אדלשטיין: לדון שוב ב’כספים’ על מיסוי דירה שלישית. גפני: לא רוצה

נחמן גור
|
י"ח כסלו התשע"ז / 18.12.2016 11:27
היועץ המשפטי של הכנסת, עו”ד איל ינון במכתב חריף: “בהליך החקיקה נפל פגם היורד לשורש ההליך” • גפני: היה צריך לומר את עמדתו קודם הדיון ולא אחריו • אדלשטיין לגפני: שקול בחיוב דיון נוסף על חוק מס על דירה שלישית • גפני: “תמצא מישהו שינהל את הישיבה במקומי”

יו”ר הכנסת, ח”כ יולי אדלשטיין, פנה הבוקר (ראשון) אל יו”ר ועדת הכספים ח”כ משה גפני, בדרישה לבחון כינוס הוועדה עוד היום – זאת בעקבות חוות דעת היועץ המשפטי של הכנסת, עו”ד איל ינון, על אישור חוק הטלת מס על דירה שלישית.

לפי היועץ המשפטי, הליך החקיקה של הפרק בחוק ההסדרים המתייחס להטלת מיסוי מיוחד בגין בעלות על דירה שלישית “עולה כדי אי-תקינות חמורה היורדת לשורש ההליך”, זאת מאחר וועדת הכספים אישרה את ההצעה ביום שישי האחרון סביב השעה 7:00 בבוקר מבלי שחברי הכנסת והיועצת המשפטית של הוועדה הספיקו ללמוד כראוי את הנוסח המעודכן שהגישו אנשי האוצר.

יצוין כי נציגי האוצר בדיון טענו בתגובה, כי נעשו רק שלושה שינויים לא מהותיים בין הנוסח הסופי לבין הנוסח שהועבר לעיון חברי הכנסת מראש, וכן כי חברי הכנסת הכירו היטב את פרטי החוק מהעיסוק התקשורתי הנרחב בהם.

לפי ינון, ששיגר לח”כ גפני מכתב חריף, ההצבעה התקבלה מבלי שחברי האופוזיציה נמצאים וללא גורמים נוספים שהיו מעורבים עד אז בכל שלבי ההליך, כמו נציגי לשכת רואי החשבון ולשכת עורכי הדין.

במקביל, חברי ועדת הכספים מהאופוזיציה קוראים ליו”ר הכנסת ח”כ יולי אדלשטיין לבטל את חקיקת חוק המס על בעלי שלוש דירות ומעלה, לאור הליך האישור הבעייתי, לדבריהם, של החוק בלילה שבין חמישי לשישי בוועדת הכספים.

בתגובה למכתב של היועץ המשפטי, הודיע יו”ר ועדת הכספים, ח”כ משה גפני, כי הוא דוחה את עמדתו של היועץ על מס שלוש הדירות וכי אין בכוונתו לחדש את הדיון. “אני לא אחדש את הדיון בחוק מיסוי דירה שלישית ואם יו”ר הכנסת מעוניין בפתיחת הדיון מחדש, שיימצא מישהו שינהל את הישיבה במקומי”.

גפני הוסיף: “הנושא היה ידוע זמן רב מראש, הוועדה קיימה דיון עקרוני בנושא והעמדות הובעו בעניין. דיברתי בעניין באריכות עם שר האוצר והוא עמד בתוקף על-כך שהחוק יידון ויאושר.

“היה כאן דיון של ממש לאורך שעות ואף הוכנסו בחוק שינויים משמעותיים על ידי ועדת הכספים. אולי ההליך לא היה הכי ראוי, אבל איפה היה היועץ המשפטי לכנסת ביום חמישי בלילה? מדוע הוא שלח אליי את המכתב עם חוות הדעת שלו רק במוצאי שבת, יותר מיממה אחרי שהחוק אושר בוועדה.

“אם היו באים אליי היועץ המשפטי או יו”ר הכנסת ביום חמישי ואומרים לי אל תקיים את הדיון – לא הייתי מקיים אותו. עתה משהדיון התקיים ובאריכות עם שינויים שהוכנסו לתוכו והחוק אושר – אין על מה לקיים דיון מחודש. אני חוזר על-כך שאם יחליט יו”ר הכנסת שבכל-זאת יש לקיים את הדיון מחדש, אזי הוא יצטרך למצוא מישהו שימלא את מקומי”.

גם בוועדת הכספים ניטש הבוקר ויכוח.

