החייל אלאור אזריה הורשע בהריגה • מהומות ליד בית הדין בקריה

אחרי חודשים של דיונים, עשרות עדים, ואלפי עמודי פרוטוקול, הגיעה הכרעת הדין במשפטו של החייל אלאור אזריה, שהורשע בהריגת מחבל מנוטרל בחברון • מאות מפגינים מחוץ לקריה בקריאה לשחררו: 6 נעצרו • השופטת: "העובדה שהמחבל ניסה לקטול חיים לא מצדיקה את הירי"
חיים טוויל
ו' טבת התשע"ז / 04.01.2017 09:54

אחרי עשרות עדים וחודשים ארוכים של דיונים, שופטי בית הדין הצבאי בראשותה של השופטת אל”מ מאיה הלר התכנסו הבוקר (רביעי) בשעה 10:00 בקריה בתל אביב והכריעו:  החייל אלאור אזריה, שהואשם על ידי התביעה הצבאית בהריגת מחבל מנוטרל  בחברון, נמצא אשם – והורשע בהריגה.

“הונחו בפנינו יסודותיה של עבירת הריגה למעלה מכל ספק סביר”, הסבירו השופטים את ההכרעה, והרשיעו את אזריה גם בהתנהגות שאינה הולמת.

ראש הרכב השופטים אלוף משנה מאיה הלר, הקריאה במשך כשעתיים וחצי את הנימוקים להכרעת הדין, ותקפה סעיף אחר סעיף את כל טענות ההגנה שהציגו החייל ופרקליטיו.

השופטת הלר אמרה, בין היתר: “הנאשם ביצע את הירי בניגוד להוראות הפתיחה באש. המחבל לא היווה סכנה. הנאשם כפר בהאשמה נגדו וטען כי המחבל היווה סכנה. הוא טען כי הוא חשד באופן סובייקטיבי שקיימת סכנה מוחשית לו ולחבריו בעקבות חשש לסכין ולמטען.

“חששו הושפע מהעובדה שהייתה אמורה להתקיים עדלאידע במהלך היום. לטענת הנאשם צירוף כל העובדות הוביל אותו למסקנה אחת – שהמחבל נושא מטען נפץ”.

לדברי השופטת, “אין מחלוקת שהנאשם ירה מטווח קצר לאחר שכיוון את הנשק לראשו של המחבל ואין מחלוקת שיש בו כדי לסכן את חיי הזולת. הנאשם מודע לכך שהירי שביצע נטל חיי אדם”.

בית הדין הצבאי קבע כי המחבל מת כתוצאה מהירי של אזריה ודחה את חוות הדעת שהגיש צוות ההגנה. “החלטנו לדחות את חוות הדעת של פרופ’ שמעון שהעיד מטעם ההגנה. אין לו הידע הרלוונטי. דחינו חוות דעת פתלוגית נוספת שהגישה ההגנה ובה הוצגה טענה ללא אסמכתאות. גם מסקנות פרופ’ היס מטעם ההגנה נדחות על ידינו. מות המחבל נגרם כתוצאה מהירי של אזריה”.

השופטת הלר הזכירה את עדותו של אזריה לאחר הירי. “על עדותו של אזריה לאחר הירי אמרה השופטת הלר: “אין מחלוקת לגבי אמיתות גרסת החייל ת”מ שהעיד במצ”ח שאלאור אמר לו בזמן התקרית ‘איך זה שדקרו את החבר שלי והמחבל נשאר חי’. ‘לא ניתן לחשוד שרב”ט ת”מ ניסה להעליל על הנאשם, הם חברים. הנאשם לא העלה בפני ת”מ את המטען והסכין כסיבה לירי. דבריו לת”מ מראים שהייתה סיבה אחרת לירי”, ציינה השופטת. “אנו קובעים שלאחר הירי הוא אמר באוזניו של רב”ט ת”מ, ‘דקרו את חבר שלי וניסו להרוג אותו – מגיע לו למות’. לאמירה יש משקל משמעותי ביחס להכרעה”.

