מבהיל: 600 ילדים חרדים שהותקפו בבית שמש טופלו מאז שנת 2011

אריה ריבקינד
|
כ"ט סיון התשע"ו / 05.07.2016 17:18
הוועדה לזכויות הילד סיירה במרכז המטפל בקטינים מהמגזר החרדי שהותקפו בעיר בית שמש • ח”כ יפעת שאשא ביטון: “הציבור החרדי חש מאוים מהקהילה שלו, לא מאף אחד אחר” • מנכ”ל מוסד ‘מענה’: “היום יש מי שמגיעים אלינו מיוזמתם, אבל במקרים רבים הפנייה היא רק אחרי שהילד עבר שבעה מדורי גהינום” • ועלו גם טענות על התנהלות המשטרה

הוועדה המיוחדת לזכויות הילד של הכנסת סיירה היום (שלישי) במרכז ‘מענה’ בבית שמש, המעניק טיפול לילדים ונוער שנפגעו ממעשים חמורים במגזר החרדי.

בפתח הביקור ציינה יו”ר הוועדה, ח”כ יפעת שאשא ביטון: “בכל מקום ובכל ציבור חובה לתת מענה לתופעה הקשה של פגיעות. אין מקום להסתרה, מי שתקף ילד פעם אחת יעשה זאת שוב. כל קהילה, חילונים, דתיים וחרדים, חייבת למצוא את המענה הטוב ביותר על מנת לאתר ולטפל”.

ראש עיריית בית שמש, משה אבוטבול, ברך על הביקור: “לעיתים אנחנו מדברים בשפות שונות, אך אנו מתכוונים לאותו הדבר. כולם רוצים לבער את התופעה הזו, רק צריך לעשות זאת בהתאמה. מרכז ‘מענה’ נותן מענה לכל הבעיות מסוג זה, תוך שיתוף פעולה עם הרבנים, כך חודרים לשורש הבעיה”.

מנכ”ל המוסד אריה לוי סיפר: “מאז נפתח המוסד בשנת 2011 הגיעו לטיפול כ-600 מקרים, מתוכם כ-400 מקרים טופלו טיפול מלא. הפניות גדלות, 182 מקרים טופלו בשנת 2015 לבדה, מרביתם מקרים של פגיעות מצד קטינים. הפנייה קשה מאוד לציבור הזה”.

לוי סיפר כי פעילות המוסד התאפשרה רק לאחר תהליך ארוך, במסגרתו הותאם המקום לקהילה המקומית והתקבלו ההסכמות מצד כל גורמי הקהילה, בראשם הרבנים: “היום יש מי שמגיעים אלינו מיוזמתם, אבל במקרים רבים הפנייה היא רק אחרי שהילד עבר שבעה מדורי גהינום”.

לוי סיפר כי למוסד אין כלל מימון מצד המדינה, וכי העלות לכל טיפול הינה כ-450 שקל, והמוסד מסבסד את העלות ומעמידה על 250 שקל להורים.

לשאלת יו”ר הוועדה מה קורה עם מי שידו אינה משגת, או שמפסיק טיפול – השיב לוי, כי לא כל המקרים מועברים לטיפול שירותי הרווחה: “יש שלבים לפיהם אנו עובדים, כולל פנייה למשטרה ולרווחה, אלו שלבים שבזכותם יש לנו שיתוף פעולה עם הקהילה”.

יו”ר הוועדה הגיבה: “אי אפשר לקיים מצב כזה שלא מעבירים לטיפול הרשויות, יצרתם קשרים עם הרווחה, תעבירו אליהם. מצב כזה מביא לכך שאותו אדם מסתובב חופשי ופוגע בילדים נוספים.

“הציבור חש מאוים מהקהילה, לא לא מאף אחד אחר. הרב מכתיב את הקצב, יש בידיים שלכם הכוח לשנות את המצב”.

יו”ר ‘מענה’, הרב שמואל איידנסון: “אם הגופים שמעורבים ישימו דגש לרגישות של הצדדים המעורבים אז אני יכול לשכנע רב לתת אמון במערכת. אבל אם אני שולח לשם אדם ויש מגבלה שלא לקחו בחשבון, אז בפעם הבאה הרב לא יקשיב לי. לדוגמא היה מקרה שאנחנו דיווחנו עליו, והגיעו שוטרים לשכונה חרדית רגישה מאוד ודפקו על הדלת של המטפלת, כדי להביא לה הודעה שהיא מוזמנת להעיד במשפט. זה עשה נזק אדיר, יכלו לעשות זאת באלף דרכים אחרות”.

אליחי טולדנו, נציג הרווחה בבית שמש: “אגף הרווחה עובד ברגישות, יש קשר מאוד טוב עם הקהילה החרדית וגם עם הרבנים עצמם. הרווחה פתוחה לכולם ויש יותר ויותר פניות ללא תיווך, מה שמלמד על אמון ותקשורת טובה.

“הרווחה עובדת עם חובת דיווח אך גם עם חובת טיפול. פועל מטעמנו מרכז ‘מיטל’ הנותן מענה ספציפי יעדי למגזר החרדי, יש לנו מימון מלא לטיפול. אנחנו מכירים את המצב שבמקרים מסוימים הקהילה מתקשה לשתף פעולה, במקרים האלה מעריכים מאוד את מה שמענה עושה”.

מול הדברים טען מנכ”ל מענה: “אנו עובדים יחד, וסייעתי בזמן הקמת ‘מיטל’, המרכז נהדר בטיפול אך אין לו קשרים בקהילה החרדית, ולעולם לא יהיו לו”.

על הדברים השיבה ח”כ שאשא ביטון: “אתם תצרו את הקשר, אם יש לרבנים ולציבור אמון בכם, אז הם יתנו אמון גם בגוף שאתם אומרים להם לתת בו אמון. הסדין האדום נוצר על ידי ראשי הקהילה”.

במהלך הדיון עלו טענות כלפי המשטרה, כאשר גורמים במרכז טענו כי לצד שיתוף הפעולה בין הצדדים לא פעם הטיפול איטי.

כך סיפרו במוסד על מקרה בו דיווחה אם בעיר על כך שבעלה מבצע מעשים חמורים  בביתה, אך רק לאחר שלושה חודשים קיבל המקרה טיפול והאיש נעצר ונשלח למאסר, וכי בתקופה זו הורחק האב מהבית בהוראת הקהילה.

תמר לבנה, נציגת משרד הבריאות: “חלק גדול מהנפגעים עוברים במערכת הבריאות, בכל המערכות שלנו עוברים עובדים הכשרות בנושא של איתור וזיהוי נפגעי מעשים חמורים. לדוגמא בטיפת חלב בבני ברק עברו האחיות הדרכה לזיהוי מקרים כאלה רק השנה. יש שיתופי פעולה עם רבנים, זה תהליך”.

ח”כ שאשא ביטון סיכמה את הדיון והורתה למשרד הרווחה לפתח שיח עם מרכז מענה.

“אין שאלה שהטיפול בנפגעים במיוחד בציבור החרדי הוא מורכב ומצריך את הנחישות שלו. למרכז מענה יש את הכוח לעבוד בתוך הקהילה ולרשויות לתת את הכלים. אתם חייבים לעבוד בשיתוף פעולה, כולם ירוויחו ובראשם המשפחות והילדים. בואו נגיע למצב בו החברה תומכת במשפחות שנפגעות ומאפשרת להם לקבל את הטיפול והמענה לעשיית צדק”.