סקר חדש קובע: החרדים בטוחים שהם שמנים • וכמה צריך להוריד?

אליעזר היון
|
כ"ג סיון התשע"ו / 29.06.2016 19:38
סקר מקיף על תחושת משקל גבוהה כולל מספר רב של משתנים: איך מרגישות הנשים לעומת הגברים ביחס למשקלן, חרדים מול חילונים, עניים מול עשירים, וצעירים מול זקנים • ובאיזה איזור בארץ מרגישים שמנים יותר?

להיות שמן זו תחושה לא נעימה, מלבד העובדה שמשקל יתר מסוכן גם לבריאות. כל אחד מאתנו, ניסה אי פעם לבקר בחדר הכושר, לשחות בבריכה, לצאת להליכות ערב ארוכות במטרה אחת: להוריד במשקל. אז האם זה עזר? האם ביחס לתחושה שלנו כלפי עצמנו על כל פנים חל שינוי?

סקר אותו הזמינה רשת הדיאטניות ‘אופטימל לייף’ מחברת הסקרים גיאוקרטוגרפיה, העלה ממצאים מפתיעים – המצביעים על כך שהעם המאושר בתבל, על פי סקרים אחרים, חש ברובו אי שביעות רצון רבה ממראה גופו.

הסקר מצא שככל שההכנסה גבוהה יותר, כך מעידים הישראלים על בעיית השמנה חריפה יותר. כמו כן נמצא, שככל שהישראלים מתבגרים – הם מעידים יותר על כך שהם בעודף משקל.

הדיאטנית טליה לביא, מ’אופטימל לייף’ טוענת שרבות מהתוצאות נשמעות אולי מפתיעות  – אך מרביתן מאששות מחקרים מהשנים האחרונות בנושאי תזונה, אורח חיים והשמנה.

במהלך הסקר התבקשו המשתתפים לענות על השאלה: “כמה קילוגרמים תצטרכו להוריד כדי להגיע למשקלכם האידיאלי?”

התשובות שהתקבלו לשאלה הפשוטה הזו – מפתיעות ביותר: כמחצית מאתנו מעוניינים להוריד כחמישה קילוגרם ומעלה מהמשקל, בעוד שרבע מהישראלים  מעוניינים להשיל מעליהם לפחות 10 קילוגרם. – משקל המשקף לעיתים קרובות השמנה חולנית. בסך הכל 75% לא מרוצים ממשקלם הנוכחי.

החרדים שמנים המסורתיים רזים

על פי נתוני הסקר,  חרדים רואים בעצמם שמנים יותר ממסורתיים ומחילוניים. כ-56% מהם טוענים שהם צריכים להוריד לפחות 5 ק”ג ממשקלם – וכ- 28% נוקבים בהורדה של 10 ק”ג לפחות ממשקלם. לעומת זאת 47% מהמסורתיים מבקשים להפחית 5 ק”ג ממשקלם, ו-20% מהם מעוניינים להוריד 10 קילוגרם ומעלה.

החילוניים באמצע – כ-52% מהם מעוניינים להפחית לפחות 5 ק”ג, ו-25% סובלים לטענתם מהשמנה, המצריכה הפחתה של 10 ק”ג ומעלה.

נשים ובני 40 מודאגים יותר

ומה באשר למגדר? באופן אולי לא מפתיע, הנשים הישראליות מודאגות יותר מקילוגרמים מיותרים. 16% בלבד מהנשים העידו שהן לא רוצות או צריכות לאבד ממשקלן, לעומת 22% מהגברים.

 54% מהנשים טוענות שהן צריכות להוריד לפחות 5 ק”ג – שמחצית מהן נוקבות בהורדה של 10 ק”ג לפחות ממשקלן. זאת לעומת 48% מהגברים שטוענים טענה דומה.

ביחס לגיל מתברר כי שליש מהצעירים מעוניינים להוריד לפחות 5 ק”ג ממשקלם, לעומת רבע מהמבוגרים. קפיצת מדרגה אמתית מתרחשת בכל הנוגע להשלת 10 קילוגרם ומעלה מהמשקל.

רק 19% מהצעירים רואים בהשמנה שלהם תופעה ‘חמורה’ (10+ ק”ג מיותרים) לעומת 31% מבני גילאי הביניים 35-54.

במילים אחרות ככל שהגיל עולה כך תחושת המשקל העודף מתגברת. לביא מציינת כי הממצאים תואמים למחקרים נוספים, שמצביעים על עליה של כ-10 קילוגרם בממוצע בכל עשור בקרב גברים, מול עליה עקבית אך מתונה יותר אצל נשים – ועל כן בעיית ההשמנה הקלה הופכת לבעיה חריפה בחלוף השנים.  בעיות השמנה נוטות להתפתח גם לבעיות בריאותיות לאורך השנים, ועל כן הצורך בהרזיה הופך לאקוטי הרבה יותר ככל שחולפות השנים – והדבר אכן מתבטא גם בסקר.

שיעור הדאגה מההשמנה יורד עם העליה בגיל בקרב בני 55 ומעלה (22% מהם מעידים שהם נושאים למעלה מעשרה ק”ג מיותרים) איננה מעידה דווקא על פתרון בעיית ההשמנה.

“העובדה שבקרב המבוגרים (בני 55 ומעלה) תפיסת עודף המשקל מצומצמת יותר, איננה מעידה על כך ששיעורי ההשמנה נמוכים יותר בהכרח, וייתכן שבגילאים אלה תפיסת המשקל האידיאלי משתנה, והציפיות להגיע אליו קטנות יותר” אומרת הדיאטנית טליה לביא.

הכנסה והשמנה

נתון מעניין נוסף עולה בנוגע לקשר בין הכנסה חודשית לבין השמנה. מנתוני הסקר עולה שככל שעולה ההכנסה כך אנחנו פחות מרוצים ממשקל גופנו.

הסקר מצא כי יותר מ- 90% מבעלי הכנסה ממוצעת ומעלה מרגישים שהם כבדים ממשקלם האידיאלי – ולמעשה מעוניינים לרזות. זאת לעומת 81% מבעלי הכנסה ממוצעת, וכ-70% מבעלי ההכנסה הנמוכה.

לביא טוענת כי בישראל שיעורי ההשמנה בקרב אוכלוסיות ברמה סוציואקונומית נמוכה דווקא גבוהים יותר. רמת חיים גבוהה קשורה עם מודעות גבוהה יותר לאורח חיים בריא, לכן ממצאי הסקר בהקשר זה מצביעים יותר על רמה תודעתית, מאשר על ממדי ההשמנה בפועל.

מרכז ופריפריה בהשמנה

האם ההשמנה היא בראשם של הנשאלים או משתנית על פי אזור בארץ?

הסקר העלה ממצאים מפתיעים, המצביעים על שוני בתודעת ההשמנה בקרב תושבים מאזורים שונים בארץ.

כ- 27.2% מתושבי המרכז טוענים שהם צריכים להשיל כ-10 ק”ג ומעלה ממשקלם כדי להגיע למשקלם האידיאלי, זאת לעומת 19-24% בלבד בפריפריה. באזור השרון מעידים התושבים כי הם סובלים הכי פחות מהשמנה – רק 19% מהתושבים מעידים על בעיית משקל של למעלה מ-10 ק”ג.