תגלית מדעית מדהימה: אין הבדל בין מוח של גבר למוח של אשה

דוד ליבוביץ
|
כ"ו תמוז התשע"ו / 01.08.2016 17:01
התגלית נחשפה על ידי פרופסור דפנה יואל לפני כ-5 שנים, אך היא נדחתה בבוז על ידי הקהיליה המדעית • היום, לאחר הכרה של אחת החוקרות החשובות בתחום, קיבלה התיאוריה של יואל הכרה עולמית

האם קיים הבדל בין מוח של גברים ונשים? לפני 100 שנים טענו חוקרים כי גילו שמוחות של גברים גדולים בממוצע ממוחות של נשים.

הגילוי הזה, יחד עם מאפיינים פיזיים נוספים במוח, שבהם התגלה כי קיים בממוצע הבדל בין גברים לנשים, הוביל להסברים בהבדלי ההתנהגות בין המינים, ועולם שלם של הפרדה מגדרית נוצר.

אלא שפרופ’ דפנה יואל טענה לפני כחמש שנים, כי מדובר בתיאוריה שאינה נכונה. סיפורה הובא באתר פורבס בכתבתה של צופית הרלינג.

הכל החל במאמר שכתבה יואל ב־2011 ובו סקרה ממצאים בבעלי חיים אשר הראו את המורכבות שיוצרות השפעות חיצוניות על המוח. לחצים סביבתיים וגנטיים שונים, יכולים להשפיע באופן שונה על מוחות של זכרים ומוחות של נקבות, ואפילו באופן שונה על חלקים שונים במוח של אותו אינדיבידואל.

הפרשנות שנתנה יואל לאוסף התוצאות הללו היא שבישרה את תחילתה של המהפכה: הלחצים השונים אינם מייצרים שינויים שגורמים ל”מוח זכרי” או ל”מוח נקבי” לסטות מהנורמה. תחת זאת, ריבוי הפרמטרים המשפיעים ללא הרף על המוח, יוצרים מראש מצב שבו קיים ערבוב מוחלט בין מאפיינים נקביים למאפיינים זכריים במוח או כפי שמכנה זאת יואל – “פסיפס של מאפיינים”. לכן, אין למעשה דבר כזה מוח זכרי או מוח נקבי.

מה שמרתק כל כך הוא שאת “השערת הפסיפס” הזו לא מיהרו לקבל בעולם האקדמי. כתבי עת סירבו לפרסם את המאמר, וחוקרים אחרים בתחום סירבו לסמוך את ידם על התזה של יואל. אך בסופו של דבר, המאמר פורסם והתגלגל לידיה של אחת החוקרות החשובות בתחום, פרופ’ מרגרט מקארתי מאוניברסיטת מרילנד. “היא אמרה שזה מעניין מאוד, אבל שאני קצת מגזימה”, מספרת יואל. “עניתי שאני לא מגזימה בטענות שלי, ושאני מתבססת בין השאר על מה שהיא עצמה ואחרים עשו”. פרופ’ מקארתי השתכנעה, גם אם נותרו חילוקי דעות מסוימים בין השתיים, ומכאן הדרך אל מרכז הבימה האקדמית נסללה.

יואל נשאלה מדוע אם כן יש הבדלים בין גברים לנשים בהתנהגויותיהם? “אנחנו באמת רואים הבדלים בבני אדם, אבל אנחנו לא יודעים בוודאות ממה הם נובעים. יכול להיות שחלק מההבדלים האלו הם הבדלים של מגדר ולא של מין. יכול להיות שבגלל הסוציאליזציה השונה של בנים ובנות, גם הפסיכולוגיה של בנים ובנות שונה”, מסבירה יואל. “אבל מאחר שגם בבעלי חיים אנחנו רואים לפעמים הבדלים בתגובות של שני המינים לכל מיני דברים, יכול מאוד להיות שיש גם תרומה למין עצמו”.