ממחקר חדש של חוקר המגזר החרדי, ד”ר נרי הורוביץ, שהוצג אתמול בכנס הראשון של ‘המרכז החרדי למחקרי מדיניות’ עולה, כי רק 1,100 נשים חרדיות מועסקות כמפתחות תוכנה – פחות מ-1% משיעור הנשים החרדיות העובדות, ורק 4% מהנשים החרדיות מועסקות במחשבים.
זאת, בניגוד לדימוי כאילו מדובר במקצוע בו עובדות נשים חרדיות רבות.
עוד עולה מהמחקר, כי השכר החציוני של נשים חרדיות נמוך ב-26% מהשכר החציוני לנשים יהודיות לא חרדיות – ועומד על 4,900 שקל בלבד, לעומת 6,600 שקל לנשים יהודיות לא חרדיות.
לפי המחקר – שהובא על ידי העיתונאי שחר אילן ב’כלכליסט’, 72% מהנשים החרדיות – כ-120 אלף – עובדות, הרבה יותר מהיעד שהציבה המדינה וקרוב לשיעור הנשים היהודיות הלא חרדיות שעובדות.
מתוכן 64% מועסקות בסקטור הציבורי בתחומים כמו חינוך, בריאות ומנהל ציבורי. 18% מועסקות כזבניות ובעבודות צווארון כחול. רק 15% מועסקות בעבודות מכניסות יותר, כגון שירותים פיננסיים, מחשבים חשבונאות ועריכת דין.
הורוביץ מצא גם ששיעור נמוך של נשים חרדיות מועסקות בתפקידים בכירים. כך למשל יש 4,500 נשים במחשבים אבל רק 1,100 כאמור מתוכן מפתחות תוכנה.
8,700 נשים חרדיות מועסקות כמוכרות ורק 500 מתוכן עובדות כמנהלות חנויות ו/או עסקים.
למרות ש-51 אלף נשים חרדיות עובדות בתחומי ההוראה והחינוך (42% מכלל הנשים החרדיות העובדות) רק כ-1,000 מתוכן בתפקידי ניהול. הורוביץ ציין שיש הרבה יותר מנהלים גברים חרדים במוסדות חינוך לבנות.
רק 57% מהנשים החרדיות מועסקות במשרה מלאה לעומת 73% מהנשים היהודית הלא חרדיות. 45% מהנשים החרדיות עובדות פחות מ-34 שעות שבועיות, לעומת 29% בלבד בקרב הלא חרדיות.
מנתונים שהציגה בכנס ניצה קסיר, עמיתה בכירה במכון החרדי למחקרי מדיניות ולשעבר חוקרת בכירה בבנק ישראל, עולה שנשים חרדיות עובדות בממוצע 28 שעות בשבוע לעומת 37 שעות אצל נשים לא חרדיות. קסיר מציינת שהשוואת היקף העבודה של נשים חרדיות לזה של נשים לא חרדיות תצממם את העוני במגזר החרדי בהיקף של 15%.
נתון מעניין נוסף שהציגה קסיר: 52% מהחרדים עניים אבל רק 36% מהם ראו בעבר או רואים עצמם עניים. לשם השוואה 54% מהערבים בישראל עניים ו-60% מהם ראו או רואים עצמם עניים.