מצמרר: כמליון איש מתים ברוסיה מידי שנה בגלל שתיית אלכוהול
את האגדות על הגויים המשתכרים בבתי המרזח של מושקה היהודי ומתגולל בקיאו, כולנו מכירים, אולם כעת מתברר כי לא מדובר רק ב’סיפורים’.
העיתונאי אלכס נירנבורג מ’זמן דרום’ חשף נתונים מן המדינה הגדולה, המתארים את הקטסטרופה האלכוהליסטית המכה במעצמה החשובה, והגובה את חייהם של מאות אלפי אזרחים וילדים.
מנתוני משרד הבריאות הרוסי עולה, כי בסוף העשור הקודם היו ברוסיה 2.3 מיליון בני אדם שהוגדרו כ”אלכוהוליסטים כרוניים” המכורים לצריכה יומיומית של משקאות אלכוהוליים מדי יום.
הערכות בלתי רשמיות מדברות על כך שמספרם האמיתי של החולים נע בין עשרה ל-15 מיליון בני אדם (מתוך אוכלוסייה של כ-140 מיליון איש). אגב, כ-60 אחוזים מהאלכוהוליסטים הכרוניים הם צעירים בגילאי 24 עד 30.
הבעיה חריפה במיוחד באזורים הכפריים, ולא אחת דווח בתקשורת המקומית על כפרים שלמים בהם כל הגברים הם אלכוהוליסטים כרוניים. במוסקבה הבירה המצב טוב במעט, אך עדיין קשה ביותר.
כ-900 אלף איש מתים ברוסיה מדי שנה כתוצאה ממחלות הנובעות מצריכה של משקאות אלכוהוליים, בעיקר מקריסה של מערכות כבד, ובמילים: כמעט מיליון אנשים עוברים לעולם שכולו טוב מידי שנה בגלל השתיה החריפה.
מספר מפחיד נוסף: 80 אחוז מהילדים ובני הנוער במדינה בגילאי 7-18 צורכים משקאות אלכוהוליים על בסיס יומי. באזוריים הכפריים מספרם של הילדים השתיינים מגיע לכ-90 אחוז.
והכמויות? מחקר שנערך לאחרונה מעלה כי תלמיד בית ספר ברוסיה שותה בממוצע בין ליטר לשישה ליטרים (!) של בירה ביום.
ועוד נתון קשה: על פי המספרים הרשמיים, אחת מכל שבע אלכוהוליסטים כרוניים היא אישה.
זו הסיבה, שתוחלת החיים ברוסיה נמוכה במיוחד ועומדת על 67 שנים בלבד. לשם השוואה, בישראל עומדת תוחלת החיים על 81 שנים.
האלכוהול גובה גם את חייהם של אלפי נהגים: בשנת 2011 נהרגו בכבישי רוסיה 27 אלף איש בתאונות דרכים. ההערכה היא כי מרבית התאונות הקטלניות נגרמו בשל אי ציות לחוקי התעבורה שנבעו מצריכה מוגברת של אלכוהול.
ומה ביחס לגירושין?
גם שם לאלכוהול יש תפקיד: ההערכה היא כי צריכה מוגזמת של אלכוהול גורמת לכ-50 אחוז ממקרי הגירושין ברוסיה. באזורים הכפריים, על פי ההערכה, גורמת השכרות לכ~80 אחוז ממקרי הגירושין.
נירנבורג מדגיש כי הממשלה הרוסית מודעת לאסון האלכוהלי ומנסה לנקוט בצעדים שיובילו להפחתת התופעה, אם כי סיכוייהם להצליח נמוכים.
כך ,למשל, אסר הנשיא ולדימיר פוטין בחודש האחרון על כל פרסום של משקאות אלכוהוליים באתרים רוסיים באינטרנט.
האם הצעד הזה יעזור? נראה שאין אחד ברוסיה שחושב שהתשובה היא חיובית.
תגובות
אין תגובות