הגירעון של בית החולים לניאדו: 235 מיליון שקלים • ליצמן מגבש הבראה

שייע קליין
|
א' תמוז התשע"ו / 07.07.2016 09:56
הגירעון השנתי של בית החולים מוערך בכ-50 מיליון שקל • המשבר אינו נובע מבעיות ניהול – אלא מקשיי ההתנהלות של בתי חולים עצמאיים שאינם מסובסדים על ידי המדינה • ליצמן, “אנחנו הולכים לעשות להם תוכנית הבראה. לא יהיו פיטורים”

הגירעון המצטבר של בית החולים לניאדו בנתניה, שבבעלות חסידות צאנז, הגיע לכ-235 מיליון שקל, נכון לסוף 2015, והגירעון השנתי שלו מוערך בכ-50 מיליון שקל. כך עולה מנתוני משרד הבריאות הנחשפים הבוקר (חמישי) על ידי רוני לינדר-גנץ בדה מרקר.  

לפי הדיווח, בחודשים האחרונים מגבשים משרדי האוצר והבריאות תוכנית להבראת המרכז הרפואי, ובימים אלה מתקיימות ישיבות בהשתתפות נציגים ממשרדי הבריאות, האוצר והמשפטים, בניסיון להגיע לפתרון למצוקה התזרימית של בית החולים.

בית החולים מתנהל כיום תחת מעקב צמוד של משרד הבריאות, בליווי רואה חשבון, ותוך מעקב יומי אחר תזרים המזומנים שלו.

לפי דה מרקר, כחלק מתוכנית ההבראה המתגבשת, קיבל בית החולים באפריל 15 מיליון שקל מהמדינה כמקדמה – על חשבון התמיכה הכוללת. בקרוב תידרש המדינה להזרים לבית החולים, שאינו בבעלותה, כ-11 מיליון שקל – לאחר שבשנה שעברה כבר העבירה לו המדינה תמיכה של 11 מיליון שקל.

משרד הבריאות מתכנן להעניק לבית החולים תמיכה נוספת, עד שיגיע לאיזון תקציבי.

לפי בדיקה ראשונית של משרדי הבריאות והאוצר, המשבר בלניאדו אינו נובע כנראה מעודף כוח אדם או משכר מנופח המשולם לעובדים, אלא מבעיה ממנה סובלים בתי חולים ציבוריים עצמאיים: אין גוף שמסבסד אותם, לצד העובדה שהמחירים של יום אשפוז – אותם משלמות קופות החולים – אינם מספיקים כדי לקיים בית חולים מאוזן מבחינה תקציבית.

 עובדי בית החולים, המונה יותר מ-30 מחלקות וכ-400 מיטות אשפוז, מקבלים את שכרם באופן שוטף, למעט עיכוב קל שחל באפריל.

עם זאת, לפני כמה חודשים גילו העובדים כי בית החולים לא העביר במשך חודשים ארוכים כסף לקרנות הפנסיה וההשתלמות שלהם, אף שההפרשות נוכו משכרם. העובדים גילו כשקיבלו מכתבי התראה מהקרנות כי הכספים לא הועברו. בסופו של דבר, הכספים הועברו לקרנות, אך ללא הריביות והתשואות בגין חודשי העיכוב.

לפי דה מרקר, עיקרי תוכנית ההבראה המתגבשת לחמש השנים הקרובות כוללת מתווה לפריסת חובות עבר ומימונם על פני תקופת ההסכם, הקטנת הוצאות השכר השוטפות באמצעות קיצוצי שכר, הקפאת מתן דרגות וזחילת שכר, וצמצום הוצאות תפעול והרחבת יכולות מערך הרכש.

התוכנית כוללת גם חיזוק של המערך הכלכלי של בית החולים, בין היתר על ידי הגדלת היקף ההכנסות והתרומות. המדינה צפויה לתמוך בחובות העבר ובפעילות השוטפת על פי אבני דרך שייקבעו בהסכם.

שר הבריאות, יעקב ליצמן, אמר לדה מרקר: “הבעיה בלניאדו, כמו בכל בתי החולים הציבוריים הלא ממשלתיים, היא שלצערי, כל כמה שנים צריך לעשות להם תוכנית הבראה כפי שעשינו בהדסה.

“בדקנו את לניאדו בצורה רצינית, המנכ”ל שלח צוות שבדק את זה, וגילינו שהם לא חורגים מהשכר ומכוח האדם, וכמו כל בתי החולים גם הם בקשיים. אנחנו הולכים לעשות להם תוכנית הבראה כפי שעושים להדסה”.

לדברי ליצמן, “לא יהיו פיטורים, כי כיום בית החולים הוא אפילו מעט מתחת לסטנדרט של כוח האדם”.