אחת התעלומות הגדולות והמסתוריות בהיסטוריה האמריקנית, מקבלת ביטוי בסדרת טלוויזיה המשודרת בימים אלה בארה”ב, ושפורסמה באתר hix.
מדובר במושבה שלמה, בת 120 איש שפשוט נעלמה בלי להשאיר מאחוריה שום זכר מלבד כיתוב מסתורי אחד. לאן, איך, למה? אף אחד לא באמת יודע.
השנה היא 1587, ובאמריקה מתגוררים כרגע אלפים בודדים של תושבים אירופאים, במושבות ספרדיות, פורטוגליות, צרפתיות והולנדיות, שמפוזרות לאורך קו החוף המזרחי.
האי רואנוק שבתחומי מדינת צפון קרוליינה איננו אי גדול, אבל הבריטים, שמנסים באותה תקופה להשתלב בהתיישבות החדשה, לוטשים אליו את עיניהם.
על פי הדיווח ב-hix, הניסיון ההתיישבות הראשון באי נוחל כישלון, אבל הבריטים לא אומרים נואש. בחודש יולי של אותה שנה הם שולחים 115 מתיישבים נועזים, בהם האישה הבריטית הראשונה שעתידה ללדת על אדמת אמריקה, להתיישב באי – וזוכים לקבלת פנים צוננת מצד שבט הקרואטן שישב באזור.
המתיישבים הבריטיים רוצים להרים ידיים, ומנהיג הקהילה, ג’ון וייט, יוצא חזרה לאנגליה כדי להסביר להוד מעלתה אליזבת’ הראשונה שעם כל הרצון הטוב, הוא וחבריו לא יכולים לאכלס את האי העוין.
כעבור שלוש שנים חוזר וויט לאמריקה, מגיע לרואנוק ומוצא את האי נטוש לחלוטין – בלי מתיישבים, בלי כל זכר לבתים או מבנים. כל מה שנשאר מהמתיישבים הבריטים הוא עמוד עץ שנראה כמו חלק של גדר, שעליו חרוט הכיתוב Croatoan, שיבוש שמו של השבט הילידי שחי במקום. וזהו.
רואנוק נחרבה עד היסוד ולא הותירה אחריה שום סימן.
אז מה בכל זאת קרה להם?
אחת הסברות הפופולריות ביותר היא ש-115 החלוצים הבריטיים נטבחו על ידי השבטים הילידיים המקומיים כחלק ממאבק על הטריטוריה. אולם גם תרחיש אימים שכזה היה מותיר אחריו סימנים ארכיאולוגיים – שלדים, כלי נשק או היסטוריה בעל-פה.
לפי סברה סלחנית יותר, בני שבט הקרואטן אימצו את המתיישבים הבריטיים אל אורח חייהם השבטי ובחרו להטמיע את הקהילה במקום להשמידה, תופעה שאכן רווחה בקרב כמה מהשבטים הילידיים באזור.