גפני: “איפה היה היועץ המשפטי לכנסת בחמישי בלילה? אני לא הולך לפתוח מחדש את הדיון בחוק נקודה, אבל אכבד החלטה שמישהו אחר יעשה זאת במקומי. מעבר לכך, על מה נחדש את הדיון? על החוק לאחר ששונה? על הנוסח שהראשון שהיה בקריאה ראשונה?”.

 ח”כ מיקי רוזנטל מהמחנה הציוני לגפני: “אני ביקשתי ממך לזמן את היועץ המשפטי לכנסת בזמן אמת ואז היה נחסך מאיתנו כל הסיפור הזה. רמסתם אותנו ביום חמישי. נעתור לבג”צ נגד החוק הזה”.

 ח”כ מיקי לוי מיש עתיד: “הגיבורה האמיתית בכל הסיפור הזה היא היועצת המשפטית לוועדה שהיתה אמיצה דיה להתנגד לתהליך הלא ראוי הזה”.

 ח”כ רחל עזריה מכולנו: “מדהימה הצביעות כאן והאיפה ואיפה הנוהגים לגבי החוקים השונים בחוק ההסדרים. הטענה שהלשכות לא ידעו תמוהה. הם ידעו שזה על סדר היום. לא ניתן לנהוג באיפה ואיפה יום קודם ישבו פה לאורך הלילה עד השעות המאוחרות ראש עיריית ירושלים וראש עיריית באר-שבע, אז גם הם יכלו.

“אם רוצים לבטל את חוק ההסדרים בבקשה בואו נדון. עכשיו לשלוח מכתב ולבקש לבטל זה, זה לא מכבד לא את יו”ר הוועדה ולא את הוועדה. אני מבינה שיש הרבה לחצים על החוק הזה, כי יש הרבה מאוד אנשים חזקים שיש להם מה להפסיד וכולנו יודעים איזה לחצים הופעלו בחודשים האחרונים וזה לא מכבד את הכנסת שהלחצים האלה מופנים באמצעות היועץ המשפטי לכנסת”.    

היא הטיחה בנציגי סיעות המחנה הציוני ויש עתיד: “מפלגת המחנה הציוני החברתית מתנגדת לחוק כזה ויש עתיד שהלכה לבחירות ל חוק דומה, עכשיו מתנגדת לחוק כזה!”.

 ח”כ מיקי לוי קרא לעבר ח”כ עזריה: “המעודדת של כחלון”.

עזריה הביעה תרעומת קשה נגד הדברים ואמרה: “זו הפעם השנייה שח”כ מיש עתיד קורא כך ומזלזל בחברות כנסת, קדם לו ח”כ מאיר כהן. זה כנראה דף המסרים של מפלגת יש עתיד. אני מוחה בתוקף על האמירה ודורשת התנצלות של לוי”.

גפני פנה אליה והציע לפנות בעניין לוועדת האתיקה.

 ח”כ בצלאל סמוטריץ’: “אל תחדשו את החוק, מפציר בכם, נעביר את החוק בצורה הקלוקלת שעבר, ונפיל את החוק בבג”צ. כחלון אומר שיהיו בחירות אם לא יעבור”.

 ח”כ סתיו שפיר מהמחנה הציוני: “האבסורד, שיושבים כאן כל החכים הנכבדים, כולל הייעוץ המשפטי לוועדה, לכנסת וגם לממשלה, וכולם מתנגדים לאופן שבו מתקיים חוק ההסדרים מדי שנה, בהליך הפיקוח שהכנסת אמונה עליו, והליך החקיקה, שליטה בלתי נתפסת של הממשלה בכנסת, לא מאפשר לוועדה ולשאר הוועדות לקיים הליך ראוי לגביו. גם על התקציב עוד קיצוץ רוחבי בשירותים הרוחביים ואנחנו נקיים דיון בתקציב, כשהאוצר כבר הודה שהתקציב שהביא לקריאה ראשונה אינו האמיתי”.

  יו”ר הקואליציה, ח”כ דוד ביטן השיב לחברי הכנסת: “נהגנו כפי שנוהגים מאז ומתמיד בחוק ההסדרים, התקיים דיון ואף אם זו לא הדרך האידיאלית, אין זה שונה מכל חוק אחר בחוק ההסדרים ומכל מה שנעשה כאן בכנסת בהקשר הזה כבר שנים. לכן מגבה את החלטת יו”ר ועדת הכספים גפני, שלא לפתוח את הדיון הזה מחדש”.

   יו”ר ועדת הכספים גפני, שב ואמר כי “הוא לא יחדש את הדיון בחוק” וקטע את הוויכוחים לצורך תחילת העבודה על הנושאים שעל סדר היום, כולל דיון והצבעות על תקציב המדינה לשנים 2017-2018.