מנתוני ‘מדד השלום’ החודשי של אוניברסיטת תל אביב והמכון הישראלי לדמוקרטיה, המתפרסמים היום (שלישי), כי מחצית מאזרחי ישראל (49.5%) סבורים שהנשיא ברק אובמה היה “לא ידידותי” כלפי ישראל ב-8 שנות כהונתו.
לעומת זאת, רוב מוחלט של 69% מאמין שיחסו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ יהיה הפוך משל קודמו.
הישראלים מאמינים גם שטראמפ יתמוך במדיניות ממשלת ישראל הנוכחית: 73% סבורים שישראל תוכל להמשיך לבנות בהתנחלויות, כשרוב קטן של 47% מאמינים שטראמפ גם יממש את הבטחתו ויעביר את שגרירות ארה”ב לירושלים.
עוד עולה מהסקר, כי אישור ההצעה נגד ההתנחלויות במועצת הביטחון של האו”ם הרגיז את הציבור הישראלי: 53% מהיהודים בישראל סבורים שההחלטה נובעת מעוינות לישראל, בעוד שרק כשליש סבור שההחלטה נובעת מעמדה עקרונית בהתאם למשפט הבינלאומי.
ומה חושבים הישראלים על ההימנעות של ארה”ב מהטלת וטו באו”ם? 41% מהישראלים מאמינים שההחלטה נבעה מהיחסים העכורים בין ראש הממשלה לנשיא ברק אובמה. רק 34.5% סבורים כי מדובר בעמדה עקרונית.
הישראלים גם חצויים בשאלה האם הצעדים שבהם נקט נתניהו בעקבות ההחלטה – כמו שיחות ההבהרה לשגרירי המדינות שתמכו בה – היו קיצוניים או לא. מול 41% הסבורים שהצעדים היו שקולים, 38.5% חושבים שהם היו קיצוניים מדי.
ומה חושבים הישראלים על נשיא רוסיה ולדימיר פוטין?
רוב המשיבים – 38% – סבורים שלמרות התחממות היחסים, היחס של פוטין לישראל הוא ניטרלי בלבד. 25% מהם חושבים שהוא ידידותי ואחוז דומה חושב ההפך.
עוד עולה מהסקר: רוב גדול בציבור היהודי – 70% – אופטימיים באשר לעתידם האישי.
הסקר נערך על ידי הפרופסורים תמר הרמן ואפרים יער בתחילת השנה בקרב 600 מרואיינים, המהווים מדגם מייצג של החברה הישראלית.