השופטת הלר קבעה כי אזריה שינה את גרסתו, קיבלה את עדות המג”ד סא”ל דוד שפירא – והתייחסה לסירטונים:

הפגנות, אלאור אזריה

“ערך הסרטונים שתיעדו את המקרה רב. הסרטונים קבילים כראיה. הסרטים מלמדים שהסכין הייתה במרחק של כמה מטרים מהמחבל כך שאין בסיס לטענת אזריה כי הסכין הייתה קרובה. גרסתו של הנאשם בלתי מהימנה. הסרטונים מלמד עוד שהנאשם התנהל לאורך האירוע בשוויון נפש. הנאשם בירי פעל בצורה מחושבת”.

בנוגע לטענת אזריה ולפיה חש סכנה כתוצאה מהימצאות אפשרית של מטען על גופו של המחבל – אמרה השופטת: “אזריה לא הרחיק אחרים ולא התריע בפני חבריו. לא ברור מדוע הנאשם הסיר את הקסדה שלו אם חשש ממטען חבלה כפי שטען. אזריה לא ידע להסביר את התנהגותו. גם התנהגותו לאחר הירי לא עולה בקנה אחד עם טענתו שחש סכנה”.

השופטת קבעה כי לא הייתה הצדקה לירי בראשו של המחבל לאחר שכבר נוטרל. “העובדה שהאדם שהיה מוטל על הארץ הוא מחבל שניסה זמן קצר קודם לקטול את חייהם של חיילי צה”ל – אין בה כדי להצדיק את הירי”.

לקראת סיום דבריה אמרה השופטת כי אזריה כיוון את הירי לראשו של המחבל והיה מודע למעשיו.

 “אם לא תחזירו את הילד, נהפוך את המדינה”

350 שוטרים ואנשי המשטרה הצבאית הוצבו במקום על מנת לשמור על הסדר בבית הדין ובסביבתו.

הפגנות, אלאור אזריה

כ-400 בני אדם מפגינים מחוץ לבית הדין בקריה שבתל אביב. המפגינים, שנמצאים במתחם שרונה, קוראים לשחרורו של אזריה. “אם לא תחזירו את הילד, נהפוך את המדינה”, הם מאיימים.

במהלך ההפגנה החלו כמה משתתפים להתפרע. הם קראו קריאות נגד התקשורת, ובפרט נגד מגיש החדשות דני קושמרו, ותקפו צוות של חדשות 2.

בהמשך ירדו מפגינים לרחוב קפלן והוא נחסם לזמן קצר לתנועה.  המשטרה עצרה שישה מפגינים שהתפרעו בהפגנות מחוץ לבית הדין הצבאי בקריה. הם חשודים כי הפרו את הסדר הציבורי. אחד החשודים נעצר גם בגין תקיפת שוטר.

המשטרה הדגישה  כי “למרות שמדובר במחאה ללא אישורים אנו מאפשרים את קיומה מתוך רצון לאפשר את זכות הביטוי והמחאה”. עם זאת המשטרה הודיעה כי לא תאפשר למוחים להפר את הסדר הציבורי “וכל אקט אלים יטופל באפס סובלנות וביד קשה. אנו קוראים לציבור לנהוג באחריות ומסקרנים להימנע מלהגיע למקום”.

“המשטרה תקפיד על המשך שגרת החיים במקום וכל צירי התנועה פתוחים”, נמסר מהמשטרה.

משפטו של אזריה נמשך כשישה חודשים. בפני צוות השופטים הופיעו 52 עדים: 21 מטעם התביעה ו-31 מההגנה.

הפגנות, אלאור אזריה

הכרעת דינו של אזריה גולשת הרבה מעבר לדיון אודות האירוע בו ירה החייל במחבל הפצוע.

בעיני רבים האירוע, שתרם לא מעט לסיום כהונתו של שר הביטחון משה יעלון, נוגע לערכים רבים המפלגים את החברה בישראל ומעסיקים את הצבא, בהם אחריות מפקדים, התערבות פוליטיקאים, סוגיית ‘הקם להורגך’, ערבות הדדית בין לוחמים ועוד.

