רבע מליון שקלים: 4 מועצות דתיות יחזירו כסף שגבו שלא כחוק מזוגות
בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע, כי ארבע מועצות דתיות ברחבי הארץ גבו כספים שלא כחוק מזוגות שביקשו להירשם לנישואים. המועצות – בבת ים, בגבעתיים, בשדרות ובחיפה – גבו כספים נוספים בגין “כתובה מהודרת”, שעבורה ביקשו סכום כספי גבוה מהאגרה הבסיסית המותרת בחוק.
לפי הדיווח בוואלה, במסגרת הסדר פשרה נקבע לפני כשבועיים כי על המועצות הדתיות להחזיר את הכסף לזוגות.
רישום לנישואים כרוך באגרה בסך 700 שקלים, בעוד חיילים בשירות סדיר, עולים חדשים, סטודנטים, תלמידי ישיבה ואוכלוסיות אחרות יכולות לקבל הנחה של 420 שקלים.
התשלום מתבצע כבר בביקור הראשון של הזוגות ברבנות, והאגרה משולמת עבור פתיחת תיק נישואים, הדרכת כלות, הדרכת חתנים, עריכת החופה על ידי רב מרבני המועצה הדתית המקומית והנפקת תעודת נישואים בשני עותקים.
הסדר הפשרה נעשה במסגרת תביעה ייצוגית נגד המשרד לשירותי דת והמועצות הדתיות. בכתב התביעה נטען כי המועצות גבו את הכסף “באופן שיטתי ובסכומים בלתי אחידים, ללא כל הסכמה בחוק ובניגוד להוראות הדין”. עוד נטען בכתב התביעה, כי “מדובר בהטעיה שיטתית של ציבור הזוגות המבקשים להינשא”, וכי המועצות הדתיות לא סיפקו את המידע לפיו תשלום אגרה עבור כתובה אינו מחויב על פי חוק בכדי להשלים את הליך הרישום לנישואים.
לפי ההערכות, אלפי זוגות שהתחתנו בשנתיים האחרונות, שילמו בשיטה זו יותר מרבע מיליון שקלים.
במסגרת פשרה שהושגה בין הצדדים, קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב כי המועצות הדתיות יחזירו את הכסף לזוגות.
לפי ההסכם, על המועצות לפרסם בעיתונות המקומית הודעות לפיהן זוג שנרשם לנישואים שנתיים לפני הגשת הבקשה לתביעה ייצוגית, ושילם עבור כתובה מעוצבת מחיר נוסף על זה הקבוע בחוק – יוכל לפנות למועצה הדתית עם הכתובה שניתנה לו ולקבל את כספו חזרה תוך חודש.
הפרש המחירים שעל המועצות להשיב לזוגות שנישאו בתקופה זו הוא בהתאם לפירוט הבא: המועצה הדתית חיפה תשיב 30 שקלים; המועצה הדתית גבעתיים – 60 שקלים; המועצה הדתית בת-ים – 70 שקלים, והמועצה הדתית שדרות תשיב 50 שקלים.
בנוסף, סוכם כי המועצות הדתיות יפסיקו באופן מידי את גביית התשלומים מעבר לאגרה הקבועה בחוק.
תגובות
אין תגובות