שר האוצר, משה כחלון, ממשיך להילחם במלוא העוצמה על תוכניתו למיסוי דירה השלישית – ומזהיר: אם התוכנית לא תעבור בכנסת, הממשלה עלולה להתפרק.
ערוץ 2 דיווח בסוף השבוע כי בישיבת ראשי המפלגות האחרונה, בה דנו השרים בין השאר גם בתוכנית המיסוי של כחלון על דירה שלישית, שר האוצר השמיע מסרים נחרצים – והבהיר כי מבחינתו מדובר בנושא שייהרג ובל יעבור.
כחלון צוטט כמי שאמר בישיבה: “חלק גדול ממה שאתם מעבירים אני לא אוהב, אם תתחילו להפר התחייבויות גם אני אפר והעסק כולו יתפרק”. כחלון גם הבהיר שאינו מוכן לערוך שינויים מרחיקי לכת, למרות התנגדויות מצד בכירים בליכוד.
לפי ההערכות במערכת הפוליטית, החוק צפוי לעבור בסופו של דבר, שכן רוב סיעות הבית תומכות בו, זאת לאחר שיו”ר מרצ זהבה גלאון הבטיחה לכחלון כי היא וסיעתה יתמכו בחוק, וגם מספר חברי כנסת במחנה הציוני, בהם שלי יחימוביץ’, הביעו תמיכה.
המתנגד הבולט לחוק בכנסת הוא יאיר לפיד, שאמר בחודש שעבר בראיון כי החוק “לא הגיוני”, וכי מדובר ברעיון שמטרתו בסופו של דבר לגבות עוד מסים מהציבור.
כחלון כתב על כך בתגובה בפייסבוק: “חברי הקואליציה יצטרכו לבחור אם הם תומכים בהחלטה שמסייעת לזוגות הצעירים ולמעמד הביניים או מצטרפים ליאיר לפיד שמגן על האלפיון העליון. המטרה בתוכנית הדירה השלישית היא לפנות דירות ולהגדיל את ההיצע. אנחנו כבר בחרנו, אנחנו בעד זוגות הצעירים”.
על פי התכנית, מי שמחזיק בשלוש דירות ישלם עוד 10,000 שקלים בשנה. אלו המחזיקים בארבע דירות ישלמו 22 אלף שקלים בשנה, ומי שבידו חמש דירות – ייפרד מ-37 אלף שקלים נוספים מדי שנה.
על פי נתוני משרד האוצר – כפי שהוצגו בערוץ 2 – 38,232 משקי בית בישראל מחזיקים ב-3 דירות. בעוד המספר הכולל של בעלי שלוש דירות או יותר עומד על 54 אלף משקי בית. ל-9,863 משקי בית יש ארבע דירות ו-3,293 עם חמש.
לפי הנתונים, 21 משפחות בישראל מחזיקות ביותר מ-20 דירות.
עוד עולה מנתוני משרד האוצר כי הדירות השלישיות מהוות 12% משוק ההשכרה, וכי המס יחול על כ-80 אלף דירות המוגדרות שלישית ומעלה.
יצוין כי לפני כשלושה שבועות הצהיר יו”ר ועדת הכספים, ח”כ משה גפני, כי הוועדה בראשותו לא תאשר את חוק מיסוי דירה שלישית ששר האוצר מבקש להעביר.
בכנס של לשכת סוכני הביטוח המתקיים באילת, אמר יו”ר דגל התורה: “חוק מיסוי דירה שלישית לא יעבור את ועדת הכספים. העלאת מס הרכישה לא הובילה להוזלה של מחירי הדיור. במקום לטפל בשורש הבעיה, הפסקת ספסור המדינה בקרקעות והגדלת ההיצע, מתעסקים במקומות הלא הנכונים”.