בג”ץ: מדוע מתקיים סחר בשבת בניגוד לחוק? המדינה עושה צחוק

בדיון שהתקיים אתמול בבית משפט העליון במסגרת עתירה של התאחדות הסוחרים כנגד שר הפנים, תבעו שופטי בג"ץ מהמדינה מענה לשאלה: מדוע מתקיים מסחר בשבת בניגוד לחוק? • נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור: "בתל אביב מתרחש בלגן" • הוצא צו על תנאי בעתירות
נחמן גור
י"ט אדר ב' התשע"ו / 29.03.2016 08:54

בית המשפט העליון מתח אתמול  (שני) ביקורת על התנהלות המדינה בפרשת המסחר בשבת, והוציא צו על תנאי לכל ארבע העתירות שהוגשו בפרשת פתיחת עסקים בשבת בתל אביב. כך מדווח ‘כלכליסט’.

הצווים, המחייבים את הממשלה לנמק מדוע מתקיים מסחר בשבת בניגוד לחוק, הוצאו במסגרת דיון שנערך בעתירה של התאחדות הסוחרים כנגד שר הפנים.

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, אמרה בפתח הדיון: ״התנהלות המדינה בפרשה היא צחוק בעיניי. המדינה לא עומדת בלוחות הזמנים שקבע בית המשפט. מה שנקבע פה באולם אין לו משמעות? בתל אביב מתרחש בלגן. אנו רואים את המצב של אי ודאות מדי שבת בשבת״.

על כך הוסיפה השופטת דפנה ברק ארז וקבעה: ״את המחיר של אי הוודאות משלמים תושבי תל אביב״.

הדיון עסק בין היתר בבקשת התאחדות הסוחרים משר הפנים לפסול את התיקון לחוק העזר העירוני בתל אביב, בנושא פתיחת חנויות בשבת בתחומי העיר.

לפי דיווח בכלכליסט, השופטים הביעו חוסר שביעות רצון מההתנהלות בעצלתיים של ועדת המנכ״לים והביעו תקווה שהצווים על תנאי יזרזו את פעילותה.

על השאלה שעלתה בדיון – האם צריך להוציא צו על תנאי חרף עבודת ועדת המנכ״לים? – השיבה וקבעה השופטת ברק ארז כי צו על תנאי לא מפריע לממשלה את המשך הפעולה שלה.

יאיר קורח, יו”ר התאחדות הסוחרים: “עיריית תל אביב העניקה פרס לעבריינים הסוחרים בשבת בניגוד לחוק, ואילו הממשלה מכשירה את הפרס בשתיקתה המתמשכת. מצערת העובדה שוועדת המנכ”לים מתנהלת בקצב הנוכחי. הזכות לפרנסה הוגנות ובתנאי תחרות שווים, הם מנשמתה של כל כלכלה משוכללת ומתקדמת שישראל מתיימרת להכיל עליה, אך לצערי זכות בסיסית זו נמנעת מאתנו בעלי העסקים הקטנים מידי יום.

“השבת צריכה להיות יום שבו גם הסוחר הקטן והעובד השכיר יכולים להרגיש בני חורין ושווים לאחרים, ולא להיאלץ להיות עבדים של עבודתם. באחריות הממשלה לשמור על זכויותיהם של העצמאים והעובדים השכירים ליום מנוחה שבועי, ולעצור את המגמה הקיימת מלהימשך”.

קורח הוסיף: “בזמנו עיריית תל אביב פרסמה במסגרת חוק העזר העירוני את הרחובות שבהם תותר הפעלת מרכולים בשבת, ואת כמות המרכולים שתותר בכל רחוב, אך בפועל העירייה פשוט העתיקה את המצב הקיים והתירה לכל מי שפתח עד כה את העסק שלו בניגוד לחוק להמשיך במעשיו.

“כך למשל, ברחוב אבן גבירול העירייה התירה לשבעים מרכולים לפתוח בשבת, מאחר וזה מספר החנויות הפועלות שם ממילא. הצורך בסגירת המסחר הקמעונאי בשבת, שיאפשר יום מנוחה שבועי לכולם נמצא תחת קונצנזוס רחב.

“אנו שומעים מידי יום את הקולות בשטח, שמלינים על הפגיעה הכלכלית והאישית הקשה שנעשית להם, בין אם זה כי הם מחויבים בעל כורחם על ידי מעסיקיהם לעבוד בשבת, או מסרבים לפתוח את עסקיהם ביום המנוחה ונפגעים מכך כלכלית”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות