רשעות: הבת ניסתה לזרוק את אמה מדירתה ונבלמה על ידי בית המשפט

שייע קליין
|
י"ז אדר ב' התשע"ו / 27.03.2016 10:53
אם המשפחה, אישה קשישה וסיעודית, מצאה את עצמה, עם מות בעלה, מול תביעה להתפנות מביתה לאלתר בית המשפט • מהי הדרך להתגונן מפני סילוק ההורה שנותר בחיים בידי ילדיו?

פרשיה קשה של התנכרות בת לאמה וסכסוך ירושה מכוער נחשפה לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה: אם המשפחה, אישה קשישה וסיעודית, מצאה את עצמה, עם מות בעלה, מול תביעה להתפנות מביתה לאלתר.

את התביעה הגישה לא אחרת מאשר בתה, אשר לטענת אחיה ואמה – זייפה את צוואת האם, ובאמצעותה ניסתה לנשל אותם מהדירת המשפחה.

לדברי עו”ד אבי גפן, המייצג את בני המשפחה, הבת מיעטה לבקר את הוריה ולטפל בהם, גם כשחלו והפכו לסיעודיים, לעומת בניהם שסעדו אותם יום-יום. אך משמצבו של האב הידרדר, עברה הבת לגור בבית הוריה, השתלטה עליהם, ומנעה מאחיה לבקר את ההורים.

לטענת בני המשפחה, האחות התעמרה בהוריה, קיללה אותם, ואף מנעה מהם טיפול.

לדבריהם, לקראת מות האב הקשיש, נערכה הבת וערכה צוואה המנשלת את אמה ואחיה מהירושה, ומעבירה לידיה את כל רכושם, לרבות דירתם. עם מות האב, הציגה הבת את הצוואה המפוקפקת בפני רשם הירושות, וביקשה לפנות את אמה הקשישה מהבית ולמוכרו.

נוכח איומי הבת כי תזרוק את האם מביתה, פנה עו”ד אבי גפן, בשמם של הבנים ואמם, לבית המשפט לענייני משפחה, וביקש כי הדירה תרשם במחציתה גם על שם האם – מכורח היותה אשתו של המנוח כמעט 70 שנה. 

לדברי עו”ד גפן, הבת, שכנראה ציפתה למות אביה, הכינה תכנית מגירה בדמות הצוואה הערוכה שהכינה, וניסתה למשוך את הדיונים בבית המשפט עוד ועוד.

בית המשפט שהתנהלות הבת לא נעלמה מעיניו, פסק לאחרונה כי לא ייערך פירוק שיתוף בדירה, וכי מחציתה תירשם לזכות האם.

ביהמ”ש קבע כי הסדר זה יתקיים עד סוף ימיה של האם.

עו”ד אבי גפן הגיש בנוסף בקשה, בשם הבנים, לרשם לענייני ירושה בתל אביב, בה הוא דורש שהצוואה שלכאורה כתב המנוח – תיפסל.

“המנוח היה פשוט חומר ביד היוצר של בתו, שהכתיבה לו את הצוואה. צוואה זו נכתבה תחת השפעה בלתי הוגנת, לחץ ואיומים כבדים מצד הבת כלפי המנוח”, דברי עו”ד גפן.

לדברי עו”ד אבי גפן, המקרה מייצג תופעה מוכרת ומכוערת, המתרחשת עם מותו של אחד ההורים, כאשר אחד הילדים, או כמה מהם, מנסים לסלק את ההורה שנותר בחיים מדירת המשפחה.

על פי חוקי הירושה – מחצית מרכושו של ההורה המנוח שייך ליורשיו הטבעיים, על פי רוב – הילדים. במקרה שכזה, כאשר אחד מהילדים רוצה להתעמר בהורה שנותר בחיים, או שהוא אדיש לגורלו – עשוי אותו ילד לפנות לבית המשפט, ולערוך פירוק שיתוף, במסגרתו יימכר הבית – והכספים יחולקו בין היורשים.

במקרה כזה, אומר עו”ד גפן, עלול ההורה הקשיש שנותר בחיים, למצוא את עצמו, בערוב ימיו, ללא קורת גג.

לדברי עו”ד גפן, הדרך להתגונן מפני סילוק ההורה שנותר בחיים בידי ילדיו – היא באמצעות התעקשות של שאר הילדים עם הוריהם על כתיבת צוואה הדדית בין ההורים. לדבריו, במידה וצוואה כזו לא נרשמה, עלולות לצוץ תביעות פינוי שכאלה.

לדברי עו”ד גפן, גם במקרה כזה, אין להרים ידיים. יש להוכיח שהמנוח אכן התכוון שמלוא הרכוש ישמש את בן הזוג הנותר.

עו”ד גפן מוסיף, כי דרך נוספת להתגונן מפני סילוק ההורה, היא באמצעות תביעת מזונות מן העיזבון. “זו למעשה דרך לקיים את בן הזוג הנותר – מהרכוש אותו חסך יחד עם בן זוגו המנוח.

“מזונות מהעיזבון קודמים לכל חוב אחר, כולל חובות לבנקים, ולכן, גם אם לבני הזוג היו חובות ערב מות המנוח, בן הזוג שנותר בחיים יוכל להינות מכספים לקיום עד יום מותו”.