החמוציות: פרי קטן ואדמדם עם יכולת הגנה מופלאה

חגית שחף
|
א' ניסן התשע"ד / 01.04.2014 15:51
יש הרבה סיבות בריאות לאכול חמוציות: הן מונעות נזק במוח ובעור, תורמות לירידה בכולסטרול, מסייעות למניעת דלקות בדרכי השתן, ומעכבות שגשוג של תאים סרטניים • ועדיין לא דברנו על הטעם

חמוציות Cranberries  אדומות הן קרובות משפחה של אוכמניות Blueberries שצבען סגול־כחול, ויחד הן נמנות עם משפחת פירות היער.

חמוציות קיבלו את שמן מהמתיישבים הראשונים בצפון אמריקה, שמצאו דמיון בין הפרי לבין הצבע האדום שמקשט את ראשו של העגור Crane. החמוציות היו חלק מהתפריט האינדאני, ומתיישבי העולם החדש שמחו לאמץ אותן ואף הפכו את פירות היער האדומים למרכיב מסורתי בארוחת חג ההודיה. לאירופה, החמוציות הגיעו לראשונה בשנת 1812, ומהר מאוד זכו לפופולריות ברוסיה ובארצות הסקנדינביות, שם החלו לגדל אותן.

ערכן הרפואי של חמוציות היה ידוע כבר לאינדיאנים, שהשתמשו בהן לריפוי מחלות שונות ולטיפול בהן. בעידן המודרני, חוקרים שונים מציינים את החמוציות ברשימת המזונות הבריאים ביותר, וזאת בשל הרכבן התזונתי העשיר והמיוחד. ב־30 השנים האחרונות פורסמו מחקרים רבים, שהוכיחו כי לפרי הקטן והאדמדם יש יכולת הגנה מופלאה כנגד מחלות שונות.

1. חמוציות מונעות נזק חמצוני
החמוציות מכילות נוגדי חימצון חזקים – פרואנטו ציאנידיניםופוליפנולים – התורמים להגברת ההגנה ומניעת נזק חימצוני לתאים שונים בכלי הדם והלב,  בעור, במוח ועוד.

2. חמוציות מנטרלות חיידקים
לפרואנטוציאנידינים המצויים בחמוציות יש מבנה ייחודי והודות לו נוצר מנגנון המונע מחיידקים להיצמד לדופן התאים לאורך מערכת העיכול והשתן. בדרךזו החמוציות מסייעות לנטרל את פעילותם המזיקה של החיידקים.

3.  חמוציות מונעות דלקות בדרכי השתן
החמוציות עוזרות למנוע דלקות בדרכי השתן. ושוב מגיעה תודהלפרואנטוציאנידינים הייחודיים אשר מונעים מחיידקי E coli להיצמד לדפנות של שלפוחית השתן ולהתרבות. כתוצאה מכך, החיידקים נשטפים החוצה בשתן והסיכון לדלקת פוחת.

מחקרים רבים כבר אישרו כי שתייה של כוס חמוציות, פעם עד פעמיים ביום, יכולה להפחית ב־20 אחוזים הדבקה בדלקות בדרכי שתן ולמנוע דלקות חוזרות בשיעור של 40 אחוזים. מחקר נוסף שפורסם בכתב העת JAMA  מצא כי השפעת החמוציות על מניעת ההצמדות של החיידקים בדרכי השתן יכולה להימשך עד 10 שעות לאחר הצריכה.

4 . חמוציות מפחיתות סיכון לכיבים
חמוציות מפחיתות את הסיכון לכיבים פפטיים בקיבה אולקוס,שמקורם בפעילותו של החיידק הליקובקטר פילורי. בתקופות של לחץ, מתח, תזונה לא מאוזנת וכן עם הגיל – עולה הנטייה להידבק בחיידק.  כפי שתואר קודם, מיץ חמוציות מעכב הצמדות של חיידקים לדפנות של דרכי השתן ולדופן תאי הקיבה. כתוצאה מכך, החיידק מחליק החוצה מהגוף ולא מתרבה.

