פסיקה תקדימית והיסטורית בבג”ץ: בית המשפט העליון קבע היום (רביעי) כי הורים לילדים בגילאי 6 עד 15 שנמצאים במשמורת משותפת, יהיו חייבים במזונות משותפים – בהתאם ליכולות הכלכליות שלהם.
זאת, בניגוד לנוהל עד כה, לפיו האב משלם מזונות לאישה, גם אם מדובר במשמורת משותפת וגם אם ההכנסה של הגרושה גבוהה יותר מזו של הגרוש.
הפסיקה התקבלה על ידי הרכב מורחב של שבעה שופטים, שדנו בעתירה שהגישו שני אבות גרושים, שבנות זוגם לשעבר משתכרות בסכום גבוה מהם אך הם בכל זאת נדרשים לשלם דמי מזונות.
השופטים כתבו: “הדין הקיים - המחייב את האב בנשיאה בלעדית במזונות ההכרחיים – עלול להותיר את האב בלא המשאבים הדרושים לו כדי להבטיח את רווחת הילד ואת טובתו עת הוא שוהה עמו, כמו גם ליצור קושי כלכלי ממשי עבור האב עצמו”.
השופט עוזי פוגלמן הסביר כי ההורים יישאו באופן שווה במזונות ילדיהם, ”תוך שהחלוקה ביניהם תקבע על פי יכולותיהם הכלכליות היחסיות מכלל המקורות העומדים לרשותם, לרבות שכר עבודה, בנתון לחלוקת המשמורת הפיזית בפועל, ובשים לב למכלול נסיבות המקרה”.
השופט נעם סולברג כתב בפסק הדי: “הגרעין הקשה של דיני המשפחה בישראל – דיני נישואין וגירושין – מאופיין בחוסר שוויוניות בין גברים לנשים. על-פי ההלכה היהודית נתון הגט בידיו של האיש – ברצותו יתן, ברצותו יסרב.
“אף על-פי כן, אין בכך כדי להצדיק חלוקה בלתי-שוויונית של חובת תשלום מזונות הילדים. זאת, לא רק בשל העיקרון שלפיו ‘אין מתקנים עוול (סרבנות גט) בעוול’, אלא מחמת העובדה שהלכה למעשה איננו מבקשים ‘לנתק’ את שאלת מזונות הילדים מהליך הגירושין בכללותו. הללו ישארו כרוכים זו בזה, לטב ולמוטב”.
עורך הדין אמיר שי, המייצג את אחד האבות שעתרו, אמר בעקבות הפסיקה התקדימית לחדשות 2: “מדובר בפסק דין החשוב ביותר בעשור הנוכחי לא רק בתחום המשפחה אלא בכלל. מעתה ואילך תיפסק האפליה לפיה אבות בלבד חייבים לשאת לבדם בכלכלת ילדיהם. מהיום יש לילדים בישראל שתי כתובות שחייבות לדאוג להם כמו בכל מדינה נורמטיבית. סביר להניח שעשרות אלפי אבות יציפו את בתי המשפט ויגישו בחודשים הקרובים תביעות להתאמת דמי המזונות לפי ההלכה החדשה של בית המשפט העליון”.