מה אוכל קרפיון כשר לפסח? • אל תפספסו שיחה עם מוכר הדגים
האם מדובר בהידור חדש לחג הפסח או שיזם זריז מצא עוד דרך לגרום לקונים לשלם על משהו מיותר?
מודעה שפורסמה במקומונים של העיר החרדית ביתר עילית בישרה: “יש דגים שאכלו חמץ – ויש קרפיון כשר לפסח. היחיד בכשרות מהודרת שהוזן במזון ללא חמץ”.
על המודעה הופיעה החותמת המוכרת של בד”צ העדה החרדית.
העיתונאית אריאלה שטרנבך, תושבת העיר, הסתקרנה והתקשרה אל המספר שהופיע במודעה.
וכך התנהלה השיחה של אריאלה עם המוכר:
• ראיתי את המודעה שלכם בעיתון. כתוב פה שהדגים לא אכלו חמץ. רציתי לדעת מה הם כן אכלו. אם זה קטניות כי אנחנו אשכנזים.
המוכר: לא, לא, לא. זה אוכל טבעי. זה דגים קטנים.
• אה, הביאו להם לאכול דגים? אבל מה הדגים הקטנים אכלו?
המוכר: אני אגיד לך מה. זה הנחיה של הבד”צ. אני יכול לשאול אותם אם זה מעניין אותך.
• כן, אני צריכה לדעת גם אם זה לא שרויה. כי דגים זה במים…
המוכר: זה הכל ממש כשר למהדרין.
• הוציאו אותם מהמים כדי להאכיל אותם? או איך זה בדיוק עובד?
המוכר: אני יכול לשאול את הבד”צ. תשאירי לי שם וטלפון ואני אחזור אליך.
• ואתה לא יודע להגיד לי?
המוכר: לא…
פנינו אל מומחה הכשרות הרב יוסי שטיינברגר.
• האם באמת יש בעיית כשרות בדגים בפסח?
“דגי הבריכה – בהם קרפיון, מושט, בורי ועוד – כשרים לפסח כל השנה. זאת מכיוון שעל פי נהלי אבטחת איכות, 24-48 שעות לפני שיווק הדגים, מועברים הדגים מהבריכה אל בריכת מיון. בבריכת המיון הם אינם מואכלים מכיוון שאם יישאר אוכל בבטנם שלא התעכל, הדג יתקלקל מהר יותר וחיי המדף שלו יהיו קצרים יותר. כך שהדג ללא שום חשש חמץ.
“דגים אחרים, שהם דגי ים, דגים אותם בים והם אוכלים עד הרגע האחרון. אבל להלכה איני חושב שזו בעיה. כי מנקים את הבטן ואברי העיכול”.
• ומהו ‘מזון ללא חמץ’?
” זה סתם גימיק…”
-
ולא לחפש במקומות מפוקפקים רק בגלל המחיר. לבדוק ברסט למשל, שזה אתר שמבחננתי נחשב אתר בסדר, או לדבר עם המוכר דגים שברחוב שלכם, זה שאתם סומכים עליו. ככה אפשר לדעת שאתם קונים דג שלא יהיה רק כשר, אלא גם נקי ובריא ואיכתי.