בתי חולים: “לא נשים מקועקעת יחד עם פייגי הינדה, זו גם אפליה?”
הועדה לקידום מעמד האישה בראשות ח”כ עאידה תומא־סלימאן דנה היום (רביעי) על סערת הפרדת היולדות הערביות והיהודיות בבתי החולים.
בדיון לוקחים חלק, בין היתר, חברי כנסת ערבים, נציגי משרד הבריאות, יו”ר איגוד מנהלי בתי חולים, ההסתדרות הרפואית בישראל וכן עמותות וארגונים שונים ביניהם עדאלה – המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל, נעמ”ת, רופאים לזכויות אדם ועוד.
פרופסור דורית הוכנר, מנהלת מחלקת יולדות בהדסה הר הצופים, התייחסה בדיון לסוגיה והפתיעה את המשתתפים משמאל: “יש נשים ערביות אחרי לידה שמבקשות לא להיות עם יהודיות, מבקשות חד וחלק. הפרופ’ העידה, כי יש ערביות שמפחדות להיות באותו חדר עם אישה יהודייה ואומרות: “אולי היא תהרוג אותי בלילה”.
מנהלת המחלקה הסבירה עוד על הליך השיבוץ: “אנחנו עושים הפרדה בין חרדיות לחילוניות בסופי שבוע. תמיד מבקשים שחרדיות תהינה עם חרדיות כדי שלא ידברו בטלפון בשבת. אי אפשר לקרוא לזה אפליה. ודאי שלא ניתן ליולדת ערבייה לשכב בפרוזדור, אם נשארה רק מיטה בחדר עם יהודייה”.
חברות הכנסת יעל גרמן ויו”ר הוועדה עאידה תומא סלימאן התפרצו לדבריה וטענו שמדובר באפליה בוטה.
פרופ’ הוכנר השיבה: “אנחנו לא שואלים כל יולדת איפה היא רוצה להיות אבל בוודאי שאנחנו מתחשבים בבקשות של יולדות. כאשר יולדות חרדיות לא יירצו להיות באותו חדר, נתחשב בבקשה הזו. זו לא גזענות. הפרדה בין חרדיות לחילוניות זו גם גזענות? זו גם אפליה?”
גם מנכ”ל בית החולים ‘שערי צדק’ בירושלים, פרופ’ יונתן הלוי, דחה בדיון את הטענות לאפליה בשיבוץ יולדות במחלקת היולדות של בתי החולים וניסה להסביר לחברי הוועדה את ההיגיון שבחלוקה: “כשמגיעה אישה עם קעקועים ונזם באף, האחות לא תשים אותה באותו חדר עם פייגי הינדה. זאת אפליה? זאת נטייה הטבעית. יש לנו ניסיון רב”.
פרופ’ הלוי תיאר את התהליך שבמהלכו מגיעה יולדת למחלקה ונשאלת האם יש לה עדיפות לחדר מסוים. הנוכחים שאלו אותו האם גם במחלקות הפנימיות בבית החולים קיים אותו הליך והוא השיב בשלילה וטען כי הסיבה לכך היא מצבו של החולה שאינו מתפקד או שאינו מתעניין באיזה חדר ימוקם.
הלוי האשים את הנוכחים שקטעו את דבריו פעם אחרי פעם: “אין לכם פתיחות לשמוע. מחלקת יולדות שונה ונושא המלונאות שם בולט, וזה לא תלוי בבקשות ואין שום אפליה בין ערבים ליהודים ובין חילונים לחרדים”.
ח”כ אחמד טיבי אמר בפתח הדיון: “אנחנו מודים לליברמן על הקמת הרשימה המשותפת ולסמוטריץ’ על חשיפת פרצופה האמיתי של הגזענות”.
הדיון מתקיים בעקבות התחקיר של רשת ב’ שעורר סערה, ולפיו במספר בתי חולים בארץ ישנה הפרדה במחלקת היולדות בין ערביות ליהודיות.
הפרשה תפסה את כל הכותרות, לאחר שח”כ בצלאל סמוטריץ’ מהבית היהודי הגיב על התחקיר, כשאמר: “החיים יותר חזקים מהכל, יש פערים מנטאליים ולשני הצדדים יותר נוח להיות עם עצמם. זו ממש לא גזענות. אשתי ממש לא גזענית אבל אחרי לידה היא רוצה לנוח ולא את החפלות ההמוניות המקובלות אצל משפחות היולדות הערביות”.
התבטאותו גררה גינויים מימין ומשמאל, למרות שסקרים מוכיחים כי הוא הביע את דעת רוב הציבור.
לקראת הדיון אמרה ח”כ סלימאן כי יש לפרסם הוראות ברורות בעניין ולהטיל סנקציות על בתי חולים שימשיכו להנהיג הפרדה. “זה לא מתקבל על הדעת שבמשך שנים מתקיימת מתחת לרדאר הפרדה גזעית בבתי חולים ציבוריים, ואף גורם רשמי לא פועל בנידון”.
בשבוע שעבר הודיע מנכ”ל משרד הבריאות, כי זימן לבירור את מנהלי בתי החולים שלגביהם נטען כי הם נוקטים מדיניות של הפרדה בין יולדות.
-
Ignore them.