שחיתות ב’נתיבי ישראל’: ראיות נגד כ-40 חשודים – בהם ח”כ לשעבר

המשטרה גיבשה תשתית להעמדה לדין של שורת בכירים בחברת נתיבי ישראל, בגין הפעלת מנגנון של העברות כספי מדינה במשך יותר מעשור • אחד מארבעת החשודים המרכזיים הוא מיכאל גורולובסקי - ח"כ לשעבר בליכוד
חיים טוויל
כ"ז אב התשע"ו / 31.08.2016 17:51

המשטרה הודיעה היום (רביעי) על סיום חקירת פרשת נתיבי ישראל, שזכתה לכינוי פרשה 618, ועל גיבוש תשתית ראייתית להעמדה לדין של שורת בכירים, רובם לשעבר, בחברה הלאומית לתשתיות תחבורה.

החקירה רחבת ההיקף הייתה על פרשה מסועפת ומורכבת בתחום השחיתות הציבורית, הכוללת מספר רב של תתי פרשיות.

במסגרת החקירה נחקר חשד למנגנון שיטתי ומאורגן של העברות כספי מדינה וגריפת רווחים מסוגים שונים בהיקפים הנאמדים במאות מיליוני שקלים.

החקירה חשפה התנהלות פלילית שיטתית ושחיתות עמוקה לכאורה שהייתה נהוגה בחברת נתיבי ישראל, משך למעלה מעשור, תחת כהונתם של מספר מנכ”לים ובמעורבות מגוון גורמים ברבדים שונים בחברה ביניהם בכירים, מנהלים, עובדים זוטרים ומי שאמורים היו להיות “שומרי הסף” וכן יועצים, ספקים ונותני שירותים למיניהם, זאת תוך ביצוע שורת עבירות ובהן מתן ולקיחת שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, סחיטה באיומים, עבירות לפי חוק איסור הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים, הפרת אמונים בתאגיד ועבירות על פקודת מס הכנסה.

בתום חקירה סמויה של למעלה משנה, במהלכה פעלה המשטרה במישור המודיעיני, הטכנולוגי, המבצעי והחקירתי לאיסוף מידע וראיות באופן שיטתי, חשפה את השיטה לכאורה וביססה את החשדות, יצאה היחידה בשלהי 2015 לחקירה גלויה.

החקירה הגלויה כללה מספר שלבים, בהם בוצעו פעולות חקירה נרחבות ובהם חיפושים, תפיסת עשרות אלפי מסמכים, ביצוע מעצרים, חקירה של למעלה מ-380 מעורבים, עשרות באזהרה, בהם עובדי ציבור בכירים בהווה ובעבר.

חברת נתיבי ישראל (נת”י), לשעבר מע”צ, הינה חברה לאומית לתשתיות תחבורה בע”מ המתוקצבת על ידי המדינה ואחראית על תכנון, פיתוח ואחזקת רשת הכבישים הבינעירונית ועל פיתוח מסילות רכבת במדינת ישראל. השווי הכלכלי של תשתית החברה מוערך בכ-100 מיליארד שקלים ותקציבה נשען על תמיכה ממשלתית של כ-7 מיליארד ₪ בשנה.

עד כה נתפסו רכוש ונכסים בשווי המוערך בכ-100 מיליון שקלים לצרכי בקשות חילוט.

עיקרי השיטה שנחשפה ובוססה – מנגנון שיטתי לכאורה של מערכת יחסים שוחדית במסגרתה מקדמים בכירים ועובדים בנת”י את ענייניהם של גורמים בחברה ומחוצה לה, בדגש על מתן פרויקטים במרמה לספקים, קבלנים, יועצים ונותני שירותים בהיקפים של בין עשרות למאות מיליוני שקלים, תוך הצגת מצגי שווא, מסמכים כוזבים ועקיפה של תהליכים סדורים המחויבים על פי דין ועל פי נהלים, בתמורה לגריפת כספי שוחד לכיסם של גורמים בחברה ומחוצה לה, בהם בכירים וכל זאת תוך ניצול נגישות של תקציבי ענק מקופת המדינה ושליטה על אלפי פרויקטים ברחבי הארץ.

בחומר החקירה ותמונת הראיות שנצברה, גובשה תשתית ראיות לכאורה בעניינם של למעלה מ-40 חשודים ו-11 חברות חשודות ובכללם מנהלים בכירים במע”צ/נת”י, חלקם בכירים כיום בחברות ממשלתיות נוספות, מנכ”לים, ראשי אגפים, בעלי מניות בחברות, יועצים, קבלנים וכד’.

