“פשוט אטימות. איפה רוצים שהילדים החרדים ישחקו?!” • גם בקרית אתא מפלים?
בעוד עיני הפוליטיקאים החרדים נשואות לעבר חיפה, אשר אל ראשיה מופנות האשמות כבדות על יחס עוין לציבור החרדי ואי דאגה לצרכיו, מתברר כי גם בקרב השכנה הקטנה יותר, קריית אתא, קיימת אטימות קשה כלפי צרכי התושבים בני המגזר החרדי.
“אצלנו בשיכון יש כמאה ילדים, שמחפשים לעצמם בשעות אחר הצהריים בכל יום מקום לשחק בו, אך אין להם כל סיכוי למצוא, באשר הגינה הסמוכה ביותר שוכנת במרחק של כרבע שעה הליכה, הכוללת מעבר כביש ראשי וסואן, כביש המוליך מהקריה לקריית ביאליק הסמוכה”, מספרת לחרדים10 ג’, אחת התושבות ב’שיכון סיגעט’ בעיר.
בקרבת מקום סוללים עכשיו כביש חדש, “ממש מתחת לאף, בסמוך מאוד לשכונה”, ללא כל אמצעי בטיחות שימנע מהילדים לזנק אל הסכנה. אפילו פסי האטה בטיחותיים סירבה העירייה להקים במקום, בתירוצים שונים.
בדיקת חרדים10 מעלה שזהו רק קצה הקרחון של התעלמות שיטתית וארוכת-שנים מהצרכים האלמנטריים ביותר של התושבים החרדים בקריית אתא.
“פנינו לעירייה בעניין פסי ההאטה, אך נתקלנו בתירוץ מופרך שהדבר לא אפשרי משום ש’הכביש מורכב מאבנים משתלבות’. מלבד העובדה שבכל הארץ אפשר למצוא פסי האטה מאבנים משתלבות, אותו כביש מסוים נסלל מאספלט רגיל”, מספר ק’, תושב נוסף.
“בכל מקרה, ‘האבנים המשתלבות’ בוודאי אינן מפריעות להקמת גן משחקים, שנחוץ פה כל-כך. מדובר פשוט באטימות. איפה הם רוצים שהילדים החרדים ישחקו?!”
תושב בשם י’, עמו שוחחנו, מונה שורה של בעיות המפריעות מאוד לתושבים החרדים בקריית אתא: גני ילדים שנזרקו ממבנים של העירייה, בהם שכנו במהלך כל השנים; ביטול תקן לסייעת בגן הילדים; הפסקת ההשתתפות העירונית בהוצאות החשמל, מים וארנונה במוסדות החינוך.
האבסורד הוא כי בעוד המשפחות המגיעות לגור בשיכון הן ברובן נטולות אמצעים כספיים, משום שדמי השכירות במקום זולים במיוחד – דווקא שיעורי הארנונה המוטלים על התושבים גבוהים מאוד.
“תשלום בשמים, אבל שירותים ברצפה”, כפי שמגדיר זאת ק’.
“שישים אוטובוסים בשבת”
לצד ענייני החולין היומיומיים, גם חומות הדת נפרצות בקריית אתא בשנים האחרונות.
אם לפני שנים ספורות חיללו את השבת בפרהסיה רק 10 אוטובוסים של התחבורה הציבורית, כיום עומד מספרם על 60 ויותר.
את האצבע המאשימה מפנים התושבים החרדים כלפי ראש העיר, איש הליכוד יעקב פרץ. “הוא לא שונה בהרבה מיונה יהב החיפאי”, מסביר לנו י’. “יש רשימה ארוכה של דרישות בסיסיות שהעסקנים בעיר דרשו ממנו במהלך השנים, אבל לא קיבלו כמעט מאומה. נקודת האור היחידה היא שראש העיר מקפיד מאוד על נושא השבת. אילולי כן, מי יודע לאן היינו מגיעים עם חילולי השבת”.
אבל מלבד ראש העיר, מצביעים התושבים גם על אשמים נוספים במצב, ואלו – לשם שינוי – דווקא חרדים.
“בעבר היה לראש העיר יועץ לענייני חרדים בשם הלשטוק, מתושבי השיכון. לפני מספר שנים הוא הוחלף לטובת איש ש”ס, עסקן בשם שמואל לנקרי. מאז החלפת היועץ, ראש העיר הפך אטום לגמרי לבקשות החרדים. אפילו נציג ‘דגל התורה’ במועצת העיר לא מצליח להוציא ממנו מאומה”, אומרים תושבים.
את שתיקת ש”ס בנוגע לקריית אתא, קונה ראש העיר בג’ובים, כך סבורים כמה תושבים שעמם שוחחתי.
