הממשלה צפויה לאשר מחר בבוקר (ראשון) את חשיפת החומרים של ועדת החקירה הממלכתית בעניין פרשת היעלמותם של ילדים מבין עולי תימן, בשנים 1948-1954.
ההחלטה תובא לאישור הממשלה לאחר סיום בדיקה של הסוגיה, שנעשתה בניהולו של השר צחי הנגבי, ובסיוע גנז המדינה והיחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים.
לאחר אישור הממשלה, הדבר יובא לאישור וועדת החוקה של הכנסת.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מינה את הנגבי לטיפול בעניין בעקבות פנייתה של שרת המשפטים, איילת שקד, ופנייה דומה של חברת הכנסת מטעם הליכוד, נורית קורן, בחודש מאי האחרון לנתניהו בדרישה למינוי שר שיטפל בסוגיה.
על פי ההצעה שתעלה לאישור, יפורסמו לציבור הפרוטוקולים החסויים של ועדת כהן-קדמי משנת 2001, וכן רשימות שנתפסו על ידי הוועדה, מידע על התנהלות רשויות הרווחה באותה עת ועוד.
ועדת כהן-קדמי בחנה את הטענה שהיתה מעורבות ממסדית בהיעלמות ילדי תימן, ובחנה גם מקרים פרטניים שהובאו לעיונה. מתוך 1,053 מקרים אותם בחנה הוועדה, נקבע כי 979 נפטרו, 69 הוגדרו “עלומים” (מקרים בהם לא נמצאה עדות למיקומם הנוכחי של הילדים) – 13 מתוכם עוד בתימן, וחמישה אותרו.
המדינה תכבד רצון של משפחות שיבקשו לא לחשוף את החומר בעניינן. בנוסף, על מנת לשמור על פרטיות המשפחות, מידע מזוהה בעניינים רפואיים, רווחה ומידע אחר שיש בו פגיעה בפרטיות, לא יפורסמו לציבור אלא יועמדו לעיון המשפחות.
עם זאת, מקרים של נעדרים או נפטרים יפורסם, אלא אם המשפחה תבקש מעצמה את אי פרסום הפרטים.
המשפחות לא יהיו רשאיות לעיין בתיקי אימוץ, אלא אם המאומצים יאשרו זאת. כדי לייעל את העניין, הממשלה תפנה למאומצים הידועים, על מנת לקבל אישור בית משפט לחשיפת המידע לגביהם.
שרת המשפטים איילת שקד: “באיחוד של שנים רבות, אני שמחה שהממשלה תאפשר סופסוף להאיר על פרשה זו שהעיבה על קבוצות שלמות בקרב אזרחי ישראל והטילה צל על התנהלות המדינה בתקופת היווסדה. יש אינטרס ציבורי גדול מאוד לחשיפת הפרשה, ולחשיפת מקסימום הפרטים שניתן. עידן ההסתרות במדינה תם מזמן. אני מודה ליחידה הממשלתית לחופש המידע ולגנז המדינה על העבודה המאומצת בבחינת החומר הרב והצעת מתווה לחשיפתו, ואני מודה לח”כ נורית קורן שהיתה ממובילי המאבק לחשיפת החומר”.