בין החשודים המרכזיים נמנים:
• ויזניצ’ר אלכס (מנכ”ל מע”צ ולימים נת”י בין השנים 2003-2010)
• גורולובסקי מיכאל (ח”כ לשעבר, בעל מניות מרכזי בחברת ד.נ.)
• ברס שי (מנכ”ל נת”י בין השנים 2011-2013)
• קופולובסקי מיכאל (מ”מ מנכ”ל נת”י בין השנים 2014-2015)

 תמצית תתי הפרשיות המרכזיות:

1. חברות “ד.נ.” ו”יורוברידג”
ממצאי פרשה זו מצביעים על כך כי החברות “ד.נ. הנדסה תכנון וייעוץ בע”מ” ו”יורוברידג’ הנדסה בע”מ”, אשר נשלטו בפועל על ידי חה”כ לשעבר מיכאל גורולובסקי, קיבלו עבודות במרמה מנתיבי ישראל בהיקפים של כ-55 מיליון שקלים, בתמורה לכספי שוחד וטובות הנאה שנתנו בעלי המניות בחברות ובראשם גורולובסקי, לבכירים ולבכירים לשעבר בחברת נתיבי ישראל ולמקורביהם.

מחומר החקירה עולה חשד כי בעלי החברות מסרו לנת”י דיווחים כוזבים, בין היתר באמצעות דיווח על עובדים פיקטיביים ויצירת מצגי שווא במגוון נושאים. עוד עולה כי בכירים בנת”י פעלו באופן שיטתי ורציף לשם קידום ענייני החברות הללו, תוך שהם פועלים בניגוד לתקנות חובת מכרזים ולנהלי נת”י ובין היתר באמצעות הכנסתם למאגר הספקים מבלי שעמדו בתנאים בפועל, תיעדוף בחירתם על פני חברות אחרות, הקניית המלצות מגמתיות בעניינן, פיצול מלאכותי של פרויקטים לצורך עמידה בתנאי פטור ממכרז. בנוסף, מעלים ממצאי החקירה חשד להתנהלות מאיימת מצד גורולבסקי כלפי גורמים בנת”י.

הועברה תמונת הראיות לכאורה שגובשו בעניינם של מספר חשודים וחברות, בהם 14 מרכזיים. עניינה של מ”מ יועמ”ש נת”י עודנו בבחינה.

2. פרשת חברת “ב.ר. רבינוביץ’
ממצאי פרשה זו מצביעים על כך שבכיר בשעתו בתחום ההתקשרויות בנת”י, סייע בהקמת חברת “ד.נ.” ופעל בעצמו ובאמצעות אחרים, להעברת פרויקטים רבים לחברה, בתמורה לתשלומי שוחד שהועברו אליו ולמקורבת לו על ידי גורולובסקי ואחרים. עוד עולה כי בסמוך לעזיבתו את נת”י, רכש הבכיר את מניותיה של חברה פרטית והחל לקבל עבודות במרמה מנת”י בהיקפים של כמיליון שקלים.

הועברה תמונת הראיות לכאורה שגובשו בעניינם של מספר חשודים וחברות, בהם 6 מרכזיים.

3. חברות “מתן” ו”למד שקד”
ממצאי פרשה זו מצביעים על כך שהחברות “מתן” ו”למד שקד” קיבלו במרמה עבודות מנת”י בהיקפים של עשרות מיליוני שקלים, תוך הסתרת הקשר בין החברות ובעליהן, המהווה ניגוד עניינים מובהק, ניצול קשריהם עם בכירים ובכירים לשעבר בנת”י ותשלום שוחד לגורמים בנת”י. מחומר החקירה עולה כי בעלי החברות מסרו לנת”י דיווחים כוזבים, בין היתר רישום פיקטיבי של ביצוע פרויקטים על ידי חברות אחרות וכי בכירים בנת”י פעלו באופן שיטתי ורציף לשם קידום ענייני החברות הללו, תוך שהם פועלים בניגוד לתקנות חובת מכרזים ולנהלי נת”י בתמורה לשוחד שקיבלו מבעלי החברות ומקורביהם. עוד מעלים ממצאי החקירה חשד להתנהלות מאיימת מצד אחד מבעלי החברות כלפי גורמים בנת”י.

