ההפגנות נגד בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה”ב עדיין נמשכות, וקולות הבכי והנהי של הדמוקרטים עדיין לא פסקו – אולם בארה”ב, כמו גם בעולם כולו, עוסקים כבר בשאלה החשובה באמת: מי הם האנשים שהולכים להקיף את נשיאה ה-45 של ארה”ב? מה יהיה חלקם של ילדיו וחתנו היהודי, ג’ארד קושניר?
כדי לענות על השאלה הזו כדאי קודם לעשות קצת סדר, במערך המורכב הזה שנקרא ‘המימשל האמריקני’.
המימשל האמריקני, המכונה גם ‘הקבינט’, מורכב מ-15 מחלקות שבראשון עומדים ‘מזכירים’, ביניהם מחלקת המדינה שבראשה עומד מזכיר המדינה (תפקיד המקביל לשר החוץ בישראל), מחלקת האוצר, מחלקת ההגנה בראשה עומד מזכיר ההגנה – המקבילה של שר הביטחון, מחלקת התובע הכללי שבראשה עומד מי שאחראי על המערכת המשפטית וגם על ה-FBI, וכך גם מחלקת הפנים, החקלאות, המסחר, הבריאות ועוד.
המינוי של המזכירים מתבצע על ידי הנשיא המכהן, והם חייבים לקבל את האישור של חברי הסנאט.
נעבור ל’בית הלבן’.
בראש הבית הלבן עומד כמובן הנשיא, אך הוא מנוהל בפועל על ידי ‘ראש הסגל’, שהוא תפקיד רב עוצמה. המעצמה הגדולה בעולם מנוהלת מהבית הלבן, והחלטותיו של הנשיא בסופו של יום הן אלו שקובעות, גם מעל לראשם של מזכירי הקבינט.
ראש סגל הבית הלבן נחשב לתפקיד החשוב ביותר בממשל האמריקני, והוא למעשה השני בחשיבותו אחרי הנשיא.
בין תפקידיו: קביעת סדר היום הפוליטי והשגחה על המינויים הבית הלבן, והוא למעשה האיש שקובע את הטון בוושינגטון, כאשר הוא פועל מול המחוקקים מהקונגרס ומול חברי הקבינט.
התקשורת בארה”ב עוסקת רבות בימים האחרונים באיוש התפקידים הכל-כך חשובים הללו, ושמות רבים נזרקים לחלל האוויר.
אחד הגורמים לחוסר הבהירות הוא כמובן אפיו ההפכפך של הנשיא הנבחר, שבמהלך הבחירות וגם לאחריהן הוכיח כי הוא מסוגל להפתיע בכל רגע מחדש.
כך למשל, החליט טראמפ באופן מפתיע מיד אחרי הבחירות, לפטר את תומכו המובהק – מושל ניו ג’רזי, כריס כריסטי, שתפקד כראש צוות המעבר לבית הלבן, ולמנות את סגנו מייק פנס במקומו. על פי חלק מהערכות, בפיטורים מעורב חתנו של טראמפ – קושניר, שביקש לנקום בכריסטי לאחר שבתפקידו כתובע כללי מדינתי בעבר, הכניס את אביו של קושניר לכלא, בגין עבירות מס.
למרות זאת, מספר שמות של אישים הקרובים לטראמפ, ושאודותיהם פיזר רמזים בחודשים האחרונים מוזכרים ללא הרף, והם אלו שבסופו של יום ינהלו את אמריקה הגדולה, ולמעשה את העולם המערבי.
ג’וליאני יהיה התובע הכללי?
מזכיר המדינה: יו”ר בית הנבחרים לשעבר ניוט גינגריץ’, שהיה אחד מתומכיו הבכירים של טראמפ מתחילת הדרך, נחשב לבעל הסיכויים הגבוהים ביותר. לצידו מוזכרים שמות כמו הסנטור בוב קורקר שמכהן כיו”ר ועדת יחסי החוץ של הסנאט, והשגריר לשעבר באו”ם ג’ון בולטון שידוע כאיש ניצי.
