הסיפור שמרעיש את מערכת החינוך החרדית: בשנת הלימודים הקרובה מתכנן משרד החינוך קיצוץ של כ- 70% ממתן היתרי לימודי ההוראה בסמינרים. צעד זה נבחן בעבר, בתקופתו של גדעון סער כשר חינוך, אלא שהח”כים החרדים, בעיקר ח”כי ‘דגל התורה’, שהיו באותה עת בקואליציה, הטילו וטו.
שר החינוך, הרב שי פירון, הרים את הכפפה ומתכוון ליישם את המהלך כבר בשנת הלימודים הבאה. אם אכן יצא המהלך אל הפועל – לא יוכלו הסמינרים, החל מהשנה הקרובה, להכשיר רבות מהבנות שכבר התקבלו למוסדות, בעקבות הקיצוץ. משמעות מעשית נוספת למהלך היא פיטורי מורות רבות.
מאחורי הקלעים של הסיפור עומד סיפור פיננסי לא קטן. בחלק מן הסמינרים מחויבים ההורים לצרף את בתם גם למסלול ההוראה. כלומר, מלבד הלימודים המקצועיים כמו אדריכלות, הנדסת תוכנה וכדומה, נדרשים ההורים לשלם על מסלול ההוראה. במהלך השנים הורים רבים זעמו על העניין, וטענו כי מדובר בהוצאה גדולה שהם מתקשים לעמוד בה, מאחר וכל מגמה עולה למעלה מ-10,000 שקלים לשנה, לכל הפחות, כאשר מגמות כמו גרפיקה וכד’ מגיעות לכמעט 20,000.
כפל תקציבי
למה זה משתלם להנהלת הסמינר? ההסבר פשוט. באופן הזה ‘זוכה’ הסמינר בכפל תקציבים – תקציב ממשרד התמ”ת על המגמה המקצועית (גרפיקה מחשבים וכו’), ועוד תקציב ממשרד החינוך על מגמת ההוראה. עם זאת יצויין שישנם סמינרים שלא נהגו ליטול את כפל התקציבים.
כעת החליטו במשרד החינוך לשים קץ לתופעה. מלבד התשלום הכבד שהושת על ההורים, יצר הדבר גם אי שוויון בנושאים נוספים: סמינרים שנהנו מהתקציבים המוגדלים הרשו לעצמם לארגן מחנה נופש לתלמידות הסמינר ללא תשלום. בנות מסמינרים אחרים נאלצו לשלם מאות שקלים, רק בגלל שהמוסד שלהם לא נהנה מאותו כפל תקציבי.
ח”כ ניסים זאב, שרעייתו מנהלת סמינר לבנות בירושלים, אומר לחרדים10 כי אצלם בסמינר מעולם לא נהגו בשיטה ה”לא הגונה” הזו, ומעולם לא נטלו כפל תקציבים ולא חייבו בנות למסלול כזה או אחר. הוא אף מתכוון לבחון את הנושא, להעלות הצעה דחופה לסדר, ואולי אף להגיע עם הסיפור לבג”צ.