חבר הכנסת לשעבר ואיש הטלוויזיה שרון גל הגיע לבית הדין בקריה בתל אביב. גל, מהתומכים הגדולים של אזריה, ניתק לאחרונה קשר עם סובביו מסיבה לא ברורה.

בגלי צה”ל עלו לשידור האלוף במילואים, חבר הכנסת אלעזר שטרן, ומנגד האלוף במילואים דן ביטון, שהעיד במשפט לטובת אזריה.

האלוף במילואים ביטון מתח ביקורת על הדרג הפיקודי בזירת האירוע: “מפקדים שגילו כאן חוסר אחריות משווע בניהול הזירה, בפיקוד על הזירה, ואחר מכן חוסר מקצועיות בכל סוגיית התחקיר המבצעי”.

מנגד, חבר הכנסת שטרן צידד במפקדיו של אזריה, שקבעו בתחקיר המבצעי כי פעל בניגוד לנהלים: “אנחנו לא סתם קוראים לזה טוהר הנשק. למה אנחנו הצמדנו דווקא לנשק את המושג של ‘טוהר’? כי לנשק יש רק שני מצבים: או שהוא טהור או שהוא טמא.

“הוא טהור כשאנחנו משתמשים בו להציל חיים, להגן על חיי אזרחי מדינת ישראל. הוא טמא כשאנחנו חס וחלילה עושים את הדבר ההפוך”, הסביר שטרן, “החליטו מפקדיו, על סמך תחקירים ראשוניים, שאלאור אזריה, מבחינתם, טימא את הנשק”.

הדפס כתבה

4 תגובות

הוסף תגובה חדשה
    בן שיצא לתרבות רעה
    04/01/2017 11:08
    משתמש אנונימי (לא מזוהה)
  1. הכרעת הדין: מותו של המחבל נגרם מהירי של אזריה, הוא לא זכאי. זה בשורה טובה מאוד מאוד, עכשיו כל החרדקים יראו וילמדו כמה שהמדינה והצבא אוהב אותם ובקרוב הם גם…. בעזרת השם יודונו ע”י הקדוש ברוך הוא בגלל שכל גדולי מנהיגי ישראל כולל שטיימן אסרו להתגיית לגיוס השמד והזימה. זה מקום של ג עבירות חמורות וכו משם אפשר לצאת לתרבות רעה ממש

  2. ״אזרחה
    04/01/2017 13:21
    גזענות
  3. שוב אנחנו
    נוכחים לראות שמתנחלים אשכנזים לא באים בהמוניהם להפגין תמיכה בחייל, למרות שפעילות החייל היתה במסגרת הגנה על תושבי ם יהודים בחברון
    אתם השופטים במשפטו של החייל אזריה מעניין לשמוע דעתכם לעניין היעלמות וחטיפת לכאורה ילדיי תימן?
    האם חטיפות לכאורה בוצעו וטפכם מה העונש הראויי לאנשי ״ מפרחי״ שלא מנעו היעלמוייות

    והאם מעשים אלו בחומרתם שייכים לאותם פשעים של שונאי ישראל וכמותם?

  4. משנאיך ומחרביך ממך צאו
    04/01/2017 16:06
    בנימין
  5. קשה לקרוא יום אחר יום על פטירתו של הגיבור בן דור השם יקום דמו ועל הרשעתו של אזריה במות מחבל בן מוות, מסורת “אלטלנה” נמשכת ואין עומד בפרץ.

  6. הקליקה המשפטית בישראל
    04/01/2017 16:07
    דניאל
  7. השופטים הצבאיים יודעים שהם משתחררים מהצבא וצריכים עבודה במנגנון האזרחי המשפטי. הם לא יוקדמו עם ישפטו כנגד ה”רוח” של הקליקה המשפטית בישראל ולכן הם “חייבים” להרשיע את עזריה.