‘בג”ץ לא קנה את השקרים’: מי אילץ הרבנות להכריז על מהפכת כשרות?

יוסף גרינבוים
|
כ"ב אייר התשע"ז / 18.05.2017 01:00
13 שנים לאחר שהוגשה עתירה על ידי ‘התנועה להגינות שלטונית’ בדרישה לבצע הפרדה בין משגיח למושגח במערך הכשרות – קבע בג”ץ לבצע את הניתוק • עו”ד מרדכי איזנברג: “הכיצד הרבנות לא השכילה לפתור זאת בלא פסיקת בג”צ?” • עו”ד נחמה ציבין: הרבנות הפסידה בבג”ץ וניסתה להציג כאילו ניצחה

דו”ח מבקר המדינה שפורסם אתמול (שלישי) חשף תמונת מצב קשה מאוד בכל הנוגע למתרחש במערך הכשרות של הרבנות במדינת ישראל.

הביקורת נעשתה במשרד לשירותי דת, במועצת הרבנות הראשית, ברבנות – ובשבע מועצות דתיות: ירושלים, תל אביב-יפו, חיפה, נתניה, אשדוד, באר יעקב ורחובות.

הדו”ח, שקבע בין היתר כי משגיחים הצהירו על שעות פיקטיביות כמו גם תשלומים בכסף שחור – הסב פעם נוספת את תשומת הלב למצב הבעייתי שבו 95 אחוזים ממשגיחי הכשרות בבתי העסק במדינת ישראל מקבלים את שכרם מבתי העסק.

מדובר במצב היוצר ניגוד עניינים מובנה בהעסקת המשגיחים, ומוביל פעמים רבות לפגיעה בזכויותיהם.

בתזמון מעניין, עתירה לבג”צ בשאלת יחסי משגיח מושגח, שהוגשה כבר לפני 13 שנים על ידי ‘התנועה להגינות שלטונית’ – הגיעה לסיומה בשבוע האחרון בצו מוחלט שהוציא בג”צ לטובת התנועה, ובפסיקת תשלום הוצאות של 30,000 שקלים לטובתה.

עוד קודם לפרסום פסיקת בג”ץ – ויש אומרים כהקדמת רפואה למכה – הודיעה הרבנות על רפורמה בתחום הכשרות, שעקרון ההפרדה בין משגיח למושגח הוא אחד מסעיפיה.

עו”ד מרדכי איזנברג, יו”ר התנועה להגינות שלטונית, אשר ייצג את העמותה בבג”צ – אומר לחרדים10: “לאחר שבג”צ הוציא לבקשתנו צו מוחלט, בניגוד לעמדת הרבנות והמשרד לשירותי דת, אנו מרגישים סיפוק רב על השקעה רבת שנים, אשר תביא לתיקון ליקויים רבים בסדרי ההשגחה של הרבנות הממלכתית, בכך שפסקי ההלכה של גדולי הפוסקים בדבר הקשר הכספי שבין המשגיח למושגח יישומו כדי שלא יהיה במישרין.

“יש להודות לשופטי הבג”צ על שלא ‘קנו’ את השקרים של המערכת והבינו סוף סוף שיש לקבוע בצו – תאריך מדויק שבו יפסיקו משגיחים להיות מועסקים על ידי בעלי העסק ויעברו להיות מועסקים בידי המועצות הדתיות”.

איזנברג הוסיף: “מתפלא אני הכיצד הרבנות הראשית ועסקני הציבור החרדיים לא השכילו לפתור עניין חשוב זה בלא פסיקת בג”צ, בשעה שיכלו במשך השנים להביא מזור לפגם זה, המשליך על איכות ואמינות הכשרות הממלכתית בישראל. ושמא ניחא היה להם בכך?”

הרבנות הראשית, לאו

עו”ד נחמה ציבין, אשר ייצגה את עו”ד מרדכי ציבין –  הדו”ח הקטלני של משרד המבקר לא הפתיע.

לדבריה, “המסקנה גם מהדו”ח הנוכחי כמו גם מקודמיו היא שרמת הכשרות של הרבנות נמצאת ברף הנמוך ביותר, ולפעמים אפילו הייתי מעזה לומר שהעניין לא רק מסריח הוא גם לא כשר”.

ציבין הוסיפה: “לצערי, הרבנות אינה דוברת אמת, ביודעין ובמכוון, בהודעתה, כאילו בג”ץ אימץ את מתווה הדוח של הרבנות שהופץ על ידי הרב לאו בכל המועצות הדתיות, בבחינת להקדים תרופה למכה, ביודעם כי הבג”ץ יוציא צו מוחלט נגד הרבנות הראשית והמשרד לשירותי דת – כאילו ניצחו בבג”צ.

“לא היה ולא נברא! בג”צ לא אימץ מתווה, אלא קצב זמן לרבנות לשנות את מערך הכשרות באופן שמשגיח לא יקבל שכרו מהעסק המושגח.

“בדרך מטעה זו הרבנות נהגה בבג”ץ, בו כפינו עליהם לציין על מוצרי חלב ‘חלב נוכרי’. לצערנו גופים דתיים הם משת”פים של הרבנות על כל מחלקותיה, בין היתר בכל הקשור לבחינות ולמתן תעודות כושר, ולא כאן המקום לפרט נושאים נוספים ומי שיודע יודע….”

תגובת הרבנות טרם התקבלה. לכשתתקבל, נפרסמה.

ציביןעו”ד מרדכי ציבין. צילום: פלאש90