אושר בקריאה שלישית: חוק הלידות השקטות של ח”כ עליזה לביא

שרי רוט
|
ה' אדר ב' התשע"ו / 15.03.2016 09:35
ח”כ לביא חגגה את אישורו של החוק: “החוק יתקן עוול מתמשך ויאפשר לנשים זמן שיקום והתאוששות לאחר החוויה הטראומטית” •החוק יאפשר זכויות מלאות בביטוח הלאומי גם עבור נשים שעברו לידה של ולד מת, החל מן השבוע ה-22 להריונן

חוק הלידות השקטות של ח”כ עליזה לביא מיש עתיד אושר אמש (שני) במליאת הכנסת בקריאה שניה ושלישית. החוק משווה את תנאיהן של נשים היולדות ב’לידה שקטה’ לתנאים של יולדת בלידה רגילה כבר מהשבוע ה-22, לרבות מענק לידה, דמי לידה וזכאות לחופשת לידה.

“כמחוקקת, אני יכולה לומר שלא כל יום אני חווה התרגשות כזו. לעיתים דווקא הנושאים הפחות מדוברים והפחות מתוקשרים, הם שיכולים להשפיע באמת על חייהם של אנשים, ולהביא מזור עבור אלו שחוו את הנורא מכל”, אמרה לביא. אני יודעת כמה עוצמתי התיקון הזה עבור אותן נשים. שמעתי את סיפוריהן של רבות מהן, ראיתי את הצער העמוק בעיניהן, את הכאב המשותף של הזוג, ואני חושבת שזה המינימום שיכולנו לעשות עבורם”.

 לידה שקטה היא כינוי לתהליך בו אישה עוברת הליך לידה לעובר ללא רוח חיים.

על פי ההגדרות הרפואיות, מקרים של לידה לעובר ללא רוח חיים מהשבוע ה-22 נחשבים ללידה שקטה.

עד כה, על פי חוק, נשים אשר חוות חוויה קשה זו מהשבוע ה-26, זכאיות מביטוח לאומי לביטוח אימהות, הכולל מענק אשפוז, ימי חופשה תחליף שכר וכן הלאה. לעומתן, נשים החוות ללידה שקטה בין השבוע ה-22-25 להריונן, לא זכאיות לדבר. למרות שהן החוויה הפיזית והן החוויה הנפשית שהן חוות – זהות לחלוטין. החוק תקן מצב זה, ומאפשר לנשים זמן התאוששות והחלמה.

 עו”ד רות אופק, ממנהלות קבוצת התמיכה “חיבוק בשקט” לנשים שעברו לידה שקטה, חוותה בעצמה לידה שקטה ופוטרה עם שובה לעבודה: “כמי שעברה לידה שקטה ולא זכתה לחופשת לידה, אני מתרגשת מאוד לשמוע על אישור החוק, שחיכינו לו כל כך הרבה זמן. אין לי אלא לברך על כך שנשים שיעברו את הטרגדיה הזו יזכו לכל הפחות לפרק הזמן הראוי להתאוששות מן החוויה הקשה”.

שר הרווחה חיים כץ אמר: “מדובר בתיקון חשוב שיסייע לנשים בהתמודדות הטראומטית עם לידת ולד מת או הפלה שלא מרצון”.