הועברה תמונת הראיות לכאורה שגובשו בעניינם של מספר חשודים וחברות, בהם 15 מרכזיים.

4. חברה לבניית כבישים
ממצאי פרשה זו מצביעים על כך שבין בעלים ומנהלים בחברה לבניית כבישים לגורמים במע”צ ולימים בנת”י, נוהלה מערכת יחסים שוחדית באופן שיטתי וממושך. מחומר החקירה עולה חשד, כי בעלים ומנהלים בחברה ומעורבים נוספים, קיבלו במרמה אישורי תשלומים חריגים ללא הצדקה, תוך שימוש בדיווחים כוזבים, בתמורה לתשלום שוחד למפקחים בנת”י ולמנכ”ל דאז, אלכס ויזניצ’ר.

הועברה תמונת הראיות לכאורה שגובשו בעניינם של מספר חשודים וחברות, בהם 6 מרכזיים.

5. פרשת חברת “פרו-שיא ניהול פרויקטים”
ממצאי פרשה זו מצביעים על כך כי אלכס ויזניצ’ר בהיותו מנכ”ל נתי, קידם את ענייניה של חברת “פרו-שיא ניהול פרויקטים” כספק חיצוני בנת”י, בתמורה לטובות הנאה שהעניק לו בעל החברה.

הועברה תמונת הראיות לכאורה שגובשו בעניינם של מספר חשודים וחברות, בהם 2 מרכזיים.

6. חברות “א.מ”. ו-“ס.א.מ.ד.ש.”
ממצאי פרשה זו מצביעים על כך כי בעלי חברת “א.מ. ניהול פרויקטים ומדידות בע”מ” נתן שוחד וטובות הנאה בכיר בנת”י, בתמורה לקידום ענייניהן של החברה בבעלותו ושל חברת “ס.א.מ.ד.ש. הנדסה וניהול בע”מ” אשר בבעלות בנו. מחומר החקירה עולה כי החברות קיבלו היקף נרחב של עבודות והתקשרויות חוזיות מנת”י, זאת תוך יצירת מצג שווא ודיווחים כוזבים בנוגע לקשר בין החברות.

הועברה תמונת הראיות לכאורה שגובשו בעניינם של מספר חשודים וחברות, בהם 5 מרכזיים.

7. פרשת חברת “עינב החץ”
ממצאי פרשה זו מצביעים על כך כי בין בעלי חברת “עינב החץ”, העוסקת בפרויקטים של תשתיות וסלילת כבישים, לבין בכיר בנת”י שבשעתו כיהן ממונה על אחזקת מבנה מסעות דרום בנת”י, התקיימו קשרים הדוקים אשר הוסתרו מגורמי נת”י ומהווים כשלעצמם ניגוד עניינים מובהק וכן כי במסגרת הקשרים ניתנו טובות הנאה לבכיר בנת”י על ידי בעלי החברה הפרטית ומקורביו. מחומר החקירה עולה כי החברה הפרטית המדוברת מבצעת עבור נת”י פרויקטים בהיקף של למעלה מ-30 מיליון שקלים וכי הבכיר בנת”י, במסגרת תפקידו, עוסק בעניינים הנוגעים, בין היתר, לפרויקטים אלה ובכלל זה אישור חשבונות לקבלן המבצע.

הועברה תמונת הראיות לכאורה שגובשו בעניינם של מספר חשודים וחברות, בהם 2 מרכזיים.

8. פרשת חברת “סגולה לישראל”
ממצאי פרשה זו מצביעים על כך שאלכס ויזניצ’ר ושי ברס, פעלו בידיעת גורמים נוספים להעסקתו במרמה של בעל חברת “סגולה לישראל ניהול וקידום פרויקטים בע”מ”, במסגרת מכרז כספק יחיד בנת”י, זאת מבלי שנמצאה הצדקה או תכלית ממשית להעסקתו ומבלי עמידה בהליך המחוייב בתקנות ובכללים.

הועברה תמונת הראיות לכאורה שגובשו בעניינם של מספר חשודים וחברות, בהם 4 מרכזיים.

9. פרשת חברת “דן ויזניצ’ר” בע”מ
ממצאי פרשה זו מצביעים על כך שאלכס ויזניצ’ר, שי ברס וגורם נוסף בנת”י קידמו את העסקתה במרמה של חברה לייעוץ כלכלי המצויה בבעלות מקורב למנכ”ל נת”י לשעבר.

 

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות