המהפכה הטכנולוגית בתחום המזון כבשה כבר מזמן את העולם. אם ב-2008 קרנות הון סיכון אמריקאיות השקיעו 50 מיליון דולר בלבד בסטארט אפים בתחום המזון, ב-2013 – חמש שנים בלבד לאחר מכן – קפץ הסכום ב-300 מיליון דולר, עד ל-350 מיליון דולר.
המגמה כמובן נמשכה גם בשנה שלאחר מכן, כשרק ברבע הראשון שלה הושקעו כ-177 מיליון דולר בסטארט אפים בתחום.
על המהפכה בתחום ועוד, ניתן יהיה לשמוע בהרחבה באירוע חגיגי שייערך בסוף החודש במכללה האקדמית תל חי, אשר תארח את כנס החדשנות בענף המזון זו השנה הרביעית, הפעם תחת הכותרת “טכנולוגיה פוגשת בריאות”.
הכנס ייערך ב-27 ביוני ויתמקד בנושאים הבאים: מחקרים חדשים בתחום המזון, פיתוחי מוצרים של סטודנטים ועוד.
בין הדוברים בכנס יהיה גם גיל הורסקי מחברת “מונדלייז” העולמית, המייצרת ומשווקת מותגי חטיפים בינלאומיים כמו: Milka ו-Oreo. הורסקי הוא ראש תחום החדשנות והשיווק הגלובלי בחברה.
המטרה: הפיכת הגליל למעצמה טכנולוגית בתחום המזון
המטרה בסופו של דבר, היא הפיכתו של הגליל למוקד חדשנות עולמי בתחום המזון. הרי ידוע שמדינת ישראל נחשבת לפורצת דרך בתחומים טכנולוגיים רבים, אך לא נחשבת למומחית בתחום המזון. או כך לפחות חשבנו.
הורסקי הסביר בראיון, כי “בשנים האחרונות חל שינוי בתחום זה, כשלא מעט רעיונות טכנולוגיים בענף המזון נולדו כאן אצלנו”. מדובר על רעיונות מהפכניים אשר עשויים לשנות את פני התעשייה בעתיד הלא רחוק, בארץ ובחו”ל, אשר גם עליהם ניתן יהיה לשמוע בהרחבה בכנס בסוף החודש.
כדי להגיע למטרה – הפיכת הגליל למעצמה טכנולוגית בתחום המזון – נעשות מספר פעולות כמו לדוגמה הכנס שנערך בתל חי, הקמתו של מכון מזון חדשני בגליל וחממת פוד-טק.
המכללה האקדמית תל חי החליטה להירתם לכך גם היא, ומציעה לסטודנטים פוטנציאליים ללמוד את התחום ולטעום מעט מתעשיית המזון, לפני שהם הופכים למומחים של ממש בתחום.
“הדרישה לסטודנטים שלמדו את הנושא צפויה לגדול”, מסביר הורסקי. “זאת בשל ההתפתחות הטכנולוגית בענף המזון ומקומות העבודה שצפויים להיווצר בשנים הקרובות. חברות בינלאומיות כמו מונדלייז צפויות לתמוך במהפכת המזון באזור הגליל, מהסיבה שהן מחפשות סטודנטים אשר ערוכים לעסוק בתחום עם סיום הלימודים כמו הסטודנטים הלומדים במכללה האקדמית תל חי”.
הורסקי: “אזור הגליל מתאים להפוך למרכז פוד טק עולמי”
במהלך היום, ייערך פאנל בהנחיית הורסקי בנושא חדשנות בתעשיית המזון עם משתתפים מהתעשייה, אקדמיה וקרנות הון סיכון. כמו כן יזכו באי הכנס לשמוע פרטים נוספים על מכון המזון וחממת הפוד טק החדשה בגליל.
הורסקי התייחס לנושא ואמר, כי “אזור הגליל מתאים להפוך למרכז פוד טק עולמי. לצפון כמה יתרונות בולטים, כמו למשל אוכלוסייה בעלת השכלה גבוה ומזג אוויר נוח. בנוסף, יש לחזק באופן משמעותי את אזור הצפון בדגש על הפן הכלכלי, והקמת מכון מחקר בתחום המזון עשויה לתרום רבות לצמיחת האזור”.
בנוסף, הורסקי מאמין כי המרכז החדש באזור הגליל ימשוך לא מעט מומחים מתחומים שונים: “בעקבות העובדה שבשוק זה ישנה פחות רגולוציה, והזמן שנדרש לפיתוח מוצרים וטכנולוגיות נמוך משמעותית מאשר בתחומים אחרים, סביר להניח כי בעתיד נראה יותר מומחים מתחומים שונים, כמו למשל פארמה וביוטק, נכנסים לתחום המזון. אלו שיצטרפו לתחום המתפתח יתרמו לו רבות, כמו למשל בפיתוח טכנולוגיות חדשניות”.
קצת על מסלול הלימודים במכללה האקדמית תל חי: בוגרי החוג, שבסיום הלימודים יזכו לכינוי המחייב “טכנולוג מזון”, לומדים במכללה על כל תהליך הייצור של מזון ומשקאות, תוך כדי תכנון מוצרים חדשים.
עם סיום הלימודים, משתלבים הסטודנטים בתעשיית המזון, כמו למשל במפעלים שונים, מוסדות מחקר ופיתוח, מעבדות, מכוני בקרה ועוד.
בנוסף, יכולים הסטודנטים השונים לשלב עבודה בתחום כבר בתקופת הלימודים, בחברות כמו תנובה, שטראוס, וטרה, כדי לצבור ניסיון לקראת היציאה לשוק העבודה עם סיום הלימודים בתל חי.