יום היסטורי: הוועדה לתכנון ובניה אישרה את שיחזור ‘תפארת ישראל’

יוני גרין
|
כ"ז אדר ב' התשע"ו / 06.04.2016 15:16
68 שנים אחרי שנחרב על ידי הליגיון הירדני, יחלו סוף-סוף העבודות לשיקומו ובנייתו מחדש של בית הכנסת ‘תפארת ישראל’ ברובע היהודי שבעיר העתיקה בירושלים • ברקע: מחלוקת ישנה בין חסידות סדיגורא לבאיאן, בשאלה מי יקבל את השליטה בבית הכנסת

הוועדה לתכנון ובניה של ירושלים אישרה היום (רביעי) את שיחזור בית הכנסת ‘תפארת ישראל’  – או כפי שהוא מוכר בשמו השני בית הכנסת ניסן ב”ק  – ברובע היהודי בעיר העתיקה בירושלים.

כיום בית הכנסת עומד בחורבנו. בנובמבר 2012 אישרה הוועדה המחוזית את התוכנית לשחזור בית הכנסת. עתה, עם אישור הוועדה לתיכנון ובניה, יחלו סוף-סוף העבודות לשיקומו ובנייתו מחדש של בית הכנסת.  

בית הכנסת, שנוסד בשנת 1872, היה בבעלות חסידות רוז’ין, והוא פיאר את העיר העתיקה, לצד בית הכנסת ‘החורבה’ – עד מלחמת העצמאות בשנת 1948. אז עם כיבוש הרובע על-ידי חיילי הלגיון הירדני, נחרבו שני בתי הכנסת עד היסוד.

בית הכנסת ישוקם במבצע הנדסי מורכב, לאחר שחפירות ארכיאולוגיות שהתבצעו במקום הסתיימו, ואף התגלו במקום ממצאים מתקופות בית המקדש הראשון והשני.

בכ”ז באייר תשע”ד הונחה אבן הפינה לבית הכנסת המשוחזר‏.

אבן הפינה נלקחה משרידי בית הכנסת שנחרב, והיא מסמלת את בנייתו מחדש וחיבור בית הכנסת הישן עם החדש שייבנה. בנוסף, נחתמה גם מגילת היסוד לבית הכנסת.

ברקע של בניית בית הכנסת קיימת מחלוקת ישנה בין חסידות סדיגורא לחסידות באיאן, בשאלה מי יקבל את השליטה בבית הכנסת – כאשר כל צד טוען לזכות השליטה במקום.

לטקס הנחת אבן הפינה, שהתקיים ב’יום ירושלים’, שיגר האדמו”ר מסדיגורה את בנו בכורו, הרב מרדכי שלום יוסף, יחד עם משלחת מכובדת מהחסידות, זאת למרות שהאירוע היה מעורב, ובנו של האדמו”ר אף נאלץ לעמוד בשירת ‘התקווה’.

האדמו”ר מסדיגורא אף שיגר אגרת רשמית מטעמו לכבוד הטקס, ומכתבו הוקרא על ידי אחד ממקורביו.