‘הפחד ריחף’ • בכנס זכויות עובדים באלעד נחשף: כך פועל ניצול הנשים

אריה ריבקינד
|
ה' אב התשע"ו / 09.08.2016 17:34
במהלך הכנס נחשפו עדויות קשות של נשים על ניצול העובדות בידי מנהלי עמותות החינוך • אם ל-10 סיפרה: “מזה כחודשיים המשכורת לא משולמת, אין לי מאיפה לקנות אוכל לילדים, אני שבורה” • מארגנות הכנס: “הגיע הזמן לשים סוף לניצול”

למרות חרם והתנכלויות עסקנים, הגיעו אמש (שני) כמאה נשים לכינוס המידע על זכויות העובדות במערכת החינוך.

כפי שדווח אתמול בחרדים 10, רבני העיר הביעו התנגדות,  במכתב שהופץ בעיר, לכנס. לדברי המארגנות, הכנס שתוכנן להתקיים באולם ‘חסידים’ באלעד הועבר לבית סמוך, לאחר שרב העיר התקשר אל בעלי האולם וביקש שלא לקיים בו את הכנס.

הנשים שהגיעו לכנס האזינו להרצאה מעו”ד מומחית בחוקי העבודה, וקיבלו ייעוץ מאנשי הסתדרות המורים.

במהלך הכנס חשפו העובדות את תנאי הניצול בהם הן מועסקות: נשים רבות ניגבו דמעות כשעובדת בגיל העמידה קמה וסיפרה כיצד היא עובדת כסייעת בגן, בעוד היא אמא לעשרה ילדים ובעלה אברך, אך מזה חודשיים מנהלי העמותה – ובהם דמות של בכיר המוערך מאוד בעיר – לא משלמים לה ולחברותיה העובדות משכורת. “אין לי מאיפה לקנות אוכל לילדים, אני שבורה”, סיפרה בדמעות.

עובדות נוספות סיפרו בכאב על השיטות של מנהלי העמותות. גננת צעירה סיפרה כי בכל חודש מנוכה כסף מהשכר שלה כתרומה לעמותה המעסיקה, ובעצם היא חייבת לתת חזרה חלק מהמשכורת שלה לעמותה שמעסיקה אותה. 

עובדות רבות סיפרו על תופעת ימי מחלה שלא מצטברים. כלומר, ימי מחלה שלא נוצלו, לא עוברים משנה לשנה. זאת למרות שלפי החוק כל עובד זכאי להצטברות של ימי מחלה.

נשים נוספות סיפרו על מקרים של עבודה בלי תלוש משכורת, או תלוש חלקי בלבד, דבר שפוגע בזכויותיהן העתידיות.

תופעה נפוצה נוספת שנחשפה היא עניין הפיטורין מדי שנה, או פיטורים והעברה למוסד אחר, כאשר בעצם המוסדות הם באותה בעלות, זאת כדי למנוע צבירת ותק, ימי חופשה, פיצויי פיטורים וכו’.

נשים נוספות סיפרו על חוזי עבודה שכוללים סעיפים בלתי חוקיים כגון: ויתור על זכות ההתארגנות, התחייבות לא לפנות לבית הדין, ויתור על פיצויי פיטורין, ויתור על דמי הבראה וימי חופשה ועוד.

תופעה נפוצה במיוחד שעלתה מקרב הנשים היא של מעסיקים שמנכים לעובדות עבור הפרשה לקרן הפנסיה, כשבפועל הם לא מעבירים לקרן הפנסיה את הכסף.

עובדת נוספת סיפרה בכאב כיצד בכל חודש ישנו פיגור בתשלום המשכורת, תשלום אחרי ה-20 לחודש – במקום עד ה-10 לחודש כמתחייב על פי חוק. “אני לוקחת בכל חודש הלוואה כדי לשלם את המשכנתא”, סיפרה העובדת.

עדויות אלו מצטרפות לעדויות על ניצול העובדות החרדיות ועל הנעשה במוסדות החינוך החרדיים בכל רחבי הארץ. עובדות אלו מעלות תהיות קשות בנוגע להתנהלות המוסדות.

עובדת שהשתתפה בכנס סיפרה כי במהלך כל הערב חזרה ועלתה מקרב העובדות תחושת הפחד, החשש שיפטרו אותן, יפגעו בילדיהן שלומדים במוסדות, כל זאת בגלל שהן מעזות לבקש את המגיע להן כחוק.

נשים רבות ציינו את העובדה שהפגיעה בתנאי העבודה מצטרפת לעובדה שהן משתכרות שכר נמוך משמעותית מעובדות מקבילות בתחום החינוך הכללי.

מארגנות הכנס הבטיחו כי יתקיימו כנסי המשך, וכי בקרוב תצא חוברת מפורטת עם מידע על זכויות העובדות. גם העו”ד שהשתתפו בכנס בישרו על גוף משפטי שיוקם ואליו יוכלו לפנות עובדות חרדיות שיתקלו בעתיד בהפרת חוקי העבודה.