נחשף: כך מתכננים לפיד ופירון להחדיר את הליב”ה אל תלמודי התורה

יוני גרין
|
ג' ניסן התשע"ד / 03.04.2014 09:42
משרדי האוצר והחינוך משיקים תוכנית להטמעת לימודי הליב”ה במוסדות החינוך של המגזר החרדי • האמצעים: מחוז חרדי במשרד החינוך, גיוס של 6000 מורים, תמריצים לייסוד תיכונים חרדיים שיהוו חלופות ל’ישיבות קטנות’ ואכיפה על מינהל תקין ומניעת אפליה • העלות: 150 מיליון שקלים

משרדי האוצר והחינוך משיקים תוכנית להטמעת לימודי הליב”ה במגזר החרדי: התוכנית כוללת הכשרת אלפי מורים ללימודי הליב”ה, הקמת מסגרות שיצחרו בישיבות קטנות, שבהן ילמדו בגרות מלאה וכן הגברת האכיפה. העלות הכוללת של התכנית עומדת על כ־150 מיליון שקלים.

התוכנית, שפרטיה נחשפים בעיתון ‘ישראל היום’, מיישמים שר האוצר יאיר לפיד ושר החינוך שי פירון, ועיקרה הוא הסדרת הפעילות החינוכית של מוסדות החינוך החרדיים במערכת החינוך, בכלל זה רגולציה מצד משרד החינוך על מוסדות המגזר, הקניית מיומנויות בסיס במסגרת מקצועות הליב”ה, הכשרת מורים ללימודי ליב”ה, ומתן תמריצים להקמת תיכונים שישלבו לימודי בגרות.

כדי להוציא את הרפורמה הזו אל הפועל עמלים במשרד החינוך על השלמת הקמתו של מחוז חדש במשרד – המחוז החרדי – אשר ירכז את הפיקוח במערכות החינוך החרדיות.

המחוז צפוי, בין השאר, לגייס כוח אדם רחב היקף לצורך פיקוח, בקרה וניהול. כך, למשל, תוקצה למחוז זה תוספת של 65 תקני פיקוח, וכן עוד 30 תקני בקרה ומינהלה חדשים. איוש התקנים ייעשה בשלוש “פעימות”, שהראשונה שבהן תיושם כבר בתחילת חודש מאי ובמסגרתה יגייס המשרד 40 מפקחים ו־25 עובדי בקרה ומינהלה.

במסגרת התקנים החדשים יוגברו הבקרה והפיקוח על קיומו של מינהל תקין, מניעת אפליה, יישום לימודי הליב”ה ואם יידרש – גם קיזוז תקציבי ממוסדות שלא ילמדו ליב”ה.

 הכשרת מורים למקצועות הליב”ה

לפי הדיווח ב’ישראל היום’, חלק מרכזי בתוכנית האסטרטגית הוא, כאמור, הכשרת מורים למוסדות החינוך של הבנים במגזר לצורך הטמעת מקצועות הליב”ה. מדובר בהכשרתם של 6,000 מורים בתוך חמש שנים, וכבר לקראת שנת הלימודים הבאה (תשע”ה) תחל הכשרתם של 1,075 מורים למטרה זו.

העלות התקציבית שתוקצה לכך תעמוד על כ־50 מיליון שקלים: כ־10 מיליון שקלים יוקצו כבר בשנת הלימודים הנוכחית (תשע”ד) ועוד כ־40 מיליון שקלים יוקצו בשנת הלימודים הבאה. בסך הכל יוקצו בשנים הבאות עוד כ־100 מיליון שקלים.

תוכנית זו נדרשת מכיוון שמרבית המורים המלמדים כיום במוסדות החרדיים לבנים כלל לא הוכשרו ללמד את מקצועות הליב”ה. יתרה מכך, תוכניות הלימודים במגזר החרדי לבנים אינן מותאמות דיין ללימודי ליב”ה, כך שדרישות הליב”ה מחייבות את הגדרתן מחדש ואף פיתוח ספרי לימוד חדשים.

צעד נוסף שכוללת התוכנית הוא מתן תמריצים להקמת מסגרות תיכוניות חרדיות, המשלבות לימודי בגרות לצד לימודי הקודש. מסגרות אלו  יהוו חלופות לישיבה קטנה, שבה לא מלמדים לימודי חול כלל.

כמו כן,  שר החינוך שי פירון נקט שורה של מהלכים לחיזוק הרגולציה על המגזר החרדי. כך, 18 מוסדות השייכים לחינוך החרדי הצטרפו לאחרונה לרשת החינוך הציבורי החרדי.