מזכיר האוצר: תומאס בראק, מיליארדר, שהיה חבר בצוות הכלכלי של טראמפ נחשב לבעל סיכויים. שם בולט נוסף הוא סטיבן מנוחין, בכיר לשעבר בגולדמן זאקס ומנהל קרן גידור.
מזכיר ההגנה: שלושת השמות המוזכרים בעיקר לתפקיד זה הם של מייקל פלין, הסנטור ג’ף סשנס והסנטורית המודחת קלי איוט. פלין כידוע שימש בעבר, כראש סוכנות הביון הצבאית של ארצות הברית. פרט חשוב נוסף: פלין מתח ביקורת על המדיניות הניאו־שמרנית של ממשל בוש והתנגד לכניסה לעיראק.
התובע הכללי: המועמד המרכזי והבולט ביותר הוא חברו הקרוב של טראמפ רודי ג’וליאני – מושל ניו-יורק לשעבר. לג’וליאני תדמית של איש חזק, שהצליח למגר את הפשיעה בעיר, וחברותו הקרובה של טראמפ תסייע לו מן הסתם. שם נוסף הוא מושל ניו ג’רזי כריס כריסטי, שתמך בטראמפ לאורך כל הקמפיין. כריסטי, על פי הערכות יקבל כך או כך, תפקיד בכיר בממשל המתהווה.
מזכיר הפנים: לתפקיד זה תמונה כפי הנראה אשה, כאשר שתי המועמדות הבולטות הן ג’ן ברואר מאריזונה, ושרה פיילין מאלסקה.
מזכיר הבריאות: שני המועמדים המובילים הם ד”ר בן קרסון, שהתמודד מול טראמפ בפריימריז ובהמשך בחר לתמוך בו, ומייק האקבי מושל ארקנסו לשעבר.
ראש סגל הבית הלבן: תפקיד זה, כאמור, נושא בחובו עוצמה רבה והמועמד הבולט הוא יו”ר הקמפיין של טראמפ, סטיב באנון. מועמד בולט נוסף הוא יו”ר המפלגה הרפובליקנית ריינס פריבוס, אחד מתומכיו הבולטים של טראמפ במנגנון המפלגתי.
מועמדת נוספת היא קונוואי – רפובליקנית ותיקה שירשה את תפקיד מנהלת הקמפיין של טראמפ לצד גיוסו של באנון, כאשר ביצע שינויים במטה במהלך חודש אוגוסט. רבים מעניקים לה קרדיט על שמירת טראמפ ממוקד בתקיפת יריבתו, הילרי קלינטון.
בניגוד לתחזיות, חתנו היהודי של טראמפ, ג’ארד קושניר, לא ימונה לתפקיד, משום שאסור לנשיא למנות בני משפחה לתפקידים בבית הלבן.
לצד זאת, על פי הערכות, לבני משפחתו של טראמפ תהיה יכולת השפעה בלתי מבוטלת על הנשיא הנבחר, במיוחד על רקע גילו המבוגר והקשר ההדוק השורר ביניהם.
האדם הכי קרוב, איוונקה. צילום: ויקיפדיה
כבר ביום שישי האחרון, מינה הנשיא הנבחר שלושה מילדיו, דונלד ג’וניור ואריק, וגם את חתנו ג’ארד קושניר, לחברים בצוות המעבר לבית הלבן – מינויים המוכיחים את השפעתם הרבה של בני המשפחה על הנשיא.
בין ילדיו של טראמפ מוזכרת בעיקר בתו הגדולה איוונקה, שכאשר התגיירה הוסיפה לשמה את השם יעל – שביחד עם בעלה זוכים לאמונו המוחלט של הנשיא הנבחר והם בעלי השפעה מירבית ליו.
צריך לזכור, כי רעייתו של טראמפ מלניה, מנסה להתרחק ככל הניתן מאור הזרקורים והעבודה הפוליטית, כך שבכותרות עיתונים רבים הוכתרה איוונקה הבת – כ’גברת הראשונה’ למעשה.