נתניהו: “נזק קשה. אין מה לחגוג”. יחימוביץ צוהלת: נצחון סוחף
החלטת בג”ץ לבטל את מתווה הגז במתכונתו הנוכחית, והחזרתו להליכי חקיקה בכנסת בשל ‘פסקת היציבות’, הובילה לתגובות נסערות בעד ונגד פסק הדין, משני צידי המפה הפוליטית.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב ואמר: “החלטת בג”ץ מאיימת קשות על פיתוח מאגרי הגז של מדינת ישראל. ישראל נתפסת כמדינה עם התערבות משפטית מוגזמת שקשה לעשות בה עסקים”.
נתניהו הדגיש: ”בוודאי שלאיש אין מה לחגוג על כך שהגז עלול להישאר במעמקי הים ושמאות מיליארדי שקלים לא יגיעו לאזרחי ישראל. נחפש דרכים אחרות להתגבר על הנזק הקשה שנגרם לכלכלת ישראל בעקבות פסיקה תמוהה זו״.
שרת המשפטים איילת שקד אמרה, כי “ביטול סעיף היציבות מהווה התערבות בוטה ומיותרת בהחלטת הממשלה ופוגע פגיעה קשה בכלכלת ישראל”.
לדבריה, “לא ייתכן שלממשלה יש את האחריות לכלכלתה ושגשוגה של המדינה, אך היא נותרת ללא הסמכות הנדרשת לפעול. בלתי אפשרי לעבוד כך במדינה מתוקנת”.
היא קראה לפעול במהירות לאישור פסקת היציבות בכנסת, הקובעת כי לא תהיה התערבות רגולטורית במתווה בעשור הקרוב. “בלית ברירה, אני קוראת לשר גלנט, לשר כץ, ללפיד ולליברמן לגלות אחריות לאומית, להתאחד ולהעביר במהירות האפשרית את סעיף היציבות בחקיקה”.
לעומתה, ח”כ שלי יחימוביץ’ מהמחנה הציוני, הנחשבת למתנגדת הגדולה למתווה, בירכה על החלטת בג”ץ: “יש שופטים בירושלים. נצחנו נצחון סוחף ועצום. יודעת שלמנהיגות אסור לבכות… אבל יש לי דמעות בעיניים. שוב מתברר שלפעמים מה שנראה דמיוני מתגשם, אם עובדים קשה, מתמידים ומאמינים.
“החלטת בג”צ היסטורית ודרמטית, והיא מעצבת את אופיה של מדינת ישראל ערכית, דמוקרטית, כלכלית, סביבתית.
“פסקת היציבות שנתניהו בישל עבור חברות הגז הייתה מלכתחילה מעוותת ונטולת כל הגיון חוקתי, והיא הפכה את חברות הגז לטריטוריה נפרדת עם חוקים משלה ועם חסינות ועוצמה שלא קיימות בעולם הדמוקרטי החופשי.
למרות מסע האיומים והלחצים האדירים, הכסף הרב שנשפך לטובת הקמפיינים של חברות הגז, סוללות עורכי הדין, היחצ”נים, הלוביסטים והמומחים, העובדה שנתניהו הפעיל את כל כובד משקלו ואת כל אימתו וכוחו – שופטי בג”צ בחרו היום להגן על הפרדת הרשויות ועל שלטון החוק בישראל, לבלום את הדורסנות חסרת-המעצורים שהופעלה לטובת טייקוני הגז, ולהציב תמרור ‘עצור’ בוהק כדי להגן על הציבור ועל הדמוקרטיה הישראלית”.
שר האנרגיה יובל שטייניץ הגדיר את החלטת בג”ץ “אומללה”, וקבע כי זו “החלטה שהשלכותיה השליליות על פיתוח משק הגז, על הביטחון האנרגטי, על כלכלת ישראל, ועל אובדן ההכנסות למדינת ישראל ואזרחיה, עלולות להיות קשות ביותר – ואולי אף בלתי הפיכות”.
שר הקליטה וירושלים זאב אלקין תקף את החלטת בג”ץ: ”כתוצאה מהתערבות זו תיפגע כלכלת מדינת ישראל ויחסרו מיליארדים רבים בתקציב המדינה שיכלו להיות מופנים לרווחה, בריאות וצרכים חברתיים אחרים. כדאי שנזכור שמי שיהיו אחראים לכך הם השופטים היושבים במגדל השן של בית משפט העליון.
“שוב הוכח, כפי שאני וחלק מחברי טוענים כבר שנים, שאין מנוס מרפורמה מהותית של מערכת המשפט כדי להחזיר את הדמוקרטיה הישראלית לשפיות”.
ח”כ רועי פולקמן, יו”ר סיעת כולנו, אמר כי הוא וחבריו לסיעה תומכים בקביעת בג”ץ. בחשבון הטוויטר שלו כתב: “מדינת ישראל חייבת לפעול כפי שהורה לה בית המשפט הגבוה לצדק. אנחנו בכולנו תומכים באופן בלתי מסוייג באימוץ הנורמות והקביעות של בג”ץ בעניין זה”.
יו”ר יחד אלי ישי בירך על החלטת בג”ץ: “הידד לבג”ץ שהשכיל לא להכשיר את מתווה הגז ולדחותו. המרוויח הגדול כאן הוא הציבור בישראל שזכאי לפיקוח אדוק על משאב המדינה השייך לכולם ולא לקומץ בעלי שליטה המרוויחים ממנו הון. הציבור ניצח!”
יו”ר האופוזיציה ח”כ יצחק הרצוג הגיב: “מדובר בהחלטה נכונה ואמיצה של בג”ץ. אסור לממשלה לכבול את ידיה ושיקול דעתה. ברכות למי שמובילות ומובילים את המאבק והעתירה, במיוחד איתן כבל ושלי יחימוביץ׳ וח”כים נוספים מהמחנה הציוני, שהציבו גבול ציבורי ברור לטובת כלל אזרחיות ואזרחי ישראל”.
ח”כ בצלאל סמוטריץ’ אמר בעקבות הפסיקה, כי “בג”ץ שבר היום בברוטליות קו אדום נוסף שמחייב את הממשלה והכנסת לעשות מעשה.
”הטיעון שבאמצעותו פסל בג”ץ את מתווה הגז ולפיו הממשלה אינה מוסמכת לכבול את שיקול הדעת של עצמה ושל הממשלות שיבואו אחריה הוא טיעון מופרך שנראה יותר כתירוץ למאבק סמכויות בין נבחרי הציבור לשופטים שלא נבחרו”.
-
כן.ביבי חייב לעשות שינוי בבגץ. זה לא הגיוני שקומץ קטן יחליט על בחירה דמקורטית
-
מתווה הגז הוא שוד מושחת ללא בושה של אזרחי ישראל, ע”י קומץ טייקונים