מומחים: נורות ה-לד משתלטות על חיינו אך הן עשויות להיות מסוכנות

דוד ליבוביץ
|
י"ח אב התשע"ז / 10.08.2017 19:50
על מדפי חנויות הטמבור כמעט ולא ניתן למצא נורות שאינן LED • הנורה נהנית מיתרונות רבים, אך מומחים מסבירים כי היא עלולה להיות גם מסוכנת ולפגוע בראייה, במערכת העצבים והיא אף מכילה רעלנים שונים

מנורות ה-לד [LED] משתלטות, מתברר, אט אט על חיינו.

לא ניתן כמעט להשיג נורות ליבון ‘רגילות’, ואפילו נורות פלורוסנט כבר נדירות יותר. הצלחתה של הלד לא מופיעה בחלל ריק. היא נהנית מיתרונות רבים כמו חיסכון בחשמל, ואור בהיר ונעים יותר – אך מומחים מזהירים כי הן עשויות גם לגרום לנזקים בריאותיים.

ארנולד וויקינס, מומחה לפסיכולוגיה מאוניברסיטת אסקס שבבריטניה, ערך עוד בשנת 1988 מחקר על ההשפעה של נורות פלורסנט על הבריאות.

על פי המדווח באתר ‘וואלה’, הוא וצוותו מצאו כי הנורות, שמהבהבות 100 פעמים בשנייה, גורמות לעלייה בכאבי הראש בקרב עובדים.

וויקיניס, על פי הדיווח, כתב מאמר נוסף לאחרונה לאתר Conversation בו ציין כי למרות שלא נערך מחקר דומה באחרונה על נורות ה-LED, הרי שנורות אלו מהבהבות כ-400 פעמים בשנייה, ולכן עלולות לגרום ליותר תסמינים כאלו בחשיפה ממושכת.

הנורות הללו, מזהירים חוקרים אחרים, עלולות לפגוע גם בעיניים.

דן רוברטס, מנהל העמותה למניעת ניוון מולקולרי בארצות הברית, הזהיר בראיון לאתר Live Strong, כי ככל שנורות ה-LED בוהקות וחזקות יותר, כך עולה הסיכון לפגיעה משמעותית בראייה, כתוצאה מניוון של הרשתית.

סכנה נוספת, מצויה בחומרים המצויים בתוך הנורה, כמו עופרת, ארסן ולעתים גם רעלן בשם נוירוטוקסין, שעלול בריכוזים גבוהים לפגוע במערכת העצבים.

יודגש כי השערות מומחים אלו, נמצאות עדיין ברמת ההשערות, ואין להן ביסוס מחקרי. למרות זאת, יותר ויותר מומחים מצטרפים אליהן.

החוקרים גם מזהירים כי כאשר נורות LED נשברות, יש להימנע ככל הניתן מאיסוף השברים באמצעות הידיים, כדי להימנע מהנזק האפשרי לבריאות. לכן, כאשר אוספים שברים, מומלץ לעשות זאת באמצעות כפפות גומי, ולשטוף את הידיים בתום הפעולה.