“לא במשמרת שלי! לא מסכים לדור חדש של מורות ומורים חרדים עניים”, כך הצהיר היום (רביעי) יו”ר ועדת הכספים, ח”כ משה גפני, בדיון שני במספר שקיים בוועדה על הפגיעה בתנאי שכרם של עובדי הוראה חרדים.
במהלך הדיון – שהיה דיון מעקב – הבין גפני כי אין התקדמות בהתייחסות לנושא מצד נציגי משרד האוצר, אגף תקציבים והממונה על השכר, לאחר שבשבוע שעבר התברר שעובדי הוראה חרדים לא קיבלו את תוספות השכר שניתנו בגין הסכמים קיבוציים לכלל עובדי ההוראה במדינה – תוספת ספציפית של 10%, יחד עם תוספות נוספות שסך הכל מגיעות לכדי תוספת שכר של 16%.
בנושא אחד כן חלה התקדמות מהשבוע שעבר, כאשר נוכח התערבותו של גפני, משרד החינוך הודיע שהאוצר הסכים לממן את תשלום המענק החד-פעמי בסך 1,000 שקלים למורים חרדים – מענק אותו קיבלו זה מכבר המורים בחינוך הממלכתי.
גפני קצב בשבוע את הזמן שבו הוא דורש את תשובת אגף התקציבים והממונה על השכר בעניין מתן תוספות השכר גם למורים החרדים.
מנהל האגף להכשרת עובדי הוראה במשרד החינוך, נח גרינפלד, הודיע בפתיחת הישיבה: “נוכח היענות האוצר לבקשת משרד החינוך ולדרישת יו”ר ועדת הכספים, התקבלה החלטה חיובית שהמענק החד-פעמי לעובדי הוראה בסך 1,000 שקלים, יינתן גם לעובדי ההוראה במוסדות הפטור”.
מנכ”ל החינוך העצמאי, הרב אליעזר סורוצקין: “להחיל את זה גם על מזכירים ושרתים, עוד כמה מאות עובדים ברחביי הארץ”.
גפני תמך בבקשתו וקרא לגרינפלד: “מבקש להעביר החלטה שגם כל עובדי המשק, גם מזכירים וגם שרתים יקבלו את המענק, כמו בכל מערכת החינוך”.
בעניין תוספת השכר הקבועה בסך 10% שניתנה לעובדי הוראה במכללות לחינוך ולכלל עובדי ההוראה בחינוך הממלכתי – אמר גפני: “מדובר בשערורייה, הבעיה שתמיד החרדים מקבלים פחות ואחר כך אומרים שאנחנו דווקא מקבלים יותר”.
ח”כ ישראל אייכלר: “אנחנו משלמים מיסים למרות שלא מסכימים עם כל מה שהמדינה עושה. תקציב מערכת ההשכלה הגבוהה הוא למעלה מ-10 מיליארד שקל. למדינת ישראל יש תקציבי רווחה ובריאות ושם אין הבדל בין חרדי, חילוני, אשכנזי, מזרחי, ערבי, יהודי וכד’. רק במערכת החינוך עשו אפלייה וחרדי מקבל שיעורי תקצוב נמוכים יותר.
“זה שעובדים בתכנית החינוך העצמאית מאז קום המדינה לא צריכים להיענש. אנחנו לא נהיה בות”ת של החינוך החילוני, כי לא נהיה. אבל מה זה משנה, מורה צריך לקבל את אותו דבר”.
הרב סורוצקין: “יש גם תכניות ייחודיים למשל לאלה שהולכים ללמד בפריפריה הרחוקה, דבר שחל רק על מורי המערכת הממלכתית אך לא על החרדית. כי רק לחינוך הכללי אך לא למוכר שאינו רשמי”.
מזכ”ל איגוד הסמינרים, הרב יצחק אוסטרליץ: “כיום עובדי הוראה חרדיים מתוקצבים באגף עובדי הוראה ב- 40% ממה שמתוקצבים עובדי הוראה בחינוך הממלכתי”.
יו”ר הוועדה, ח”כ משה גפני: “המצב שנוצר משמעותו שיהיו מורות ומורים חרדים עניים בדור הבא. מאז אופק חדש נפתח פער גדול בין המורים. אני לא מקבל את המצב הזה שבו מורים מהחינוך הממלכתי מקבלים תוספת בגין מעבר לאזורי עדיפות ואילו מורים חרדים לא.
“אני אפנה בעניין ללשכה המשפטית במשרד החינוך ולמשרד המשפטים. אין הבדל בין תלמיד בחינוך הממלכתי בשדרות לבין ילד בחינוך העצמאי בעיר, שניהם חוטפים טילים מעזה באותה מידה. את המורים של שניהם יש לתקצב באותה מידה”.
גפני הוסיף: “המצב הזה לא יימשך, לא במשמרת שלי. אם לא תמצאו את הפתרון לעוד 10% האלה, לא תינתנה תשובות לעניינים אחרים שהאוצר יביא לוועדת הכספים. לא מסכים למצב הזה שיקום דור חדש של מורים ומורות עניים”.
במהלך הדיון עלה גם הצורך לשקול את יישום רפורמת ‘אופק חדש’, שמכוחה ניתנו תוספות השכר לעובדי ההוראה במערכת החינוך הממלכתית, גם בחינוך המוכר שאינו רשמי ובמוסדות הפטור החרדיים.
גפני פנה לראשי החינוך המוכר שאינו רשמי ולמנהלי הסמינרים לבחון את האפשרות להצטרף או ליישם באופן כלשהו את רפורמת אופק חדש, נוכח הפערים שנובעים מאי יישומה בחינוך החרדי.
“אני מבקש מהרבנים לשבת על עניין אופק חדש שמהווה תוספת למשכורות המורים. צריך להתאים גם לחינוך החרדי, צריך גם לשאול את הרבנים, כי כל שינוי במערכת החינוך אצלנו מצריך אישור הרבנים”.