אתם לא תאמינו: כמה קל לגרום לאדם להודות ברצח שהוא לא ביצע
קשה להאמין, אבל כשבמשטרה רוצים, הם מסוגלים גם להוציא הודאה מאדם על רצח שלא ביצע.
אדיר כץ נחשד ברצח רעייתו דפנה ארנן באילת לפני שלוש שנים.
הכל החל בשיחת טלפון של כץ למגן דוד אדום, בה סיפר כי רעייתו שוכבת על פניה בסלון, כשהיא מלאה בדם.
אחרי מד”א הגיעה המשטרה שעצרה את כץ, לאור מציאת חבלות בידיו. החוקרים טענו כי הוא היכה אותה באגרופים ולכן נפצע.
כץ ניסה להסביר כי הוא עובד בנגריה וכי החבלות הגיעו משם – אך ללא הועיל.
כץ סובל מאפילפסיה שבאה לידי ביטוי בחוסר כישורים חברתיים. בחקירות, שפורסמו באישור בית המשפט, עולה תמונה מורכבת. האיש, כך ניתן להבחין בקלות, סובל מבעיה כלשהי, וכל הליך החקירה מעלה תחושה של אי נוחות, בלשון המעטה.
החוקר, כך על פי ההשערה, שותל בפיו ‘גירסת מריבה’ בינו ובין בת זוגו.
אדיר ממשיך ואומר כי מעולם לא הרים יד על אשתו, אך החוקר אומר לו: “החבלות שיש לה זה ממכה בוודאות, השאלה היא אדיר מה אתה עושה מזה, תיק רצח מאד זה.. או אתה מבין, שמע התעצבנתי, נתתי לה והיא זה, המכה שלה היא מהנפילה אבל יש הבדל…”
בהמשך אומר החוקר: “אדיר תגמור עם זה, נו תגמור עם זה כבר, די, אתה רוצה שאני אצעק עליך, זה יעזור אם אני אצעק עליך?”
אז אומר כץ: “…יכול להיות שהרמתי עליה יד… אתם רוצים להוציא ממני דברים בכוח שאני לא יודע”.
עורכי התחקיר מדגישים כי תרגילי חקירה הינם דבר לגיטמי בניסיון לחלץ את האמת, אולם השאלה היא האם כאשר מדובר באדם חלש עם בעיות, נכון יהיה לפעול כך.
בסופו של דבר הודה אדיר כץ בתקיפתה של אשתו. גם אז הוא לא מדבר ברור: “או שדחפתי אותה… רוב הסיכויים…. יכול להיות שהייתי עצבני ולא מודע למה שאני עשיתי”.
אז נלקח כץ לשחזור. רק שבתחקיר מתברר כי החוקר שחקר את החשוד התלווה לשחזור בניגוד לנהלים. הרציונאל העומד מאחורי זה הוא שאם החוקר שחקר את החשוד נמצא בשטח, הוא עלול להגניב לו פרט מוכמן שיסייע לו לזכור כביכול מה היה.
מכל מקום אדיר משחזר את ‘הרצח’ כאשר גופתה למרבה הזוועה עדיין מוטלת בסלון, ולאחר מכן אף חותם.
לאחר הודאתו, בית המשפט באילת הרשיע אותו בתקיפתה של רעייתו.
לאחר השחזור עמד אדיר כץ בפני מאסר עולם, התיק היה סגור.
ואז חל המפנה.
מתוצאות הנתיחה התגלה שדפנה מתה בכלל בעקבות כשל לבבי.
הרופא המשפטי בעקבות ממצאי החקירה שהובאו לו קבע, כי ייתכן שדפנה התרגשה בעקבות המכה שספגה ולקתה בכשל הלבבי. “המשטרה קיבלה ממתק של הודאה והם רצו להמשיך עם זה”, אומר עורך הדין שלו ירום הלוי, שהציג את קלטות החקירה לפני פרקליט מחוז הדרום אלון אלטמן.
הפרקליט הבכיר, כך על פי הדיווח, הזדעזע מההקלטות.
בשבוע שעבר זוכה אדיר כץ מכל אשמה, ושאלות קשות על בית המשפט ועל המשטרה נותרו בלתי פתורות.
מלחמה בין המשטרה לפרקליטות
תגובת המשטרה, המאשימה את הפרקליטות: “החקירה נעשתה על פי חוק לפי כל כללי החקירה ולא הופעל כל אמצעי פסול, כך גם קבע בית המשפט השלום אשר בחן את פעולות החקירה והרשיע את החשד בתקיפת המנוחה.
“כל טענות הפרקליטות בנוגע לניהול החקירה וקבילות ההודאה תמוהות נוכח העובדה כי מראשית החקירה התיק לווה על ידי הפרקליטות. נוכח זאת קיים פער בלתי מוסבר בעמדת הפרקליטות דאז לבין החלטתה בשלב מאוחר יותר. אנו סבורים שנפל פגם בהחלטת הפרקליטות, אך בעדר גוף המפקח ומבקר את פעולות הפרקליטות לא ניתן יהיה לקבוע האם התקיים מחדל בקבלת ההחלטה ואופן ייצוג המדינה על ידי הפרקליטות במסגרת הערעור”
תגובת הפרקליטות, בין היתר: “לאחר שהתקבלה חוות דעת השוללת קשר סיבתי בין מות המתלוננת לתקיפה, הועבר התיק לקבלת החלטה ביחידת תביעות במשטרת אילת. ערעור הנאשם נבדק על ידי הפרקליטות, התקבל וכפועל יוצא מכך הנאשם זוכה.
“יחידת התביעה המשטרתית הינה יחידה עצמאית שלא כפופה לפרקליטות ופועלת לפי שיקול דעתה המקצועי. אנו מצרים על כך שדברים שהובאו בתגובת המשטרה אינם מדוייקים בלשון המעטה וטוב היה אם לא היו נאמרים. יש מקום להפקת לקחים במשטרה בעקבות המקרה”.
תגובות
אין תגובות