הלמ”ס פרסם מדד הערים העשירים והעניים: איפה ביתר ומודיעין עילית?

דוד ליבוביץ
|
א' חשון התשע"ז / 02.11.2016 18:57
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה את מדד הערים בישראל וקבעה: באשכול הראשון נמצאות כצפוי הערים סביון וכפר שמריהו • הערים מודיעין עילית וביתר עילית, גם כן כצפוי, מופיעות באשכול האחרון • ולהיכן התדרדרה ירושלים, ומדוע זה טוב עבורה?

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום (רביעי) את היישובים העשירים והעניים בישראל.

הערים העשירות בישראל הינן סביון וכפר שמריהו, והעניות הן רהט ושגב שלום.

והיכן נמצאים הערים החרדיות? הנה הנתונים.

הניתוח של הלשכה המרכזית כולל 255 רשויות מקומיות, מתוכן 201 עיריות ומועצות מקומיות ו-54 מועצות אזוריות, לפי המפה המוניציפלית לשנת 2013.

הלמ”ס חילק את היישובים לפי אשכולות, כאשר באשכול 10 –הגבוה ביותר – יש 2 ישובים בלבד, סביון ומיד מתחתיו כפר שמריהו.

ומי נמצא באשכול הנמוך ביותר, אשכול 1? הערים החרדיות, מודיעין עילית וביתר עילית.

באשכול הלא מאד מכובד הזה נמצאים גם יישובים נוספים חלקים בדואים וערבים: נוה מדבר, שגב שלום, תל שבע, ערערה בנגב, חורה, אל קסום, כסיפה, לקיה ורהט.

ירושלים, ירדה מאשכול כלכלי-חברתי 4 לאשכול כלכלי-חברתי 3, בעוד פתח תקווה וראשון לציון עלו מאשכול 6 ל-7.

מעמד שאר הערים הגדולות בישראל, ערים עם אוכלוסייה של 200 אלף תושבים ויותר, נותר ללא שינוי, תל אביב-יפו נותרה באשכול 8, חיפה נותרה באשכול 7, ואשדוד נותרה באשכול 5.

מספרי תושבים: ירושלים עם 828 אלף תושבים, תל אביב עם 418 אלף, חיפה עם 272 אלף, וראשון לציון עם 237 אלף.

יצויין כי הפחתת הדירוג לירושלים עשויה דווקא להיטיב אתה, שכן עשרות אלפי המשפחות המשלמות לצהרונים, ייהנו כעת משכר לימוד מופחת ואפילו אפסי, בשל המעמד הנחות של העיר.

ככלל, ניתן לקבוע כי 132 רשויות מקומיות, שבהן מתגוררים 46% מהאוכלוסייה, זכו לערך מדד שלילי, מתחת לממוצע, במדד החברתי-כלכלי של אוכלוסיית הרשויות המקומיות. לעומתן, 123 רשויות מקומיות, שבהן מתגוררים 54% מסך האוכלוסייה, נמצאו עם ערך מדד חיובי, מעל הממוצע.

הלשכה המרכזית הבהירה כי המדידה נקבעת לפי שילוב של תכונותיה הבסיסיות של האוכלוסייה בתחומים הבאים: הרכב דמוגרפי, השכלה וחינוך, רמת חיים, תעסוקה וגמלאות.