הם מצביעים על מינוי חתנו של רב חשוב מאזור הצפון למשרת אחראי המקוואות בעיר, מינוי איש ש”ס למשרת מזכיר המועצה הדתית ומינוי רעייתו כסייעת. איש ש”ס נוסף מונה ליו”ר המועצה הדתית וכך הלאה.
תגובות: “אין שטח ציבורי באזור”
פניתי לדוברת עיריית קרית אתא, אסנת בר-אילן, בניסיון לבדוק עמה – מה באמת קורה בין ראש העיר פרץ לציבור החרדי בקרית אתא?
לדבריה, “חלק מן הטענות שהועלו אינן נכונות ו/או אינן מדויקות ואין כל קשר בינן לבין המציאות. השקעות העירייה בחינוך החרדי עומדות על עשרות אלפי שקלים וכוללות פיתוח תכניות לימוד חדשות, שדרוג מוסדות חינוך ופעילויות העשרה ופנאי מגוונות”.
באשר לטענות שהועלו בנושא שיכון סיגעט, היא מסבירה: “תוכנית המתאר העירונית כוללת בנייה, שדרוג ופיתוח של כל השכונות הוותיקות, כמו גם בניית שכונות חדשות. בעניין פסי האטה ברחוב – בכביש זה מתוכננים להיבנות פסי האטה במקטע הדרך המאפשר זאת, במקביל לבית הספר. הבקשה התקבלה השבוע והועברה לוועדת תמרור לאישור.
לגבי גן המשחקים: “באזור זה אין שטח ציבורי המאפשר הקמת גן משחקים ציבורי”.
בנושא חילולי השבת, מבהירה הדוברת כי הם יימשכו: “כעיר מתפתחת אשר מספר התושבים נמצא בעלייה מתמדת קיימת באופן טבעי גם עלייה בהיקף התחבורה הציבורית במטרה לענות על צרכי התושבים”.
עוזר ראש העיר, לא יועץ
בשיחה עם איש ש”ס שלמה לנקרי, הוא מבקש תחילה להדגיש כי תפקידו הוא “עוזר ראש העיר” ולא יועץ לענייני חרדים, כך שהמצב שונה מאשר בחיפה, שם מינה ראש העיר יונה יהב יועצים מיוחדים לענייני חרדים, אשר נתפסים בעיני הציבור כמי שתפקידם לסייע לו ‘לסובב’ את החרדים בעיר.
יש תחושב בקרב התושבים, אני אומרת ללנקרי, שבתקופה בה אתה מכהן בתפקיד, כשבע שנים, מצבם רק הורע בעיר.
הוא מסרב להגיב באופן רשמי לטענות, אבל נראה שבהחלט ישמח באם תושבים שיש להם תלונה כזו או אחרת יקבעו אתו פגישה.
כקוריוז, אני מזכירה לו כי בערב הבחירות שנערכו לפני כשמונה שנים, פניתי אליו ככתבת ‘בקהילה’ ושאלתי אותו במי תתמוך ש”ס. הוא טען בשעתו: “כאשר משווים זאת לערים אחרות, אני סבור שהציבור החרדי במקום יכול היה לקבל הרבה יותר”, וציין כי בש”ס עדיין מתלבטים בין “תמיכה ביעקב פרץ, ראש העיר המכהן, או בדוד ראם, מי שכיהן בעבר בראשות העיר ורץ לבחירות הקרובות ברשימה עצמאית הנתמכת בידי קדימה”.
הערכתו הייתה שתהיה תמיכה בפרץ, “לאחר שכל הסקרים מראים שהוא זה שינצח”, אבל לא נשמע כמתלהב.
מאז זרמו הרבה מים בקישון. לנקרי הפך לעובד רשמי בעירייה, כך שסביר להניח שגם אם הוא חושב שיש מה לשפר – הוא לא יוכל לומר זאת בקולו.
חרדים 10 ימשיך לעקוב אחר העיר הצפונית, שאולי אינה מתחרדת בקצב של חיפה, אבל בהחלט יש בה משפחות חרדיות לתפארת שזכאיות למה שמקבלים כל המשפחות המתגוררות בעיר. כן, גם גינה משל עצמם, ומבלי להיות חשופים לסכנות מהכביש הסמוך.
-
בואו כולם לבקר בבית שמש, ראש עיר חרדי שמתפלל שלוש תפילות ושומע תקיעת שופר. תראו אלפי ילדים זרוקים בתנאים לא תנאים, קרוואנים ישנים, אין חצרות למשחקים. מעניין למה אין עיתונאי שעושה סיבוב לסקר את הפשע הזה