6 הערות על מירוץ הבחירות בארה”ב

טל שניידר
|
כ"ו ניסן התשע"ו / 04.05.2016 19:19
מה חשוב לבדוק בסקרים ובאלו מדינות • טראמפ ניצח בענק, אבל קשה להתרגל לגועל נפש • מה כתב ברני סנדרס במייל הניצחון והאם הוא מזיק להילארי קילנטון • ומה יעשה טד קרוז לקראת הוועידה הרפובליקנית

1.
סקרים. מומלץ לזרוק את כל הסקרים שנעשו עד היום לפח ולהתחיל לבחון את הנושא מחדש מקו אפס.

קלינטון מובילה על טראמפ ברוב סקרי הראש-בראש, אך יחד עם זאת, עד אתמול לא היה ברור שאלה אכן המועמדים ולכן לא ניתן היה ליחס משמעות רבה לשאלות הסקר. רק סקרים חדשים, כאשר הציבור הנשאל מבין מי עומדת מול מי – שווים משהו.

ועוד טיפ, למי שמתייחסים לסקרים: סקר כללי אמריקני אינו רלבנטי.

לפי פוליטיקו, חשוב לראות את הסקרים טראמפ נגד קלינטון במדינות הבאות: פלורידה (29), אוהיו (18), וירג׳ניה (13), קולורדו (6), נבדה (6) אייוה (6) וניו המפשיר (4). המספרים בסוגריים הם המשקל של כל מדינה בחישוב האלקטורל קולג׳.

לכן, אם קלינטון תוביל באופן משמעותי בסקרים בפלורידה, פנסילבניה ווירג׳ניה, מעכשיו ועד נובמבר, אז זה כבר רציני מבחינתה (וההפך).

סימנים מוקדמים בנושא הזה מראים שבאוהיו היא לא מובילה בפער משמעותי. בפנסילבניה כרגע היא מובילה. אך כאמור, עדיין מוקדם.

מדינות מתנדנדות לשעבר גם הן חשובות: פנסילבניה, ויסקונסין וצפון קרולינה. כל שאר מדינות ארה״ב (ניו יורק, קליפורניה, טקסס, לדוגמא) אינן במשחק.

השיטה בבחירות בנובמבר היא – המנצח לוקח הכל (בכל המדינות הרלבנטיות).

לדוגמא: אם טראמפ מנצח באוהיו, אז 18 צירים נוספים לעמודה שלו בחישובים. אם קלינטון מנצחת בקולורדו – אז 6 צירים נוספים לעמודה שלה בחישובים.

לכן: פלורידה היא החשובה מכולן, אחריה אוהיו, וירג׳יניה וכך הלאה.

2.
טראמפ. ניצח בענק. דרכו אל ה-1237 צירים מובטחת. הפריימריז במדינות הבאות ימשיכו להתקיים, אבל מדובר בפורמליסטיקה.

קרוז אינו ניצב מול טראמפ יותר ובכל אחת מן המדינות הבאות טראמפ יצבור את הצירים (חסרים לו 230) עד לסך של 1237.

המשמעות של זה היא שביום הראשון של הוועידה ב-18 ביולי מליאת הוועידה הרפובליקנית תבחר בו בסיבוב הראשון.

עד לאותו היום, כלי התקשורת מכנים אותו The Presumptive Nominee. אחרי אותו יום הם יעברו כולם לכנותו The GOP Presidential Nominee.

אתמול בשעה 7 ושתי דקות (שעון מזרח ארה״ב) כאשר התפרסם שעם ספירת 1% מן הקולות הוא מוביל בפער עצום – הוא צייץ את הציוץ הבא:

001

כשעתיים לאחר מכן, הוא נעמד בנאום ניצחון מאופק ומנומס והחמיא לטד קרוז.

בחילה קלה עלתה בגרוני כאשר צפיתי בשידור החי. עם כל השנים של התבוננות בפוליטקאים מקרוב ומרחוק – קשה להתרגל לגועל הנפש ולרמות חסרות תקדים של צביעות.

3.
סנדרס. ניצח באינדיאנה ושלח מייל ניצחון מיד לאחר מכן.

חלוקת הצירים עדיין יחסית, כך שמבחינת צבירת הצירים עד לוועידה הוא הרחק מאחור.

״התקשורת לא ספרה אותנו. הממסד הפוליטי והפיננסי רוצים שנעלם, שנעמוד בתור. אבל לבוחרים יש משהו אחר בראש. בכל ניצחון אנחנו מבינים את החשיבות של המהפכה הפוליטית שלנו. לא בגלל ספירת הצירים, אלא בשל המסר הברור שמועבר לממסד השלטוני במדינה והוא שלעולם לא נפסיק להיאבק עבור הערכים. אני אומר, בואו נמשיך, האם אתם עמי?״

002

4.
קלינטון. על אף ההפסד בלילה, היא השיגה באינדיאנה 37 צירים לעומת 43 הצירים שהשיג אתמול סנדרס – כך שאין שינוי גדול אצלה.

היא צברה עד היום 2208 (כולל צירי על) והיא זקוקה לעוד 175 כדי להיות המועמדת המשוערת (ראו הגדרה לעיל).

השאלה היא, מי יחצה את קו ה-2383 ראשונה. התשובה ידועה לכולם: היא תחצה את הקו לפני סנדרס. עד אז, להערכתי סנדרס לא מזיק לה יותר מדי, כי הוא משאיר את הקמפיין שלה באוויר ברמה החדשותית.

5.
קייסיק. ממשיך בקמפיין שלו בינתיים, בעיקר כי אין לו מה להפסיד מהליכה הביתה לאוהיו.

6.
קרוז. הפגיעה הקשה אתמול של טראמפ באביו של קרוז עם הטענות המופרכות שהאב סייע לרוצח של ג׳ פ׳ קנדי לפני הרצח, היתה כבר מעבר ליכולת שלו.

קרוז קרוב לאביו.

בפברואר ראיתי את השניים, במסעות הקמפיין עם הבן. משפחה דתית אדוקה, כולם (גם היידי האישה) מזכירים את אלוהים, התנ״ך, האמונה – בכל משפט שני.

קרוז נפרד אתמול מן הבוחרים בפנים חמוצות וקשות. הוא לא הזכיר את טראמפ בנאום שלו, ורבים במפלגה השמרנית ממתינים לראות מה יעשה לקראת הוועידה: האם יודיע שהוא תומך במועמד הנבחר או שישמור על שתיקה.

003אבא של טד קרוז

בכירי המפלגה הרפובליקנית, אנשים כמו מיט רומני, לינדסי גראהם ובעלי טורים מובילים, המשיכו לצייץ אתמול הסתייגות מן המועמד הנבחר, תוך שהם מוקירים תודה לקרוז על הקמפיין השמרני האמיתי.

זאת לעומת הציוץ הרשמי של יו״ר המפלגה, ריינס פריביוס, שהתייצב מאחורי המועמד הנבחר:

004005006

יש כמובן דוגמאות הפוכות, לבכירי שמרנים שמתייצבים ומצטרפים אל טראמפ,

וכמובן יש את תומכיו הקודמים: אן קאטלר, כריס קריסטי, הכומר פאלוול, שרה פיילין ועוד.

מתוך הפלוג של טל שיינדר