על־פי מחקרים שונים  שתיה של שתי כוסות בכמות של כ 500  מ”ל מיץ חמוציות עשויה למנוע הדבקות בחיידק הליקובקטר בקיבה במבוגרים וגם בילדים. החמוציות גם תורמות להורדת הסיכון להתפתחות דלקות וכיבי קיבה – שמגדלים אתה סיכון להופעת סרטן הקיבה.

5. חמוציות מורידות את כולסטרול רע
חמוציות עשויות לסייע להוריד את הסיכון למחלות לב וכלי דם, כיווןשיש ביכולתן להשהות ולדכא את חמצון של כולסטרול רע. על־פי מחקר שפורסם ב־British Journal of Nutritionועל־פי מחקרים נוספים, שתיית מיץ חמוציותעל בסיס יומי מורידה את רמת חמצון של כולסטרול רע    LDL בדם, תורמת לעלייה ברמתכולסטרול טוב HDL המגן על כלי הדם  ובכך  תורמת להפחתת הסיכון לטרשת עורקיםולמחלות לב וכלי דם.

 6.  חמוציות נלחמות בתאים סרטניים
סגולה נוספת שמיוחסת לחמוציות היא יכולתן לעכב שגשוג וגדילה של תאים סרטניים – וזאת על־פי מחקרים שנערכו במעבדה ובבעלי חיים. אחד המחקרים שנערך באוניברסיטת אוהיו בארצותהברית הראה את השפעת מיץ חמוציות על תאי סרטן הוושט שגודלו בתרביתתאים במעבדה. חשיפת תאים סרטניים למיץ חמוציות השפיעה על הרס תאים ועצירת התפשטותם  בשיעור של כ־44 אחוזים, וזאת  לעומת תאים סרטניים שלא נחשפו לחמוציות.  החוקרים מקשרים השפעות אלו לנוגדי חמצון המיוחדים של חמוציות הנקראים  פרואנטוציאנידינים.

7. חמוציות מעכבות עששת ומחלות חניכיים
השפעה של חמוציות ידועה וממשיכה להיחקר בכל הקשור לבריאות הפה ומניעת מחלות הפה. מחקרים רבים שנערכו בשניםהאחרונות התמקדו בפעילות פוליפנולים מיוחדים המצויים בחמוציות ובתפקידם בעיכוב ובמניעת היצמדותם לשיניים של חיידקים מסוימים שמצויים בחלל הפה. בדרך זו הם מפחיתיםומעכבים את הסיכון להתפתחות מחלות חניכיים ועששת.

8 .חמוציות מונעות הדבקות בשפעת
עדיין לא כדאי לוותר על חיסון נגד שפעת, אבל ייתכן שבעתיד הרחוקאפשר יהיה להילחם בשפעת בעזרת חמוציות. על־פי מחקר ישראלי ראשון מסוגו שנערך באוניברסיטה העברית, הרכיבים הפעילים בחמוציות והשפעתם האנטי־חיידקית מנעו  מנגיףהשפעת  להיצמד לדופן התא – ובכך מנעו הדבקה במחלה. השפעה זו נמצאה כבר במינון הקטן פי 20 מזה המצוי בנקטר חמוציות. עדיין דרושים מחקרים נוספים על מנת לאשש השפעה זו,ועדיין זה לא נמצא משקה הפלא כנגד שפעת,  אך בהחלט החוקרים מסכמים כי למשקה חמוציות יכולה להיות גם השלכה טיפולית לגבי נגיף השפעת.

אם אחרי כל הסיבות הללו יש לכם עוד ספק לגבי החמוציות ותרומתן לבריאות, הנה עוד כמה פרטים על ערכם התזונתי:  מלבד נוגדי החמצון שהוזכרו לעיל, חמוציות עשירות גם בוויטמין C , סיבים תזונתיים ואשלגן.

פורסם  על-ידי קופ”ח כללית.

לאתר של חגית שחף