגר'”.

ביקורת העומק בחנה גם את התמיכות שהעניקה העמותה לנזקקים: ב-2013 העניקה העמותה תמיכות של 423 אלף שקל, ללא כל קריטריונים ובאופן המעלה חשש לחלוקת רווחים אסורה. העמותה גם מחלקת תווי קניה ומוצרי מזון ללא קריטריונים מחייבים.

דוח הביקורת מצא גם קשרים בין ‘אור הזוהר הקדוש וישועות הרשב”י’ לבין ‘עמותות ישועות בעמוקה’ ו’מוסדות רחל אמנו’, והתגלו העברות כספים בין העמותות במאות אלפי שקלים, מבלי שנחתמו הסכמי התקשרות בין העמותות.

עם זאת, בנוהל רגיל במקרה שכזה, נכתב שככל שהעמותה תסכים לביצוע תוכנית לתיקון הליקויים, שבמסגרתה ימונה לעמותה גורם מלווה בהיקף שייקבע על-ידי רשם העמותות, על-מנת להבטיח את תיקון הליקויים ואת יישום המלצות בדיקת העומק – מומלץ לבצע תוכנית שכזו. “ככל שהעמותה לא תסכים לביצוע תוכנית כאמור, מומלץ לשקול הגשת בקשה לפירוק העמותה”, נאמר בדו”ח.

לדו”ח המלא

הדפס כתבה

4 תגובות

הוסף תגובה חדשה
    מירון מילת קסם אצל עמך ישראל פותחת ארנקים
    14/08/2017 00:43
    בער'ל טדגי
  1. ניצול ,,ציני של אמונה תמימה וטהורה

  2. תרומות
    14/08/2017 06:06
    יוסף
  3. אך אפשר לתרום אם כל הכסף לוקחים המנהלים רק הים מתעשרים לכן לא לתרום לפי הרגש לתת לאנשים שזקוקים באמת אני יותר לא תורים לעמותות

  4. הפסקת הוראת קבע לאור הרשבי .
    14/08/2017 16:02
    אהרון
  5. האם לאור הנכתב מותר לבטל את הוראת הקבע ? התרומה היא עבור בניית הישיבה שהבטיחו שתסתיים בלג בעומר שעבר ועד עכשיו הבניין עומד כשלד . אף אחד לא תרם כדי שהכסף יתחלק בין חברי ההנהלה . אם אפשר לעשות בשבילינו שאלת רב ולפרסם שכל מי שתורם ידע . תודה מראש

  6. מה שנקרא מס טיפשות
    16/08/2017 02:23
    דבש, ירושלים
  7. פראיירים לא מתים רק מתחלפים